www.nettime.org
Nettime mailing list archives

<nettime-ann> Vooruit: the game is up! - met Stelarc, the Yes Men, Agnes
Eva DeGroote on Wed, 7 Feb 2007 19:24:21 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

<nettime-ann> Vooruit: the game is up! - met Stelarc, the Yes Men, Agnes Meyer-Brandis, Aram Bartholl, ea


.

the game is up!
van 7 tem 16/2 in Vooruit/Gent
Tijdens het festival the game is up! - over (spel)regels en hoe kunstenaars die veranderen, uitrekken of doorbreken - staan er maar liefst 5 Salons op 10 dagen gepland. We presenteren in de Salons mediakunstenaars die elk op hun eigen manier met regels goochelen. 

FrictiesSalon8: Stelarc (AU)
Wo 7/2 - 21.00 - domzaal
5 euro
Engels gesproken
vanaf 22.00 - balzaal - gratis 
opening tento the game is up!

We openen de reeks Salons en het festival met de Australische performancekunstenaar Stelarc, die wordt aanzien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van body art  en elektronische kunst. Als het gaat om het verleggen van grenzen wat betreft het integreren van technologie in het menselijk lichaam, is hij een echte pionier. Hij gebruikt daarbij allerlei robotica, VR systemen, medische instrumenten en prothesen en fungeert altijd zelf als testpersoon. Zijn fascinatie ligt in de specifieke reacties van het lichaam op technologische uitbreiding of digitale bemoeienis. Het gaat enerzijds over het construeren van waanzinnige technologische constructies (een robotische derde arm bijvoorbeeld) maar ook over het loslaten van de controle over zijn eigen lichaam (en het te laten besturen over het internet). Zijn doel is 'alternatieve, intieme en onvrijwillige reacties van het lichaam' te onderzoeken. 
Stelarc zal in de domzaal aan de hand van een pak visueel materiaal een levendige presentatie/demonstratie geven van zijn werk en passie. 

Aansluitend is er de opening van de tentoonstelling rond 'de game is up!' met werk van the Yes Men, Agnes Meyer-Brandis, Antoine Schmitt, Tamiko Thiel, Guillaume Reymond en Aram Bartholl. Wees welkom!

FrictiesSalon9 : the Yes Men (VS)
Do 8/2 - 20.00 - balzaal
Engels gesproken
Gratis

De Yes Men zijn de laatste jaren wereldberucht geworden omwille van hun 'identity correction'-praktijken. Ze doen zich voor als vertegenwoordigers van grote organisaties zoals de World Trade Organisation en infiltreren op belangrijke conferenties om daar dan onethische uitspraken te doen. Doel is die multinationals in hun ondergoed te zetten en hun vaak algemeen aanvaarde wanpraktijken aan te klagen. Hun reeks van acties die het nieuws haalde is intussen indrukwekkend. Een voorbeeld. Op een belangrijke bankiersconferentie in London deden ze zich voor als vertegenwoordigers van Dow. Ze presenteerden er de ' Acceptable Risk Calculator' waarmee winst wordt afgewogen tegen mensenlevens. Ze betrokken er uitgebreid het publiek bij het bepalen van hoeveel mensenlevens er in de derde wereld op het spel 'mogen' staan om een bepaald percentage winst te bereiken. Vaak krijgen ze van 'collega's' aanmoedigingen en gelukwensen met hun 'gedurfde' analyses en worden ze pas heel laat ontmaskerd. 
Yes Man Andy Bichlbaum geeft in Gent een presentatie over de tumultvolle carri?re van The Yes Men.

FrictiesSalon10: Agnes Meyer-Brandis (DE)/Aram Bartholl (DE)
Vrij 9/2 - 20.00 - balzaal
Engels gesproken
gratis

Agnes Meyer-Brandis en Aram Bartholl doen beiden een korte presentatie over hun werk.
ARAM BARTHOLL (DE) - WOW & Random Screen
Onderdelen van computergames in de echte wereld binnenloodsen, daaruit bestaat het werk van de Duitse artiest Aram Bartholl. Zo introduceerde hij eerder al elementen uit spelletjes als Counterstrike en Need for speed in het straatbeeld. In een parodie op het spel World of Warcraft is Bartholl van plan de Gentse binnenstad in te duiken, met een aantal vrijwilligers in zijn kielzog. Het resultaat wordt gefilmd en is vanaf 9/2 te zien op de expo van the game is up! 
Bartholl is tijdens het festival niet alleen te gast met zijn performance WOW, hij presenteert ook zijn installatie 'Random Screen'. Met een absluut minimum aan techniek en niets meer dan verknipte bierblikjes en theelichtjes maakt hij van computerpixels een warm en lijfelijk gegeven. 
 
AGNES MEYER-BRANDIS (DE) - SGM-Iceberg-Probe
De Duitse kunstenares focust op het onderzoek naar verborgen onderaardse ruimtes en fenomenen. Voor haar project SGM-Iceberg-Probe gaat ze op zoek naar de ijsberg onder Vooruit. Ze slaat haar kamp op in het kafee en boort een gat van 80 meter diep in de grond. Je kan een sonde met camera in het boorgat laten zakken en de ijsberg onder Vooruit verkennen..
Agnes Meyer-Brandis begon haar studies met een jaartje Mineralogie in Aken. Na dat jaar maakte ze de overstap van de wetenschap naar de kunst en ging beeldhouwen studeren in Maastricht. Intussen heeft ze een eigen fictief instituut opgericht: 'Research Raft for Underground Riffology' van waaruit ze haar onderzoek opzet.

Volgende week!

FrictiesSalon11: Tale of Tales (BE/US)
Di 13/02 - 20:00 - Balzaal
Gratis
Engels gesproken

De Comissie ter Bevordering, Bevraging en Bewaking van de Relatie tussen Kunst & Wetenschap 
Wo 14/02 - 20.30 - Balzaal
Gratis

FrictiesSalon12: Golan Levin (US)
DO 15/02 - 20:00 - Balzaal
Gratis
Engels gesproken

_______________________________________________
nettime-ann mailing list
nettime-ann {AT} nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ann