www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Cinema Digitaal 23 juni
Kees on Sat, 15 Jun 2002 17:33:02 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Cinema Digitaal 23 juniBeste dames en heren,

Cinema Digitaal presenteert zondag 23 juni 2002 om 21.00 uur een film die in Nederland nooit in de bioscoop te zien is geweest, maar toch erg de moeite waard:

ONE DAY IN SEPTEMBER – Kevin Mcdonald (USA, 1999, 94 min.)

De documentaire wint aan populariteit. Na 46 jaar was er dit jaar voor het eerst weer een documentaire tot de competitie in het filmfestival van Cannes toegelaten; Bowling for Columbine, die hopelijk begin volgend jaar bij Cinema Digitaal te zien zal zijn.

Documentaires worden zelden in de bioscoop uitgebracht. Het publiek is eerder geprikkeld en geïnteresseerd door de illusie van de fictie dan door de non-fictie. Maar zijn documentaires betrouwbare representaties van de werkelijkheid? Is het NOS journaal niet even fictioneel...?

We zullen aan het idee moeten wennen dat een objectieve reproductie van de werkelijkheid meer in de achtergrond komt te liggen. De keuzes die door de journalistiek gemaakt worden zijn onderhevig aan het effect van de publiciteitswaarde. In plaats van inhoud, maakt spektakel het verschil tussen wel of geen persoonlijk succes. De markt maakt van het nieuws een verkoopartikel. Maar hierdoor laat een documentaire of een betrouwbare representatie van de werkelijkheid zich moeilijk objectief weergeven. Elke vorm van berichtgeving is propaganda geworden.

De illusie van de fictie en de non-fictie blijkt alsmaar meer door elkaar heen te lopen. Vandaar dat regisseurs de documentairestijl meer en meer in hun films opnemen, en dat documentairemakers duidelijk meer gebruik maken van Hollywood technieken om het publiek deelgenoot te maken van hun soort werkelijkheid. ‘One Day In September’ is een mooi en vooral fascinerend voorbeeld hiervan. In deze bijzondere film wordt aan de hand van heel veel archiefmateriaal een nauwkeurige reconstructie gemaakt van de Palestijnse gijzelingsacties tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Michael Douglas vertelt het verhaal dat zich tot een ware Hitchcock-thriller ontwikkelt, en het publiek in ongeloof achterlaat…

Plaats: Paradiso
Datum: zondag 23 juni 2002
Aanvang: 21.00 uur
Zaal open: 20.30 uur
Entree: 7 Eurootjes

Het wordt weer een fijne dag, en ik hoop dat ik die met u mag delen…

Tral al aa lal la allah, Kees Brienen.

______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).