www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Doors of Perception 7
Rob van Kranenburg on Mon, 4 Nov 2002 15:50:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Doors of Perception 7


Title: Doors of Perception 7
Persbericht DOORS OF PERCEPTION, Amsterdam, 31 oktober 2002
Doors of Perception 7
FLOW: The Design Challenge of Pervasive Computing

De internationaal bejubelde designconferentie speelt zich af op 14, 15 en 16 november 2002 in de RAI in Amsterdam.
Het thema dit jaar is Flow: the design challenge of pervasive computing.

http://flow.doorsofperception.com

Wat is Doors of Perception
Doors of Perception is een internationaal kennisnetwerk, een culturele aanjager, een website en een conferentie. Doors brengt innovatieve mensen en organisaties samen die zich bezighouden met uitdagende, duurzame toekomstscenario's - en de ontwerpstappen nemen om deze te realiseren.

Doors of Perception initieert het opstellen van nieuwe vormgevingsagenda's, met name voor ontwerpvraagstukken in relatie tot nieuwe digitale informatie- en communicatietechnologie.

De kracht van de Doors conferenties
Sinds 1993 zijn er al zes Doors of Perception conferenties gehouden, met een gemiddeld aantal deelnemers van 1000 mensen uit 52 landen.

De conferenties brengen nieuwe verbindingen tot stand tussen disciplines en gemeenschappen die elkaar anders niet snel ontmoeten. Vernieuwende ondernemers, opleiders en ontwerpers; beleidsmakers, filosofen en reclamemakers; architecten en schrijvers; de culturele avantgarde en ontwikkelaars van nieuwe zakelijke modellen. Toonaangevende denkers toetsen hun inzichten aan een kritisch, hooggekwalificeerd publiek.

De Doors conferenties dragen bij aan een beter begrip van het ontwerpproces en verkennen scenario's voor diensten die op een nieuwe manier tegemoetkomen aan behoeften van mensen.

Waarom Flow?
Een nieuwe golf van informatietechnologie belooft de manier waarop we ons leven en de wereld ervaren, te transformeren: pervasive computing (ook wel genoemd: de verdwijnende computer; dingen die denken, dingen die linken).

Tijdens Flow verkennen we de nieuwe ontwerpdilemma's waar deze technologie ons voor stelt. De ontwerpuitdaging ligt in de alomtegenwoordigheid van pervasive computing. Voor elke man en vrouw en voor elk kind zijn er op dit moment al honderden microchips op de aarde. Het zal niet lang meer duren en deze chips kunnen met elkaar praten. Niemand weet wat daarvan de gevolgen zullen zijn, al is het zeker dat de chips hun weg zullen vinden naar alle objecten die ons omringen: gebouwen, vliegtuigen, deuren, deurknoppen, kleding - en zelfs ons eigen lichaam.

Heeft iemand ons daar eigenlijk toestemming voor gevraagd? Hebben we een debat gevoerd over de consequenties die dat kan hebben? Nee! Na de internetboom leek technologie immers oud nieuws.
Terwijl we bezig zijn onze wereld vol te stoppen met complexe technische systemen, die ons veel beloven - ook dat ze onze ervaringen, ideeën en manieren van leven doordringen - staan we nauwelijks of niet stil bij de gevolgen ervan.

Dit is de reden dat we Flow hebben georganiseerd: het is nů het moment om na te denken over de consequenties van pervasive computing voor onze manieren van ontwerpen.

Hoe ziet de conferentie eruit?
De conferentie combineert korte, punchy presentaties van 30 internationele sprekers met paneldiscussies en interacties met en tussen de deelnemers. In kleinere groepen worden ontbijtsessies gehouden.
De tijd en ruimte tussen plenaire sessies in is net zo belangrijk; de Clubroom nodigt de deelnemers uit tot ontmoeting en uitwisseling.
 
