www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Sonic Architecture/Static Movement met Carsten Nicolai, Fra
Karen van der Spek on Thu, 24 Apr 2003 21:44:39 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Sonic Architecture/Static Movement met Carsten Nicolai, FranciscoLopez en Kurt RalskeSpringdance/festival 2003
17 - 27 april

Utrecht

 

Sonic Architecture/Static Movement:

Een ervaring van ruimtelijk geluid en minimale beweging.

 

Met Carsten Nicolai, Francisco Lopez, Kurt Ralske, Alias, Kodwo Eshun, Balé de Rua de Niterói

 

In een sterk door nieuwe elektronische media veranderende wereld presenteert Springdance/festival 2003 van 17 t/m 27 april meer dan dans alleen. Sonic Architecture/Static Movement is naast dans een programma met muziek, experimentele film, lezingen, videokunst en architectuur met extreme frequenties. Het bestaat uit twee delen. The Static is het eerste deel dat te zien is, een expositie in 'de Overkant' van het Centraal Museum. Hier is ondermeer een speciaal voor Springdance/festival gemaakte installatie van de Duitse kunstenaar Carsten Nicolai te zien. Het tweede deel, The Movement, vormt op 27 april in de Stadsschouwburg Utrecht het slot van Springdance/festival 2003.

 

the movement

Francisco Lopez geeft in het totale duister een ruimtelijke luistervaring die scheert langs de diepste en meest vreeswekkende afgronden en de meest subtiele en diffuse akoestische grenzen. De Costa Ricaanse jungle lijkt je te omgeven.

 

De film '#11' van Joost Rekveld, is een abstracte filmcompositie: een verbluffend werk van muzikale lichtkunst. Kurt Ralske maakt speciaal voor Springdance/festival een live videoperformance. Minimale architectuur, virtuele werelden en 3Dmodellen komen samen in architectonische beelden. 

 

Carsten Nicolai maakt als muzikant en beeldend kunstenaar een driedimensionaal bouwwerk door middel van geluidsbronnen als oscillatoren, toongeneratoren en modems. Geluidsfrequenties creëren visuele structuren en visuele vormen en patronen creëren geluid in een ritmische groove van hiphop en club. 

 

Op basis van een hiphoptrack van Carsten Nicolai presenteert Balé de Rua de Niterói van de Braziliaanse 'dj of the dance' Bruno Beltrão een korte dynamische dansperformance.

 

Alias is een Amerikaanse hiphopper, uit het Anticon collectief, die met tracks uit een elektronische grabbelton een sterk vernieuwende en tegendraads soort hiphop maakt. Zijn stijl is abstracting hiphop - diggin' in hiphoparchieven, op zoek naar de essentie van hiphopbeats, flows an' rhymes.

 

Kodwo Eshun's boek 'more brilliant than the sun' sloeg aan door de visionaire connecties tussen dance, hiphop en science fiction. De zelfverklaarde concept engineer maakt als gastheer een aantal statements en als dj de afterparty. 

 

the static

Carsten Nicolai creëert speciaal voor Springdance/

festival 2003 nieuw geluid- en lichtwerk dat samen met bestaande installaties de fysieke wereld van geluidsfrequenties onderzoekt. 

Francisco Lopez en Jorge Simonet presenteren het onderdompelende sound/video werk 'Untitled #91'.

Rosemary Butcher/Cathy Greenhalgh; Undercurrents - een filminstallatie die zwaartekracht, lichtheid, spanning en vaart onderzoekt. 

Andy Goldsworthy/Thomas Riedelsheimer; Rivers and Tides - een uitdagend document van landkunstenaar Andy Goldsworthy aan het werk in Nova Scotia, Frankrijk, Noord-Amerika en zijn thuisbasis Schotland.

 

Sonic Architecture/Static Movement

   the static

   do 17 - zo 27 april, 11:00 - 17:00 

   (vr 25, 11:00 - 21:00)

   centraal museum: de overkant
   the movement

   zo 27 april, 19:00

   stadsschouwburg, de-zaal
   

 

WWW.SPRINGDANCE.NL

 

 

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (grootveld {AT} nrc.nl).