www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Discussiebijeenkomst ICT en Educatie in het Museum
Mylene van Noort on Tue, 22 Oct 2002 14:50:01 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Discussiebijeenkomst ICT en Educatie in het Museum


Donderdag 24 oktober 2002, 15 uur, Teylers Museum Haarlem:

uitnodiging voor Discussiebijeenkomst

ICT en Educatie in het museum: toekomst of hype?

Musea gebruiken steeds vaker digitale middelen om jongeren te trekken.
Ook Teylers Museum is in die ontwikkeling meegegaan en op deze bijeenkomst zal het in 1779 opgerichte museum dan ook vol trots de nieuwste aanwinsten presenteren: de door Waag Society gebouwde vernieuwende WEBSITE waarop de museumcollectie digitaal wordt ontsloten en een mixed-media adventure voor jongeren van 13 tot 18 jaar waarin de spelers onder leiding van een meisje uit de toekomst ten strijde trekken tegen een kwade macht die de eeuwenoude Teylers-verzamelingen wil verpatsen.

Is dit de goede manier om de collecties voor een nieuw publiek te  ontsluiten of laat ook Teylers Museum zich meetrekken door een hype?
Voor- en tegenstanders zullen op deze DISCUSSIEBIJEENKOMST in gesprek gaan onder leiding van Jan Douwe Kroeske.

Zowel de website als het adventure zijn te bekijken in Zaal i, de nieuwe vleugel van het museum, die op 26 oktober voor het publiek wordt opengesteld. Waag Society ontwikkelde voor deze nieuwe zaal een digitale leestafel met een gesloten netwerk van tien computers, waarop bezoekers de WEBSITE kunnen bekijken en het ADVENTURE kunnen spelen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een educatieve CD-ROM over de collectie van Teylers Museum in te zien.

Op de WEBSITE kunnen bezoekers uitgebreide informatie bekijken over de collectie, anekdotes lezen van collectiebeheerders en suppoosten en een portrettengalerij bekijken. Virtuele bezoekers kunnen aankopen doen in de online shop.

Het ADVENTURE speelt zich deels in het museum en deels op de computers af. Clues worden ondermeer afgeleid uit de schetsen van Michelangelo, een oude muntencatalogus en het schilderij van de Ovale Zaal. De kwade macht is Teylers erfgenaam en hij doet er alles aan om het ingrijpen van de spelers te voorkomen. De tijd dringt… en dan blijkt de Elektriseermachine van Van Marum in zijn virtuele vorm een onmisbaar hulpmiddel om de benodigde energie op te wekken voor een connectie met de toekomst.

Na afloop van de discussie is er ruimte voor DEBAT MET GENODIGDEN in de zaal: mensen uit de museumwereld, de onderwijswereld en IT.

Van de discussiebijeenkomst verschijnt t.z.t. een VERSLAG met foto’s en achtergrondmateriaal op de website http://www.teylersmuseum.waag.org

Als u deel wilt nemen aan de Discussiebijeenkomst, kunt u zich inschrijven per e-mail: info {AT} teylersmuseum.nl


ICT en Educatie in het Museum: toekomst of hype?
Datum: 24  oktober 2002
Adres:  Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem
Aanvang: 15 uur
Inschrijvingen: info {AT} teylersmuseum.nl
URL: http://www.teylersmuseum.nl


Voor nadere informatie en foto's kunt u contact opnemen met Mylène van Noort, Communicatie Waag Society, telefoon 020  557 9898, fax 020  557 9880 of email mylene {AT} waag.org