www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Webstroom nieuwsbrief November 2004
Johan Oomen on Mon, 8 Nov 2004 19:24:33 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Webstroom nieuwsbrief November 2004


Nieuwsbrief Webstroom 
Editie: november 2004

Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet.

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

In deze nieuwsbrief:
1. Webstroom en SVP samen in de nieuwe Video Portal
2. Webstroom aanwezig op Educause
3. Webstroom op de SURF Onderwijsdagen
4. Artikel over het Davideon project in het Viewfinder magazine
5. VLC multimediaspeler: een speler voor verschillende formaten
6. Workshop over Streaming tijdens Online Educa
7. Verslagen verschillende bijeenkomsten online
8. Nieuwe publicaties
9. Mobiele applicaties
10. Streaming voor doven
11. Terena presenteert academische tv-portal
12. Tweemaandelijks online magazine Innovate 
13. Call for proposals DIVERSE 2005
14. Muziekles over een netwerk
15. Colofon

Aanmelden? Mail listserv {AT} nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws
Afmelden? Mail listserv {AT} nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

1. Webstroom en SVP samen in de nieuwe Video Portal

Op de nieuwe SURFnet Video Portal (http://video.surfnet.nl) heeft de Webstroom community een plaats gekregen als themasite. In deze vernieuwde omgeving gaat de redactie van Webstroom door met het informeren over nieuwe publicaties, projecten rondom de inzet van Streaming Media in het onderwijs en gerelateerde velden.

Naast informatie over Webstroom kan via de Video Portal gezocht worden in de SURFnet Videotheek en zijn er tips en tools te vinden over het produceren van streaming video.

De themasite is te vinden op:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp

NB: de oude Webstroom website wordt niet meer geŁpdate.

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

2. Webstroom aanwezig op Educause

Wiebe Nijlunsing en Johan Oomen hebben tijdens het afgelopen Educause congres in Denver een presentatie gegeven over Webstroom. Tijdens de drukbezochte sessie werd een overzicht gegeven van de verschillende Webstroom pilot projecten en werd de nieuwe Video Portal officieel gelanceerd. De Video Portal is een one-stop-shop waar content, tips, praktijkvoorbeelden en een bloeiende community van gebruikers samengebracht zijn. 

De reacties na afloop waren overweldigend. Mensen waren enthousiast over Webstroom en de diensten die SURF en SURFnet aanbiedt. In Amerika bestaat bijvoorbeeld zo'n geÔntegreerd platform als de Video Portal niet en ook het delen van kennis gebeurt niet op een instellingsoverstijgende manier als bij de Webstroom community. Webstroom heeft haar internationale netwerk tijdens Educause versterkt en veel kennis opgedaan over trends in Noord-Amerika. 

De slides en het paper staan online:
http://video.surfnet.nl/

De Edusite heeft een verslag geschreven van de sessie:
http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/13696

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

3. Webstroom op de SURF Onderwijsdagen

Op dinsdag 16 en woensdag 17 november 2004 vinden in de Jaarbeurs Utrecht wederom de SURF Onderwijsdagen plaats. De SURF Onderwijsdagen richten zich op iedereen die geÔnteresseerd is in ICT-ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs, in het bijzonder beleidsmedewerkers, ICTO-medewerkers en onderwijsontwikkelaars, 'implementators' van nieuwe onderwijssystemen en docenten. Webstroom heeft een prominente plaats in het programma. In de ochtend van dinsdag 16 november zal Webstroom tijdens de preconferentie een Workshop organiseren, met als thema: kennisdelen. 

