www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] creative commons Belgium launch event
Dirk De Wit on Wed, 1 Dec 2004 10:23:21 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] creative commons Belgium launch event


Creative Commons-Belgium launch event

vrijdag 10 december 2004 om 14u in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel

een organisatie van Digitaal platform van de steunpunten IAK en IBK, CRID-Centre de Recherches Informatique et Droit van de Universiteit van Namen, CIR-Centrum voor Intellectuele Rechten van de Universiteit van Leuven en Constant vzw.

De presentatie en launch van de Belgische versie van de Creative Commons licenties vindt plaats op vrijdag 10 december 2004 van 14u tot 18u, gevolgd door een drink, in het auditorium Lippens van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, Keizerslaan nr. 2 te Brussel. 


Creative Commons, vereniging zonder winstgevend doel, opgericht in de Verenigde Staten door Lawrence Lessig van Stanford University, stimuleert en promoot de verspreiding en het creatieve hergebruik van auteursrechtelijk beschermde werken volgens een open of "copyleft" model. Het kan gaan om literatuur, fotografie, muziek, podiumkunsten, audiovisuele en beeldende kunsten en wetenschappelijk werk. De voornaamste bijdrage van Creative Commons bestaat uit het creŽren van een juridisch kader - op basis van een licentiesysteem - die de verdeling van zulke open-werkprojecten aanmoedigt. Om het gebruik van dit juridisch kader in ieder land te stimuleren heeft Creative Commons iCommons opgestart voor het opstellen en uitvoeren van specifieke licenties voor ieder rechtsgebied. Oostenrijk, BraziliŽ, Canada, Finland, Duitsland, Japan, Nederland, Spanje, Frankrijk en Taiwan beschikken reeds over nationale versies van de "Creative Commons"-licenties. BelgiŽ volgt nu : http://creativecommons.org/projects/international/be.

De vertaling van de Creative Commons licenties naar het nationale Belgische recht, in Frans en Nederlands, werd gecoŲrdineerd door het CRID-Centre de Recherches Informatique et Droit van de Universiteit van Namen in samenwerking met het CIR-Centrum voor Intellectuele Rechten van de Universiteit van Leuven. 

Programma

14u 0nthaal Dirk De Wit - Digitaal Platform van IAK en IBK

14u15 Keynote Speech: Copyleft en Creative Commons: een alternatief voor het auteursrecht, door Sťverine Dusollier (FUNDP / CRID) (Frans)

14u45 Voorstelling van Creative Commons door Ronald Honekamp (Creative Commons) (Engels)

15u15 De Belgische Creative Commons-licenties, door Melanie Carly (K.U. Leuven / CIR) & Philippe Laurent (FUNDP / CRID) (Frans en Nederlands)

15u45 Voorstelling van enkele voorbeelden hoe Creative Commons in bepaalde projecten worden gebruikt:

Pierre de Jaeger(Radioswap), Stefan KŲlgen / C.H.I.P.S. vzw (STADSchromosomen - beeld van een stad), Guillemette Lauters (FUNDP), Sandra Fauconnier (V2_ Rotterdam), Marc Vanden Borre (muzikant/componist) (Frans en Nederlands)

16u15 - pauze

16u45 - Debat voorgezeten door Suzanne Capiau (Advocate / ULB) met: Alain Strowel (Advocaat - FUSL - ULG), Martine Verstringe (SABAM), Martine Verstringe (SABAM), Tanguy Roosen (SACD), Julien van Borm (Hoofdbibliothecaris, Universiteit van Antwerpen), LoÔc Bodson (auteur componist), Delphine Dori (auteur en muzikante), Han Soete (Indymedia). (Frans en Nederlands)

18u - Slot en drink

20u - Concert - Lo-BAT, Creative Commons Music

Simultane vertaling FR / NL is voorzien.

Dit evenement zal door streaming via het Internet uitgezonden worden, dankzij de tussenkomst van verbonden radio's, zoals RUN, Radio Campus en Radio Centraal, en radioswap.net (http://www.constant.irisnet.be:8000). 

links:

http://creativecommons.org

http://creativecommons.org/projects/international/be.

http://www.droit.fundp.ac.be/crid/

http://www.law.kuleuven.ac.be/cir/

http://www.digitaalplatform.be 

http://www.constantvzw.com/vj8

In de context van deze launch organiseert Constant vzw het festival 'Verbindingen/Jonctions' (3 - 19 december 2004), waarin onder andere aandacht wordt besteed aan vrije licenties en copyleft. Programma: http://www.constantvzw.com/vj8 .

Practisch en inschrijving: 

waar

Koninklijke Bibliotheek van BelgiŽ (Albertina), auditorium Lippens, ingang via de Keizerslaan nr 2 te Brussel (vlakbij Centraal station, de Kunstberg)

gratis toegang

inschrijven: 

naam en voornaam + email adres melden aan

info {AT} iak.be  of  info {AT} ibknet.be

tel: 00 32 9 / 235 22 60 

IAK / IBK - Digitaal platform
Bijlokekaai 7e
B-9000 Gent
00 32 9 267 90 40
dirk.dewit {AT} iak.be
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).