www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Persbericht: Nederlandse versie Creative Commons gelanceerd
Syb Groeneveld on Sat, 19 Jun 2004 12:42:23 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht: Nederlandse versie Creative Commons gelanceerd


PERSBERICHT

NEDERLANDSE CREATIVE COMMONS-LICENTIES GELANCEERD

Vanmiddag om 14 uur zijn in Amsterdam de Nederlandse Creative Commons-licenties gelanceerd. In aanwezigheid van bijna 200 vertegenwoordigers uit de kunst- cultuur, juridische en overheidssector presenteerde Larence Lessig, initiatiefnemer van het licentiesysteem, de Nederlandse versie. Documentairemaakster Ine Poppe was de eerste die haar werk (de documentaire Hippies from Hell) van een Nederlandse Creative Commons licentie voorzag. In een levendig debat werd daarna onder andere de monopoliepositie van collectieve auteursrechtenorganisaties zoals BUMA/STEMRA en CEDAR ter discussie gesteld. André Beemsterboer, directeur Stichting Leenrecht en Stichting Reprorecht, beloofde voor april 2007 met een systeem te komen dat het voor hun leden mogelijk maakt onder voorwaarden werk beschikbaar te stellen aan het publieke domein.
 
Vanaf vandaag zijn de Nederlandstalige licenties beschikbaar via: http://www.creativecommons.nl <http://www.creativecommons.nl> 
 
Ruim 3 miljoen werken zijn sinds de oprichting van de Creative Commons in 2002 op deze manier gelicenseerd. Nederland is het derde Europese land, na Finland en Duitsland, dat de gebruiksvergunningen heeft vertaald. Creative Commons is een licentiesysteem waarmee auteursrechtelijk beschermde werken gedeeld kunnen worden via het internet zonder dat inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt. Het gaat om literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk.

De licenties geven aan hoe content gebruikt kan worden ('enkele rechten voorbehouden'), in plaats van alle rechten voor te behouden. Via een eenvoudige webapplicatie kunnen makers in enkele stappen één van de CC-licenties aan hun werk toevoegen. Het systeem is gemaakt voor mensen die materiaal willen delen, mensen die begrijpen dat innovatie en nieuwe ideeën voortbouwen op bestaand gedachtegoed. Www.creativecommons.nl is een initiatief van DISC (Domein voor Innovatieve Software en Content) in samenwerking met het Instituut voor Informatierecht (IViR).

___________________________________________________________

NOOT VOOR DE REDACTIE, niet voor publicatie: 

Voor nadere informatie en interviews kunt u contact op nemen met Mylène van Noort, via telefoonnummer 020 557 9898, fax 020 - 557 9880 of email info {AT} disc.nl


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).