Menno Grootveld on Sun, 14 May 2000 17:55:59 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nederland is een operettestaat


Wat mij betreft is Nederland het afgelopen weekeinde definitief afgezakt naar het deerniswekkende niveau der operettestaten. NRC Handelsblad opende haar zaterdageditie met de kop: "Prins Bernhard in ernstige toestand". Uit het betreffende artikel kon vervolgens niets anders worden opgemaakt dan dat de prins der Nederlanden na een operatie aan zijn darmen last heeft gekregen van niet nader omschreven 'neurologische complicaties'. Volgens de wetenschapsredactie van de krant kan dit net zo goed betekenen "dat hij stervende is na een zware beroerte als dat hij langzaam herstelt van een voorbijgaande attack". Met andere woorden: de kans dat we pas te horen krijgen dat de prins is overleden als hij al lang en breed onder de groene zoden ligt, is net zo groot als de kans dat een midden in een woonwijk gelegen opslagplaats voor vuurwerk ontploft tengevolge van een volgens deskundigen 'onmogelijk' ongeval.
De Volkskrant versterkt de indruk dat wij in dit land door de overheid systematisch voor het lapje worden gehouden door in haar zaterdageditie vast te stellen dat de Rijksvoorlichtingsdienst de toestand van de prins 'stabiel' genoemd had, terwijl vrijdag al duidelijk was geworden dat de prins donderdagavond reeds door een beroerte getroffen was.
Wat er daarna in de vaderlandse media gebeurde toen de vuurwerkopslagplaats in Enschede daadwerkelijk in de lucht gevlogen was, tart iedere beschrijving. Het NOS-Journaal spande als vanouds de kroon door haar sterverslaggever Pauline Broekema op de nationale ramp af te sturen, jaren nadat zij zelf door het meer ontwikkelde deel van onze natie al als nationale ramp was afgeschreven. Vervolgens worden we getrakteerd op een interview met de burgemeester van Enschede, de heer J. Mans, die het bestaat om te melden dat hij niet op de hoogte was van het feit dat die opslagplaats midden in een woonwijk lag. Zo'n man zou toch onmiddellijk ontslagen moeten worden, denk je dan, maar nee hoor, er wordt verder niet eens op doorgevraagd en hij zit er waarschijnlijk volgende week nog.
Wie geen zin had om de rest van de avond te gaan zitten kijken naar voortdurend in ongewijzigde samenstelling herhaalde beelden van de ramp, vergezeld van ook voortdurend dezelfde mondelinge toelichting, en wie - bij gebrek aan beter - wilde kijken naar het Eurovisie Songfestival, kwam van een koude kermis thuis. In een censuurmaatregel zonder weerga in de Nederlandse mediageschiedenis werd de uitzending van het Songfestival op Nederland 2 halverwege stopgezet voor een extra journaaluitzending, die ook op Nederland 3 te zien was. Er zou nieuwe informatie zijn, waaruit bleek dat de ramp nog veel ernstiger was dan zich al had laten aanzien. Maar wie verwachtte dat het dodencijfer dan wel zou zijn opgelopen, of dat de op het terrein van de Grolsch-fabriek opgeslagen ammoniakvaten alsnog hadden vlamgevat, kwam bedrogen uit. Het was gewoon hetzelfde nieuws dat keer op keer herkauwd werd.
Zondagochtend om een uur of half elf leek het alweer alsof er helemaal geen ramp had plaatsgevonden. Op geen enkele Nederlandse televisiezender werd er nog aandacht aan besteed, behalve op RTL 5. Op Nederland 1, 2 en 3 en op RTL 4 werden de gebruikelijke programma's voor dat uur van de dag uitgezonden en op SBS 6 was zelfs een herhaling te zien van de op zaterdagavond gespeelde voetbalwedstrijd RBC-Heracles, die gewoon was doorgegaan, ook al komt Heracles uit het vlakbij het rampgebied gelegen Almelo. Even later zag ik in het NOS-Journaal van elf uur nog steeds dezelfde beelden, vergezeld van hetzelfde commentaar, als van de avond daarvoor. Het enige 'nieuws' was dat ook de voetbalwedstrijd Feyenoord-FC Twente (in Rotterdam, dat wel) zondagmiddag gewoon gespeeld zou worden - hoewel de bezoekende ploeg uit Enschede komt -, maar dat de opening van het Olympisch Stadion in Amsterdam wegens de ramp was afgelast!
Wie hier nog een touw aan kan vastknopen, verdient het om in een land als Nederland te wonen, waar de overheid en de media de burgers absoluut niet meer serieus nemen en denken ongestraft te kunnen doen waar ze zin in hebben.