www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Afsluiting Playing Field
Marieke Istha on Tue, 13 May 2003 12:15:45 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Afsluiting Playing Field


Playing Field
(streaming-mediakunst)

Afsluiting project zaterdag 24 mei
13.00 - 18.00 uur
Entree gratis, registratie verplicht via www.playingfield.net <http://www.playingfield.net>
    
Playing Field is een project waarin Europese kunstenaars en studenten experimenteren met het gebruik van streaming media voor het maken van kunst. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts heeft dit project opgezet in samenwerking met Institut für Medien Gestaltung, Mainz, Duitsland en MECAD\Media Centre of Art and Design of the Superior School of Design ESDI, Barcelona, Spanje. Kunstenaars en studenten doen in de drie partner-instituten onderzoek naar nieuwe methoden en toepassingen van streaming en maken streaming-kunstwerken. 

Kunstenaars die aan Playing Field hebben meegewerkt zijn o.a. Kirk Woolford, Arndt Hochstetter, Station Rose, Ivan Marino, Peter Mertens, Mariela Yeregui, Slateford, Mariana González en Tjark Ihmels & Kay Märthesheimer. 

Een van de doelen van Playing Field is het toegankelijker te maken van het gebruik van streaming media. Daarvoor is een open source programma ontwikkeld, de Frequency Clock. Hiermee kan iedereen een eigen streaming kanaal inrichten. In samenwerking met de Open Source Streaming Alliance is gewerkt aan een kennisbank over streaming, plus het makkelijker en goedkoper uitwisselen van streams binnen een internationaal open streaming-netwerk. 

Een van de huidige nadelen van live en on demand streaming op het Internet (van zowel video als geluid) is de gesloten omgeving waarin de streaming media programmatuur loopt. Vaak is dit niet meer dan een overzetting van de huidige video een televisie formats. Daarna wordt de stream nog overgenomen door een media player op Internet waardoor het beeld en geluid vaak van hele slechte kwaliteit zijn. Om dit te verbeteren wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe formaten voor streaming media waardoor de kwaliteit van beeld en geluid via het Internet kan verbeteren.

Afsluiting project 24 mei
Als afsluiting wordt op zaterdag 24 mei een seminar georganiseerd in Amsterdam. Hier zullen de resultaten van Playing Field en de gemaakte kunstwerken gepresenteerd worden.Op het programma staan onder andere een lezing over "Streaming media, state of the art" door Roland Alton-Scheidl en een forumdiscussie over de positie van streaming media. 

Het programma is in te zien op: www.playingfield.net <http://www.playingfield.net>

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Istha Communicatie istha {AT} montevideo.nl <mailto:istha {AT} montevideo.nl> of Claud Biemans Playing Field claud {AT} montevideo.nl <mailto:claud {AT} montevideo.nl>

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts heeft voor Playing Field een bedrag van ruim 94.000 subsidie ontvangen van het programma Cultuur 2000 van de Europese Unie. Andere sponsors zijn de stichting XS4ALL en het Thuiskopiefonds.


------------------------------------------------------------
Marieke Istha
Communicatie

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
istha {AT} montevideo.nl
www.montevideo.nl


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (grootveld {AT} nrc.nl).