www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] CELL presenteert CityScape
geert lovink on Fri, 6 Sep 2002 07:31:01 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] CELL presenteert CityScape


CELL - Initiators of Incidents - presenteert
op vrijdag 6 en zaterdag 7 september:

‘CityScape’
een filmprogramma over ‘Het Gevoel van de Stad’

Een internationale hedendaagse èn historische selectie van filmmakers die met hun films de thema’s ‘stad’ en ‘leven in een grootstedelijke omgeving’ weergeven. Het filmprogramma wordt - zeer toepasselijk - gepresenteerd middels een openluchtbioscoop in de openbare ruimte van het centrum van Rotterdam.

Een grote stad heeft zijn eigen specifieke dynamiek en groei. Iedere stedeling heeft op zijn of haar eigen wijze te maken met deze constante verandering van leefomgeving. Iedere inwoner kent hoop, verwachtingen en teleurstellingen. Wat is het om op te groeien in de vaak rauwe realiteit van deze grootstedelijke omgevingen. Hoe vertalen film en video makers de verhalen van de stad en hoe vangen zij de essentie van architectuur en de ruimte ervan in beeld?

Naar aanleiding van deze vragen presenteert CELL een filmprogramma met een selectie van korte en lange films. Dit filmprogramma beweegt zich tussen uitersten: van short stories en fictie films tot een meer autonome visie op het thema.

PROGRAMMA, VRIJDAG 6 SEPTEMBER

SHORTS / VIDEO:
Transfer Points 2002 - Geert Mul 2002, Nederland.
Nederlandse première van het nieuwste werk deze internationaal bekende videokunstenaar. Eerder alleen te zien op het Sonar festival in Barcelona.
Red is the Colour of my Eye - Nesrine Khodr - 2000, Lebanon. Mini-dv, 23.00 min.
Over leven en overleven in het Beiroet van nu. Twee mannen leiden ons terug in de tijd en ruimte van Beiroets hoofdstraat. Zij delen een veelvoud aan verhalen met deze straat, de Hamra.
Les Autres c’est les Autres/The Others it’s the Others - Mounir Fatmi 1999 France, DV, 11 min.
De identiteitsvraag wordt gesteld in de straten van Mantes-la-Jolie en Parijs, de antwoorden zijn laconiek en ontwijkend dan weer filosofisch en teder of ronduit triviaal, soms zelf verraderlijk. Een onverwacht einde komt als een de zaken een agressieve wending nemen en de rollen worden omgedraaid.
[Brott]/[Crime] - Antonie Frank - 2000 Sweden, mini dvd, 3 min 32
Diefstal in een avondwinkel loopt volledig uit de hand. Kruimeldief wordt onnodig slachtoffer van de moeizame strijd tegen criminaliteit in een grote stad. Een korte film over een individu dat ingehaald wordt door het lot.
Hong Kong (HKG) - Gerard Holthuis  1997 Nederland, video, z/w
Poëtische visie op het opstijgen en landen van vliegtuigen op het oude en inmiddels gesloten vliegveld van Hong Kong, Kai Tak. Als in een ballet duiken de vliegtuigen rechtstreeks in en door het drukbevolkte Kowloon richting landinsbaan.

FEATURE / 35 MM:
Suzhou River - Lou Ye  China 2000  83 min, kleur
Gefilmd in een zoekende, rusteloze stijl die zich verre houdt van het toeristische beeld van China. De Suzhou-rivier die door Shanghai stroomt is getuige van de ongelukkig verlopende liefde.

PROGRAMMA ZATERDAG 7 SEPTEMBER:

SHORTS / VIDEO:
The Bridge: A Celebration - Peter Greenaway  1997 Nederland, 11 min
In 1997, in opdracht van de Gemeente Rotterdam en geïnspireerd door de film ‘De Brug’ van Joris Ivens, legde Greenaway de opening van de Erasmusbrug vast.
Elevated Subway - Su Tomesen  2001 Nederland, video.
De Broadway Williamsburg Bridge in New York is het toneel voor de bovengrondse metroreis. Autonoom werk van jonge, Nederlandse filmmaker.
E-the-Real-Roof - Sinichi Yamamoto  Japan 1993 10 min 48, kleur
Een reis door één van de meest ongezonde steden ter wereld, Tokyo. Schokkerige beelden van wolkenkrabbers, gebouwen in de steigers, neonlichten, hier zien we een stad die lijdt onder permanent ruimtegebrek. Alleen op zondag, als er minder verkeer is, is de lucht blauw. Hier wordt zelfs het weer gemaakt door mensen.
Rocking Robin - Uri Urech  Zwitserland 1998, video, 11 min 42, z/w
Uri Urech scratcht en sampelt zwart/wit foto’s van New York City op het ritme van een trompet en ratelende drukstokken naar een climax. Zo vertelt hij het levensverhaal van DJ Tommy Simms alias Rockin’ Robin Jr.

FEATURE / 35 MM:
The Fountainhead - King Vidor  USA 1949, 114 min, z/w
Architect Howard Roark gaat langzaam ten onder aan zijn onvermogen om artistieke concessies te doen in zijn werk èn leven. De meest bizarre film uit het oeuvre van zowel regisseur King Vidor als hoofdrolspeler Gary Cooper.

Aanvang beide dagen:  21.00 uur
Locatie                           :  Diergaardesingelplein, Rotterdam Centum
(vlak achter
                                             het Kruisplein, begin van de West-Kruiskade)
Toegang                        :  GRATIS

CELL - Initiators of Incidents - en CityScape worden ondersteund door de Gemeente Rotterdam.

CELL - Initiators of Incidents -
Postbus
3000 CA  Rotterdam
T ++ 31 (0) 10 412 72 70  F  ++ 31 (0) 10 412 70 40  E  cell {AT} cell.nl  W  www.cell.nl