Sprekers zijn onder andere de toonaangevende ontwerpdeskundigen EZIO MANZINI (professor Industrial Design, Polytechnic, Milaan) en MARCO SUSANI (directeur Advanced Concepts Group, Motorola Consumer Experience Design, USA); LUIS FERNÁNDEZ-GALIANO, schrijver van cultboek Fire and Memory: on architecture and energy (professor aan de School voor Architectuur in Madrid); ADITYA DEV SOOD (directeur Centre for Knowledge Societies, Bangalore, India); JANINE BENYUS (USA), auteur van het veelgeprezen Biomimicry: innovations inspired by nature; de Duitse aerodynamicagoeroe AXEL THALLEMER van Festo; JAKUB WEJCHERT, die voor de Europese Commissie het programma The Disappearing Computer runt; de Belgische filosofe PATRICIA DE MARTELAERE; pioniers uit de wereld van de Open Source software FRANZISKA NORI en FELIX STALDER; architecten BEN VAN BERKEL en CAROLINE BOS (UN Studio) en STEFANO BOERI; de befaamde webdesigner JOSHUA DAVIS (www.praystation.com) en schrijvers  BRUCE STERLING en JC HERZ.

Spannend nieuw onderdeel van Doors is de Open Doors Design Grand Prix: we presenteren uit 20, wereldwijd geselecteerde designprojecten, de beste scenario's voor pervasive computing. Welk project is het meest opwindend, vernieuwend en zinvol?

Pianist Ivo Janssen zal de Postpiano bespelen, een opmerkelijk nieuw digitaal instrument (made in Holland) dat 5 gigabytes aan samples gebruikt om het geluid van een Steinway D op te roepen. Piet Hein Eek ontwierp de kast van de Postpiano.

Voor alle informatie over het programma, de sprekers, de inhoud van Flow, registreren en mooie plaatjes: http://flow.doorsofperception.com

Meer over Doors of Perception:
http://www.doorsofperception.com


Persbeleid
Ons persbeleid is simpel. Kom naar ons met een bevestigde intentieverklaring voor een publicatie, en we geven u een perspas. Natuurlijk bent u vrij om wat u wilt over Doors of Perception te publiceren; zolang u de conferentie noemt als bron van het verhaal čn onze website vermeldt: http://www.doorsofperception.com

Perscontact
Neem voor uitvoeriger informatie contact op met Livia Ponzio,
tel. 020-596 322,
press {AT} doorsofperception.com


Ontmoet op Flow mensen van o.a. deze bedrijven, instellingen en onderzoeklabs:
BBC, KPN, Submarine, Sony, Diesel Marketing, Canon, Cap Gemini, Nijenrode, MediaLab, Ericsson, Heineken, SmartLab, Ernst & Young, Interactive Institute Sweden, IBM, Heineken, Nokia, Icatt, London School of Economics , Ideo, KPN, LiveWork, MediaLabEurope, Motorola, Orange, Philips, Sony, Tarantell, TBWA, Tinlab, TNO, UN Studio, Design Council UK, FutureLab Sweden, Microsoft, Glasgow Lighthouse, Interaction Design Institute Ivrea, MAK Frankfurt, Ultralab, de Waag, Universiteit van Amsterdam, Lego, Design Council, TU Delft, universiteiten van Princeton,  Columbia, Kopenhagen, Malmo en Musashino, Erasmus Universiteit,  TU Eindhoven, Sorbonne, UIAH Helsinki, Art Center Westminster, Hewlett Packard, Endemol.
--
D  O  O  R  S  O  F  P  E  R  C  E  P  T  I  O  N
Wibauthuis, Wibautstraat 3, 1091 GH Amsterdam
Tel +31 20 596 3220  Fax +31 20 596 3202
Email: doors7editor {AT} doorsofperception.com
http://www.doorsofperception.com
http://simsim.rug.ac.be/staff/rob

Are you on the Doors mailing list? Register at:
http://www.doorsofperception.com/mailinglist