Doel van de workshop is te ontdekken waar raakvlakken/overlap zit van WEBstroom met een aantal andere domeinen, en op die gebieden te komen tot samenwerking, liefst in de vorm van een aantal concrete plannen voor 2005 in de vorm van projecten.
Er nemen 4 groepen deel:
-	WEBstroom (streaming media):
-	DiRECt (auteursrechten)
-	Digitale Didactiek (ICTO)
-	SiX (metadata)


Meer informatie: http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=29990

Inschrijven: http://surf.eccoo.rug.nl/sis/du/236/registration

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

4. Artikel over het Davideon project in het Viewfinder magazine


Eind oktober verscheen een nieuw nummer van het Viewfinder Magazine van het British Universities Film and Video Council. Het Davideon project (een samenwerking tussen drie universiteiten, SURF en Beeld en Geluid) komt in deze publicatie uitgebreid aan de orde. In het artikel over Davideon wordt onder meer beschreven hoe het hoger onderwijs toegang krijgt tot digitaal bronnenmateriaal en het effect dat dit heeft op het onderwijs.

Meer info: www.davideon.nl en
http://www.edusite.nl/docs/webstroom/nieuwewebsite.jpg voor het artikel.

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

5. VLC multimediaspeler: een speler voor verschillende formaten
(bron: disc.nl)

De VLC speler is een open-source video- en audiospeler die het afspelen van uiteenlopende bestandsformaten ondersteunt. Zo is het mogelijk MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 en DivX bestanden, DVD's en streaming media bestanden. VLC is kan onder meer worden gebruikt onder Windows, MacOS, Linux.

Downloaden en meer informatie:
http://www.disc.nl/html/softwaredescription.jsp?application=7621

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

6. Workshop over Streaming tijdens Online Educa

Voor iedereen die van plan in naar Online Educa af te reizen: er wordt een expert workshop georganiseerd over streaming. In het programma lezen we: "streaming technologies can support the learning process, but how can they be used effectively? Online Educa Berlin features an expert workshop on streaming media in the classroom, intended for all trainers and teachers who wish to integrate streaming in their learning context."

Meer informatie: http://www.online-educa.com/en/pre_conference_detail.htm

=> Indien u besluit deze sessie te bezoeken: neem dan aub contact op met de webstroom redactie (joomen {AT} beeldengeluid.nl). We gaan de bevindingen vervolgens een plaatsje geven op de Webstroom website zodat de hele community ervan kan profiteren. <=

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =


7. Verslagen verschillende bijeenkomsten online

I SURFnet "Mijn filmpje op internet"
Op dinsdag 5 oktober organiseerde SURFnet een Expertiseseminar over de praktijk van streaming video. Tijdens deze middag werd een breed overzicht van de toepassingen van streaming video in de (onderwijs)praktijk aangeboden. De verschillende sprekers hebben vanuit hun eigen deskundigheid verteld over hun ervaringen met streaming video. Daarnaast was er ruimschoots aandacht voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van streaming video. Op de informatiemarkt kon men tijdens de ontvangst en in de pauze demonstraties bijwonen van verschillende leveranciers van applicaties op dit gebied. 
De video-opnames en sheets zijn online beschikbaar en te zien op: http://www.surfnet.nl/info/bijeenkomsten/streaming2004.jsp
II. Streaming Media conferentie archief

De afgelopen 6 jaar hebben vooraanstaande sprekers tijdens de Streaming Media conferenties hun licht laten schijnen op ontwikkelingen en toepassingen. Deze sessies (met onder meer Bill Gates, Steve Jobs, Werner Lauff, Jerry Yang) zijn nu toegankelijk via de volgende website:
www.streamingmedia.com/portal

III. Thema avond: Streaming Media van NFTVM

NFTVM is een stichting waarin Nieuwe Film en Televisiemakers tijdens thema avonden discussiŽren met experts over allerhande relevante zaken omtrent hun vakgebied. Ook nieuwe ontwikkelingen worden besproken. Maandagavond 1 november werden in het Ketelhuis te Amsterdam de mogelijkheden besproken van Streaming Media voor film en televisiemakers. Voor een verslag en een overzicht van de panelleden:
http://www.nftvm.nl/index.php?article=941

