www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] RUMOR 23, zaterdag 9 december: Konk Pack, Tetzepi, MaartenA
rumor on Thu, 15 Nov 2001 23:04:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] RUMOR 23, zaterdag 9 december: Konk Pack, Tetzepi, MaartenAltena Ensemble


RUMOR 23 Festivalavond voor avontuurlijke muziek
3 concerten, 2 locaties, 1 entree-prijs
Zaterdag 8 december
Aanvang 20.30 uur Entree 17,50/15,- (CJP, U-pas, Student)

Rumor is een onregelmatig plaatsvindende festivalavond voor avontuurlijke muziek, nieuwe muziek in het grensgebied van pop, jazz, impro en modern-klassiek. Rumor 23 bestaat uit 3 concerten, op 2 locaties voor 1 entreeprijs. Tussen de concerten dient er weer gewandeld dan wel gefietst te worden door de Utrechtse binnenstad.

1. Maarten Altena Ensemble (NL)/ Alison Isadora (NZ) - Het Electronisch Landschap
20.30 uur Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Utrecht

2. Tetzepi (NL)
22.00 uur Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Utrecht

3. Konk Pack (GB, D)
23.00 uur SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maarten Altena Ensemble/ Alison Isadora (NL)  Het Electronisch Landschap
20.30 uur Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Utrecht

Jan-Bas Bollen - ZOAB (1997)            Yannis Kyriakidis - Don’t buy sugar/ You’re my sugar (1997)
Alison Isadora - Nachtvlinders 6 (1999)         Alison Isadora - Le Reve (2001)
Jack Body - Sounds of Nostalgia (2001)  Maarten Altena  ABCDE (1991)
David Downes - Noise (2001) - video     Douglas Lilburn - Soundscape with Lake and river (2001)

‘Het Maarten Altena Ensemble staat als een huis. Maar het is noch een bunker, noch een paleis’. Onder dit motto nodigt het ensemble om de zoveel tijd een gast uit om de tent eens goed te verbouwen. Ditmaal is het de beurt aan componiste/violiste Alison Isadora. Haar programma ‘Het Electronisch Landschap’ opent een raam op een nieuw uitzicht. Zo kiest ze voor ZOAB (ZeerOpenAsfaltBeton) van Jan-Bas Bollen, een stuk met ruwe, snel repeterende patronen. Don’t buy sugar/You’re my sugar van Yannis Kyriakides is ook gebaseerd op zich herhalende figuren maar is veel vloeiender. Beide stukken gebruiken elementen uit de dance/techno en brengen die zo binnen de context van het MAE.
Jack Body verwerkte in zijn stuk Sounds of Nostalgia, dat hij speciaal componeerde voor het MAE, liedjes uit zijn kindertijd. Van Isadora's eigen hand zijn de werken Part 6 en Le Reve, over de nachtmerrie van een muzikant: de angst en de onwil om het bekende los te laten. De recent overleden Douglas Liburn was de grootvader van de electro-acoustische muziek in Nieuw-Zeeland. Als eerbetoon kiest Isadora het werk ‘Soundscape with Lake and River’.
http://www.altena.nl/

Maarten Altena-artistiek leider; Noa Frenkel-zang; Reinier van Houdt-piano; Wiek Hijmans-gitaar; Koen Kaptijn-trombone; David Kweksilber-saxofoon/klarinet; Anna McMichael-viool; Hans van der Meer-slagwerk; Pieter Smithuijsen-contrabas; Tosiya Suzuki-fluit; Jussi Jaatinen-dirigent

Tetzepi (NL)  22.00 uur Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Utrecht

'Je sluipt op je tenen door een grote verlaten fabriekshal. Om je heen tekenen zich de silhouetten af van enorme machines. Het is donker en doodstil. Plotseling, sneller dan je met je ogen kunt knipperen, is het licht aan en blijkt de hele fabriek in werking. De machines pompen en gieren, de lampen zijn oogverblindend en het geluid is overdonderend. Ontsnappen is onmogelijk. Dit ongeveer, maar dan nog iets heftiger, is wat je overkomt wanneer je de cd Shu van Tetzepi aanzet' (Koen Schouten - Het Parool).
Tetzepi geldt al enige tijd als één van Nederlands meest avontuurlijke bigbands. Met traditionele bigbandjazz heeft deze 15-koppige formatie echter weinig op. Wel met vernieuwende, vanuit hedendaagse muziekvormen gedachte muziek. Bijna alle stukken op hun tweede cd ‘Shu’ zijn door de bandleden gecomponeerd. Rauw klinkt het, dynamisch en ongepolijst. Geleide, collectieve improvisaties veranderen in opzwepende individuele solo’s en omgekeerd. Het uit de bocht vliegen van enkele bandleden of van de hele groep, om vervolgens terug te keren bij duidelijk gearrangeerde gedeelten, zet de zaak alleen maar meer op scherp. De muziek weerspiegelt de jachtigheid van de grote stad. In het overdonderende geluid zitten momenten van bezinning, een mijmerende trompet, een melancholieke accordeon. Tetzepi heeft de hechtheid van een geoliede bigband en de flexibiliteit van een klein combo. Het gaat allemaal niet volgens het boekje, en ook niet altijd even zorgvuldig of fijnbesnaard, maar dat is juis t de charme van Tetzepi.
http://www.gironet.nl/home/tetzepi/
http://www.parool.nl/993533353926.html

Michael Rörby-trombone; Bart Lust-trombone; Axel Schappert-trombone; George Pancraz-trompet; Hans Leeuw-trompet; James P. Sernesky-trompet; Esmee Olthuis-altsax, fluit; Tobias Klein-altsax, (bas)klarinet; Onno van Swigchem-baritonsax; Paul Weiling tenorsax; Wouter Hakhoff-dirigent; Edwin Wieringa-contrabas; Nout Ingen Housz-drums; Fabrizio Puglisi-piano; Damien Cluzel-gitaar

Konk Pack (GB, D)
23.00 uur SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2, Utrecht

Konk Pack is een stormachtig trio bestaande uit 3 gerenommeerde improvisatoren: Tim Hodgkinson (Henry Cow, The Work, God), Thomas Lehn (Music In Movement Electronic Orchestra, Eugene Chadbourne, Gerry Hemingway), Roger Turner (Tom Cora, Evan Parker, John Butcher). Niet een trio dat streeft naar verstilde, minimale impressies maar juist naar een maximale esthetiek van kleine geluiden. Er gebeurt veel op een klein oppervlak.
Roger Turner zet de basispatronen uit met een constante stroom van bekkengeluiden, snare-geroffel en pulserende beats. Thomas Lehn laat horen wat een fantantische geluiden er uit een analoge synhesizer gehaald kunnen worden: van kosmische soundscapes tot morse bliepjes, van uit het niets opborrelende klanken tot lang aangehouden, ultra-lage basfrequenties. Tim Hodgkinson zorgt met gitaarspel à la Fred Frith, knetterende electronica en uithalende saxofoon voor de scherpe omlijsting van het geheel.
www.grobcologne.de/Churchofgrob/CATALOG/GROB102/grob102.html
http://motion.state51.co.uk/reviews/746.html

Tim Hodgkinson - gitaar, electronica, saxofoon
Thomas Lehn  analoge synthesizer
Roger Turner  drums, percussie

Info en reserveren: e info {AT} rumor.nl / t 030-2382080
Rumor Postbus 19206 3501 DE Utrecht

Met dank aan: Theater Kikker, SJU Jazzpodium, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF Heinfonds, Elise Mathildefonds.