www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] landenprivatisering
H S on Tue, 27 Nov 2001 17:31:02 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] landenprivatisering


IMF wil faillissement landen mogelijk maken

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil in de toekomst landen de mogelijkheid geven om faillissement aan te vragen als hun schulden onhoudbaar worden. De instelling wil dit in december met zijn leden bespreken.

Nu ontbreekt voor landen nog de mogelijkheid om failliet te gaan. Het IMF wil voor landen eenzelfde systeem opzetten als voor bedrijven, met bescherming tegen schuldeisers. Bedoeling is dat het IMF gaat bepalen of een land daarvan gebruik kan maken, waarna herstructurering van de schulden kan plaatsvinden.

Het plan is bekendgemaakt door plaatsvervangend IMF-directeur Anne Krueger. Zij hoopt dat daarmee een ,,gapend gat'' wordt gedicht.

De realisering van het plan gaat nog jaren duren. Het zal daarom te laat komen voor ArgentiniŽ, dat diep in de schulden zit en het IMF verscheidene malen om hulp moest vragen.

Onderhandelingen

Volgens Krueger steunen vier leden van de G7, de groep van de zeven belangrijkste industrielanden, het voorstel. Daaronder bevinden zich ook de Verenigde Staten, die in het verleden juist plannen voor een faillissementssysteem voor landen hebben geblokkeerd. De ommezwaai van de regering-Bush is echter het gevolg van haar grote onvrede over de miljardenpakketten die het IMF samenstelt voor landen in financiŽle nood.

Het IMF hoopt met een nieuw systeem dat de schuldenproblematiek vooral een zaak wordt tussen de landen en de schuldeisers, zonder de hulp van het IMF zelf en anderen.