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

8. Nieuwe publicaties

I. ALT-SURF rapport over ePortfolios en Digital Repositories
(bron: SURFnet)
Het working seminar dat Stichting SURF en de Association for Learning Technology afgelopen april organiseerden heeft geresulteerd in een briefing paper. Met name het deel over Digital Repositories is voor Webstromers interessant.
http://www.surf.nl/publicaties/index2.php?oid=163

II. Charles Duncan Digital Rights Management 
Rapport van JISC over het verschillende aspecten van Digital Rights Management, met name gericht op het hergebruik van materiaal in een onderwijscontext.
http://www.intrallect.com/drm-study/DRMFinalReport.pdf

III. The economics of Open Source Hijacking and the Declining quality of Digital Information Recources: a Case for Copyleft".
http://econwpa.wustl.edu/eprints/dev/papers/0404/0404008.abs

IV. Open streaming manuals
Open source oplossingen voor Streaming Media.
http://www.radioqualia.net/streaming_manual

V. Estream eindrapport
Het Europese project Estream schreef een informatief boek over het gebruik van streaming. De verzameling case studies is nuttig voor mensen die op zoek zijn naar voorbeelden van de inzet van de techniek. 
Uit de samenvatting: "Omdat het gebruik van streaming technologieŽn nog in zijn kinderschoenen staat, kan het resultaat voorlopig wat ontgoochelend zijn, onder meer door de lage resolutie waarin het beeldmateriaal aangeboden wordt. Maar ondanks deze  beperking stelt op dit moment het internet ons in staat om zowel multimedia aan te bieden als op te vragen, aan een snelheid afhankelijk van de aard van de verbinding. Dat is een ontwikkeling die, onafhankelijk van plaats en tijd, geweldige mogelijkheden biedt aan studenten." 

Het rapport is te downloaden op de volgende website:
http://www.schule.at/dl/estream_report_02_08_2004.pdf

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

9. KPN en Waag Society in mobiel onderwijsproject

KPN en Waag Society in mobiel onderwijsproject
(bron: SURFnet Nieuws)

KPN en Waag Society, een kennisinstituut op het snijvlak van cultuur en technologie, zijn in samenwerking met de Montessori-scholengemeenschap in Amsterdam gestart met een 'mobile learning' project. In eerste instantie gaat het om een stadsspel dat gebruik maakt van het UMTS mobiel breedbandnetwerk om leerlingen in de basisvorming van de HAVO de geschiedenis actief te laten beleven. De spelers trekken in groepjes door de stad terwijl ze met de video-telefoonmogelijkheid die UMTS biedt in contact staan met een thuisbasis. Wanneer ze een bepaalde locatie bereiken, activeert de telefoon in combinatie met een GPS-systeem een aantal opdrachten. Het gaat hier uitdrukkelijk om een experiment: KPN en Waag Society zien het als een goede gelegenheid om ervaring op te doen met deze nieuwe technologie in het onderwijs. In januari zullen leerlingen van de Montessori-scholengemeenschap het spel voor het eerst spelen tijdens een zogenaamde gameweek, waarbij de Waag in Amsterdam, waar Waag Society is gevestigd, als thuisbasis zal fungeren.

Meer informatie over de Waag Society:
http://www.waag.org/

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

10. Streaming voor doven
(bron: Syllabus)

Internetverbindingen zijn zo goed geworden dat video's, waarin mensen via gebarentaal communiceren, zonder problemen over het netwerk verzonden kan worden. "Educators are increasing the use of video streaming for the deaf. Until recently, libraries of archived video instruction using sign language for deaf people have been geographically isolated from many potential users. But the advent of high-speed Internet (Internet2) is causing a boom in the use of those videos."

