www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Political Advertisements in de Balie
Bart Rutten on Fri, 22 Oct 2004 13:08:55 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Political Advertisements in de Balie


Nederlandse Premiere!

Antonio Muntadas,/ Marshall Reese, "Political Advertisement" (1984-2004)
Voorstelling met inleiding door Prof. Dr. Maarten van Rossem: 
zondag 31 oktober, 20:15 uur in de Balie, entree 6,25, met korting 5,- 
30 oktober - 4 november Nederlands Instituut voor Mediakunst

Antonio Muntadas en Marshall Reese verzamelen sinds 1984 clips, promo's en advertenties die tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd voor de presidentskandidaten worden uitgezonden. Het archief loopt terug tot 1954, toen de eerste spotjes werden uitgezonden en kan in dit jaar worden uitgebreid met de nieuwste boodschappen van 2004. Zonder verder aanpassingen selecteren Muntadas en Reese de clips, plaatsten ze in een specifieke volgorde waardoor ze, zonder verder commentaar,  zichzelf lijken te becommentariëren. De verborgen tactieken van de machtigste man van de wereld worden zondermeer zichtbaar. Zo ging het toen en zo zal het altijd gaan.....

Antonio Muntadas (Barcelona 1946) behoort tot de bekendste en zeker nog een van de actiefste kunstenaars van zijn generatie. Zijn roemruchte carrière begon met het maken van alternatieve televisie tijdens de Franco dictatuur. In de jaren tachtig verhuist hij naar de Verenigde Staten waar zijn werk zich ontwikkelt van esthetische video-, foto en licht installaties tot steeds meer sociaal politiek geladen statements over globalisering, de macht van de economie en de demystificatie van de media.  
	Marshall Reese is een video editor en heeft meerdere installaties gemaakt en werkt in een 'nieuwe documentaire stijl'. In samenwerking met Nora Ligorana ontwikkelde hij video performance projecten waarbij de nadruk ligt op het onderzoeken van de betekenis van media iconen en media evenementen in sociale, politieke en religieuze context. 

Het project Political Advertisement wordt in samenwerking met de Balie georganiseerd en vindt op meerdere plekken ter wereld plaats. Er zal naast de traditionele vertoningen in het Lincoln center New York -  waar de voorgaande episodes ook gepresenteerd werden -  globaal contact gezocht worden met theaters en organisaties om de video te vertonen en in te laten leiden door een deskundige. Deze plekken worden uiteindelijk samen gebracht in een catalogus die Muntadas in het kader van de vijftigste verjaardag van de 'versmelting van macht van televisie met democratie' uit zal geven. Van 1 november tot en met 4 november (de dag van de verkiezingen) zal Political Advertisements op een monitor te zien zijn in het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Zij zal aan de voorkant worden geplaatst met het scherm naar buiten gericht en speakers die buiten hoorbaar zijn (dwz verstaanbaar voor passanten die dichterbij komen staan). In de Balie in Amsterdam is voor een inleiding op het werk de Amerika deskundige Prof. Dr. Maarten van Rossem (Universiteit Utrecht) benaderd.

Het betreft een voorstelling in de kleine zaal van de Balie, dus reserveren wordt ten zeerste aangeraden.

Informatie: Bart Rutten, bart {AT} montevideo.nl


Bart Rutten
Collection

> Netherlands Media Art Institute, Montevideo/Time based Arts
> Keizersgracht 264
> NL-1016 EV Amsterdam
> The Netherlands
> Y +31 (0) 20 6237101
> F +31 (0) 20 6244423
> E bart {AT} montevideo.nl
> www.montevideo.nl
> 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).