www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] sub.club: Matthew Barney
impakt on 4 Dec 2000 14:57:58 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] sub.club: Matthew Barney


Title: sub.club: Matthew Barney
Van 14 t/m 20 december presenteert Impakt in de sub.club serie:

Matthew Barney - 'Cremaster 2' en 'Cremaster 5'
Lezing Jan Hoet

In de week van 14 t/m 20 december presenteert Impakt de films 'Cremaster 2' en 'Cremaster 5' van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney. Matthew Barney is een van de meest geruchtmakende jonge kunstenaars van het afgelopen decennium. Zijn nog onvoltooide Cremaster-serie is omhuld met een waas van mystiek en exclusiviteit. In Nederland is Matthew Barney voornamelijk bekend van zijn overzichtstentoonstelling in museum Boijmans van Beuningen en het daarbij horende defilť "March with the Anal Sadistic Warrior".
Barney werkt sinds 1994 aan een cyclus van 5 films die de titel Cremaster mee hebben gekregen. In 1994 verscheen de eerste: 'Cremaster 4', daarna volgden 'Cremaster 1', 5 en 2. Voor deze sub.club worden de laatste twee delen ( 5 en 2) vertoont. Het is voor het eerst dat in Nederland films van Barney in een weekvoorstelling in een bioscoop vertoond worden.
Barney's werk kan omschreven worden als een grote schittering van prachtig gestileerde beelden die hunkeren om duiding. Zijn films spreiden decadentie en perfectie tentoon, maar ontberen een traditionele verhaalstructuur. In elke film wordt een heel specifieke wereld gecreŽerd, vaak gebaseerd op een bestaande mythe, legende of waar gebeurd verhaal. Naast iconen van de Amerikaanse popcultuur die in de films een belangrijke rol spelen, worden er regelmatig toespelingen gemaakt op zaken uit de medische en biologische wereld en ook op het lichamelijke, het seksuele of juist aseksuele.


Cremaster 2

Cremaster 2 draait om de moordenaar 'Gary Gilmore' gespeeld door Barney zelf. Deze figuur is gebaseerd op de biografie van Norman Mailer over een door zijn vader mishandelde jongen die in 1976 een dubbele moord pleegt. Norman Mailer zelf speelt zijn opa die zichzelf voor boeienkoning Houdini aan ziet. Houdini, de perfecte atleet die in staat is fysieke beperkingen te overtreffen en uit elke ruimte kan ontsnappen. Naast Norman Mailer is er onder andere ook een gastrol weggelegd voor de drummer van de heavy-metal band 'Slayer', Dave Lombardo. Barney gebruikt voor de film een setting van de meest buitengewone en excentrieke landschappen in Canada en Utah. Cremaster 2 is een esthetisch hallucinatief spektakel met een overtuigende soundtrack.

Cremaster 5

Cremaster 5 is opgezet als Opera en is daarmee de eerste in deze serie waarin stemmen gebruikt worden. Het speelt zich af op verschillende locaties in Boedapest, waaronder een 19e eeuws barok operagebouw en een al even atmosferisch badhuis. Ursula Andress (de "Bond girl" uit de film dr. No) speelt hier de "Queen of Chain". Barney zelf speelt de rollen van haar drie  minnaars. De film is overweldigend in de aankleding, verbluffende kostuums, rijke stoffen en bovennatuurlijke figuren. Door middel van een montage van beelden en symbolisch gerelateerde gebeurtenissen creŽert Barney een sensuele vorm van cinema.

Op zondag 17 december zal Jan Hoet, direkteur van het S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst in Gent, een lezing geven over Barney en zijn werk.

Cremaster 2 (zaal 1, dagelijks, behalve woensdag, 20.30 uur; zondag: extra voorstelling 15.30 uur)
Cremaster 5 (dagelijks: 22.15 uur, zondag extra voorstelling 18.00)
Lezing Jan Hoet (zondag 17 dec. 17.00 uur)

Filmtheater 't Hoogt, Hoogt 4, Utrecht,
ma/di 
10.-, overige13.-, twee Cremasters20.-, lezing10.-, cjp geldig.
reserveren: 030-2328388

voor info en mailinglijst: 030-2944493 / info {AT} impakt.nl