Meer informatie: http://www.onnnews.com/global/story.asp?s=2360269&ClientType=Printable

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

11. Terena presenteert academische tv-portal
(bron SURFnet nieuws)

TERENA introduceert een academische tv-portal. Op deze portal kunnen live video-uitzendingen aangekondigd worden die zich speciaal richten op de academische en onderzoekswereld. De portal is ontwikkeld door TF-Netcast, een task force van TERENA (Trans-European Research and Education Networking Association). De task force TF-VVC (voice, video and collaboration), met aan het hoofd Egon Verharen, Manager Advanced Services bij SURFnet, heeft het inmiddels overgenomen. Iedereen die een live uitzending over internet organiseert, kan deze uitzending aankondigen via de portal.

Alle op SURFnet aangesloten instellingen kunnen hun eigen account krijgen en hierdoor eenvoudig de events van hun eigen instelling aankondigen. De portal is meertalig; momenteel vertaald in negen talen (Tsjechisch, Deens, Engels, Spaans, Fins, Grieks, Duits, Italiaans en Nederlands).

De portal is te vinden via:
http://live.academic.tv/

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

12. Tweemaandelijks online magazine Innovate 

Het eerste nummer van het online magazine Innovate is recentelijk gepubliceerd. Innovate richt zich onderzoek en praktisch gebruik van ICT in het hoger onderwijs. Hoofdredacteur James L. Morrison, trad als een van de keynotes op tijdens het afgelopen DIVERSE Congres. 

Voor de Webstroom community is de eerste editie met name interessant aangezien verschillende artikelen ontwikkelingen op het gebied van video, games en simulaties onder de loep nemen. De redactie van Innovate roept lezers op om commentaar te leveren op de artikelen en zelf ook deel te nemen in de discussies over het gebruik van ICT in het Onderwijs.

www.innovateonline.info

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

13. Call for proposals DIVERSE 2005

De vijfde editie van de DIVERSE conferentie zal plaatsvinden in Nashville, Tennessee. De conferentie duurt van 5 tot en met 7 juli 2005 en de deadline voor proposals is 10 december.

"DIVERSE is the premier event in the world on all aspects of video and videoconferencing in education - teaching, research, management etc - including the convergence of these technologies with online technologies, and the emergence of new possibilities such as telepresence learning and teaching, interactive television, virtual reality and computer games techniques, and wireless and handheld access to live or archived moving images."

Meer informatie is te vinden op:

http://www.edusite.nl/webstroom/english

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

14. Muziekles over een netwerk
(bron: SURFnet)

Violist en dirigent Pinchas Zukerman geeft vanuit Ottawa via videoconferencingtechnologie les aan studenten van de Manhattan School of Music die kilometers van hem verwijderd zijn. Hij gebruikt hiervoor het netwerk van Internet2 (Amerikaanse netwerkorganisatie), dat een bandbreedte heeft van 10 Gbit/s en zodoende geluid met cd-kwaliteit en beeld dat vergelijkbaar is met dat van een DVD over lange afstanden kan versturen. 
Op SURFnet aangesloten instellingen kunnen ook gebruik maken van deze techniek. Met behulp van videoconferencing kan Pinchas Zukerman theoretisch ook studenten in Nederland les geven. Instellingen zoals de Universiteit Utrecht, Fontys Hogescholen, Technische Universiteit Delft en INHolland maken reeds gebruik van videoconferencing in het onderwijs. In het SURFnet- project 'Expert-op-afstand' wordt deze vorm van onderwijs nu ook uitgeprobeerd tussen experts in het wetenschappelijk onderwijs en lagere en middelbare scholen.

Meer informatie over de Manhattan School of Music:
http://www.msmnyc.edu/special/video/
en
http://news.com.com/Internet2:+2004+and+beyond/2100-1034_3-5321053.html

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+ = + =+ = + =+ = + =

15. Colofon

De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp. Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Natascha Lubberding, Johan Oomen, Andres Steijaart en Robert Jan Brouwer. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar joomen {AT} beeldengeluid.nl.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).