www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Tentoonstelling Amsterdam Real Time, dagboek in sporen
Mylene van Noort on Thu, 10 Oct 2002 14:55:02 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Tentoonstelling Amsterdam Real Time, dagboek in sporenAMSTERDAM REAL TIME, dagboek in sporen

Een interactieve installatie van Waag Society in samenwerking met Esther Polak en Jeroen Kee.

Amsterdammers brengen real time hun persoonlijke kaart van Amsterdam tot stand tijdens de tentoonstelling 'Kaarten van Amsterdam 1866-2002', in het Gemeentearchief Amsterdam

Tot 1 december 2002 is in het Gemeentearchief Amsterdam een kunst installatie te zien van de meest recente kaart van Amsterdam. Terwijl ze boodschappen doen, schaatsles geven of van de ene bevalling naar de volgende fietsen, brengen inwoners van Amsterdam hun eigen kaart tot stand.
Tien Amsterdammers per week zijn daartoe uitgerust met een GPS tracer, die met behulp van satellieten hun positie bepaalt. De informatie van deze tracers wordt doorgezonden naar een centrale computer. De computer tekent de routes op een groot projectiescherm in de tentoonstellingsruimte. De bezoekers van de tentoonstelling zien hoe de routes die de deelnemers aan Amsterdam Real Time op dat moment door de stad afleggen langzamerhand een hoogst actuele kaart van Amsterdam vormen.
De installatie Amsterdam Real Time, dagboek in sporen maakt onderdeel uit van de tentoonstelling 'Kaarten van Amsterdam 1866-2002'.

Deelnemers voor het project worden geworven via een vragenformulier dat op grote schaal is verspreid. Het project is een idee van Esther Polak en Jeroen Kee en komt tot stand in samenwerking met Waag Society.

Waag Society realiseert alle benodigde onderliggende technologie van het project: de handheld tracers, de integratie met GPS (Global Positioning Data) en de communicatie over het GPRS-netwerk (General Packet Radio Service). De visualisatie van de routes binnen de installatie gebeurt volledig op basis van het in het medialab van Waag Society ontwikkelde softwareplatform KeyStroke.

 
Waag Society
In haar onderzoeksprogramma Interfacing Access verricht Waag Society onderzoek en ontwikkeling naar culturele en technologische aspecten van interfaces. Het GPRS netwerk wordt op dit moment ondermeer door de KPN gepromoot onder de naam I-mode. Waag Society onderzoekt het nieuwe netwerk op mogelijkheden voor een ander, innovatiever gebruik dan spraak en e-mail.
De GPS techniek, die satellietinformatie gebruikt om real time een positie op aarde te bepalen, bestaat al geruime tijd maar het gebruik ervan is beperkt gebleven tot militaire en navigatie doeleinden. Door deze techniek te koppelen aan KeyStroke en in te zetten voor Amsterdam Real Time, dagboek in sporen, betreedt GPS de wereld van kunst en cultuur, en bereikt daarmee een nieuw publiek.
 
Jeroen Kee
Jeroen Kee ontwierp eerder de theatrale installatie Een Huis Vol Stemmen, die van 1999 tot 2002 in het Theater Museum opgesteld stond.
 
Esther Polak
Esther Polak is beeldend kunstenaar die met zekere regelmaat in vaktijdschriften publiceert. Haar expertise is de technologisch, cultureel en sociaal bemiddelde waarneming. In oktober is zij eveneens vertegenwoordigd met drie werken op de verkooptentoonstelling 'SOLD' van moderne kunst in Christies, Amsterdam.


AMSTERDAM REAL TIME, dagboek in sporen
Tentoonstelling: 4 oktober -1 december 2002
Openingstijden: ma t/m zo 11-17 uur
Toegangsprijs: 2,50 Euro, Stadspas, Pas-65+, CJP 1,25 Euro
Aanmelding deelname: realtime {AT} waag.org
URL: http://realtime.waag.org, http://www.waag.org

Amsterdam Real Time, dagboek in sporen komt tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Mondriaan Stichting/ Interfund, KPN Mobile, Gemeente Archief Amsterdam, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Ina Arends en Het Parool.