www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Digitale Muziek
STEIM on Thu, 29 Nov 2001 20:30:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Digitale MuziekDigitale Muziek
Nieuwe media, nieuwe mogelijkheden


zaterdag 1 december 2001 - zaterdag 12 januari van 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT
Eerste uitzending: zaterdag 1 december
Of live via www.omroep.nl en verder op www.digitalekunst.nl.

Op zaterdag 1 december is de eerste uitzending van de serie Digitale Muziek. Deze serie van 7 radioprogramma's zal gaan over de elektronische muziek. Er zal terug gekeken worden op een eeuw met elektronische experimenten. Maar vooral zal de serie zich concentreren op de aktuele stand van zaken. Hebben de digitale middelen een enorme stroomversnelling teweeg gebracht? Wat betekenen nieuwe media en internet voor muziek?

In thematische programma's worden ingegaan op een breed aantal onderwerpen zoals bijvoorbeeld de oorsprong van de elektronische muziek, de dance en de popcultuur, filmmuziek en soundscapes. U kunt muziek horen van onder andere Pierre Henry, Madonna, Laurie Anderson, Michel Waisvisz, Dick Raaymakers, Karl-Heinz Stockhausen, Missy Elliott en Autechre.

In maart 2001 startte Teleac/NOT het omvangrijke project 'Digitale kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden'. De bedoeling is om de invloed van de digitalisering op de kunst te inventariseren. Het project heeft twee pijlers: de interactieve website www.digitalekunst.nl en series radioprogramma's, waarin de ontwikkelingen worden besproken; programma's die na uitzending op de website te beluisteren blijven.

In maart en april van 2001 is in de eerste serie radioprogramma's de invloed van digitalisering op de verschillende aspecten van de kunst in brede zin verkend. Aan de orde kwamen: beeld, geluid en muziek, theater, animaties, games, architectuur en design en literatuur. Vanaf aanstaande zaterdag 1 december wordt een van deze aspecten nader uitgediept, nl. de invloed van de digitalisering op de muziek. De zeven radioprogramma's worden tot en met 12 januari uitgezonden, van 15.00-16.00 uur, op 747AM. De programma's bestaan uit een historisch gericht gedeelte en een paneldiscussie over de huidige en te verwachten ontwikkelingen.

De thema's die aan de orde zullen komen zijn:
1 december: Toekomstmuziek; 8 december: Elektronische muziek als performance kunst; 15 december: Elektronische muziek in de popcultuur; 22 december: Elektronische muziek in de dancecultuur; 29 december: Multidisciplinaire projecten; 5 januari: Geimproviseerde muziek en toevalsmuziek; 12 januari: Soundscapes en fieldrecordings

Aanstaande zaterdag 1 december zijn drie musici te gast en wel Michel Waisvisz (tevens directeur van Steim), Guy van Belle (docent Universiteit Gent) en Jorrit Tamminga (docent aan de HKU in Hilversum). Zij belichten de mogelijkheden van digitale technieken in de muziek anno 2001 en de te verwachten ontwikkelingen. Verder gesprekken met o.a. Dick Raaymakers, Edwin van der Heide, Netochka Nezvanova en Adriaan Verstijnen; en een reportage over de digitale bewerkingstechnieken zoals die in de Wisseloord Studio's worden toegepast.


Internet (www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere ge´nteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren.
Uiteraard blijven via deze website de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren, aangevuld met relevantie informatie en links.

Digitale Kunst: nieuwe mogelijkheden in de muziek is een project met medewerking van het Walter Maas Huis in Bilthoven en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Samenstelling: Roland Spekle. Bureauredactie: Daphne de Cloe. Techniek: Ronald Niehaus en MBSA Amsterdam. Presentatie: Bart van Rosmalen. Eindredactie: Henk Halfman.
Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leo Both, afdeling Communicatie, tel. 035-6293405.

STEIM
(studio for electro instrumental music)
(studio voor elektro instrumentale muziek)

Achtergracht 19
1071 WL Amsterdam
Nederland

tel 00 31 (0) 20 6228690
fax 00 31 (0) 20 6264262
WEB SITE : http://www.steim.nl