www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] [DISC]Creative Commons licenties in Nederland
Mylene van Noort on Tue, 15 Jun 2004 17:54:02 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [DISC]Creative Commons licenties in Nederland


PERSBERICHT
15 juni 2004

CREATIVE COMMONS LICENTIES IN NEDERLAND
Eigen regels voor auteursrechtelijk beschermd werk

U bent van harte uitgenodigd voor de launch van de Nederlandse versie van de Creative Commons licenties. Lawrence Lessig, voorzitter van de Creative Commons en hoogleraar informatierecht aan Stanford University, zal hierbij aanwezig zijn. Tevens zullen de eerste auteursrechtelijk beschermde werken onder de Nederlandse Creative Commons licentie beschikbaar worden gesteld.

De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op vrijdagmiddag 18 juni in het TPG-gebouw, Restaurant-Club Elf, Oosterdokskade 3-5, (naast het Centraal Station) in Amsterdam, van 14.00 tot 15.40 uur.

Creative Commons is een licentiesysteem waarmee auteursrechtelijk beschermde werken gedeeld kunnen worden via het internet zonder dat inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt. Het gaat om literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk.

De licenties geven aan hoe content gebruikt kan worden ('enkele rechten voorbehouden'), in plaats van alle rechten voor te behouden. Via een eenvoudige webapplicatie kunnen makers in enkele stappen één van de CC-licenties aan hun werk toevoegen. Het systeem is gemaakt voor mensen die materiaal willen delen, mensen die begrijpen dat innovatie en nieuwe ideeën voortbouwen op bestaand gedachtegoed.
De vertaling is een initiatief van DISC (Domein voor Innovatieve Software en Content) in samenwerking met het Instituut voor Informatierecht (IViR).

Ruim 1,5 miljoen werken zijn sinds de oprichting van de Creative Commons in 2002 op deze manier gelicenseerd. Nederland is het derde Europese land, na Finland en Duitsland, dat de gebruiksvergunningen heeft vertaald. Onlangs maakte de BBC bekend een deel van haar audio en videoprogramma's aan te zullen gaan bieden middels een CC-licentie.

Het initiatief tot de vertaling van de licenties is tot stand gekomen in het kader van DISC (een samenwerking van Waag Society en Nederland Kennisland: www.disc.nl ). Dit is een online vraagbaak voor maatschappelijke en culturele organisaties die met open source en open content aan de slag willen en op zoek zijn naar expertise en praktijkvoorbeelden.

Vanaf 18 juni is de Nederlandse versie van de Creative Commons licenties verkrijgbaar via: http://creativecommons.org/license 

Voorafgaand aan de opening vindt van 13.30 uur tot 14.00 uur een persconferentie plaats.Indien u bij de persbijeenkomst wilt zijn, of een interview wilt afnemen, verzoek ik u vriendelijk dat per e-mail te laten weten.


PROGRAMMA 18 JUNI: 

14.00 uur Introductie Disc en Creative Commons NL

14.10 uur Lawrence Lessig; Free Culture

14.40 uur Opening NL versie CC-licenties

14.55 uur Paneldiscussie onder leiding van Frans Nauta (Secretaris innovatieplatform) met Bernt Hugenholtz (IViR), Marleen Stikker (Waag Society), André Beemsterboer (Directeur Stichting Leenrecht en Stichting Reprorecht), en Erwin Blom (VPRO Digitaal)

15.40 uur Afsluiting

___________________________________________________________

NOOT VOOR DE REDACTIE, niet voor publicatie: 

Voor nadere informatie en interviews kunt u contact op nemen met Mylène van Noort, via telefoonnummer 020 557 9898, fax 020 - 557 9880 of email info {AT} disc.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).