Johan Oomen on Tue, 4 Jan 2005 14:38:30 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nieuwsbrief Webstroom januari 2005


Nieuwsbrief Webstroom januari 2005

Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet. 

Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws
Afmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

Inhoud van deze nieuwsbrief:

1.   Nieuwe tender Webstroom Pilot projecten
2.   TU Delft: videocolleges en Collegerama
3.   Webstroom werkt samen met JISC
4.   Beeld en Geluid biedt een multimediacatalogus aan
5.   Exposure Videowebstrijd groot succes
6.   Website DIVERSE netwerk
7.   Verhuizing Webstroom website afgerond
8.   SURFnet en Kennisnet starten pilot groepscomunicatie
9.   Fonds opgezet tegen Acacia
10. Deel je kennis op Knowitallvideo! 
11. VS: muziek downloaden voor een aantrekkelijk tarief
12. Call for proposals: 5e DIVERSE Congres
13. Googelen naar video! 
14. Spraaktechnologie en streaming media
15. Tweemaandelijks online magazine Innovate
16. Interactiviteit in streams. 
17. Open Source ontwikkelingen
18. Nieuwe publicaties van SURF
19. VPRO en NOS themakanalen te zien via SURFnet-TV 
20. Colofon

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
1. Nieuwe tender Webstroom Pilot projecten

Conform het meerjarenplan van de SURF Webstroom community bestaat ook in 2005 de mogelijkheid tot het indienen van voorstellen voor een Webstroom pilot project. Het gebruik van digitale video in onderwijscontexten staat net als voorgaande twee projectrondes centraal. In totaal zullen maximaal vijf projectvoorstellen worden gehonoreerd. Het project heeft een omvang in geld van €20.000 euro, waarvan 75% wordt bijgedragen door SURF Webstroom. Deadline voor het indienen van voorstellen is 15 februari.

Het is de derde keer dat SURF Webstroom pilot projecten financieel ondersteund; eerdere projectrondes werden in 2003 en 2004 afgesloten. Informatie over deze eerdere projecten is te vinden op: http://video.surfnet.nl/info/praktijk/pilotprojecten.jsp.

Alle spelregels voor het indienen van projectvoorstellen staan op de Webstroom website:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=28477

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
2. TU Delft: Videocolleges en Collegerama

2.1 Videocolleges zorgen voor meer interactiviteit
Twee docenten aan de TU Delft geven les via internet, in de vorm van vijftien minuten durende colleges op video. Jim Foley en Charles van der Mast, van de afdeling Mens-Machine Interactie (MMI), zijn van plan in de toekomst meer colleges op deze manier aan te bieden. Hun 'web lectures' bestaan uit een filmpje op internet, waarin de docent de theorie uitlegt. Daarnaast verschijnt de collegetekst in schriftelijke vorm. "Je moet kernachtig vertellen en met goede illustraties komen. Daarom maak ik van tevoren een script. Ik voel me net een toneelspeler", zo licht Van der Mast toe. Hij maakt de colleges in ongeveer een half uur met het programma Microsoft Producer. 
De bedoeling is dat studenten de video voor aanvang van het gewone college bekijken. De web lecture geeft de docent daarin meer tijd voor discussie en het bespreken van opdrachten.

Meer informatie: 
http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/13962 
(bron: Edusite)

2.2. Collegerama: Designer Alessi geeft lezing voor Industrieel Ontwerp studenten.
Op 14 december gaf designgoeroe Alessi een lezing in de Aula van de TU Delft. Een aanzienlijk aantal studenten kwam luisteren naar de grootmeester van de vormgeving. Alessi presenteerde zelf ook de winnaars van de Alessi Design Contest; ontwerpen van studenten die door de beroemde designfabriek aan een productie haalbaarheidsanalyse worden onderworpen. Als media speler wordt gebruikt gemaakt van  'Mediasite Live Viewer' van Sonic Foundry.

De hele lezing, inclusief beeldmateriaal, is in richmedia te zien op: 
http://collegerama.tudelft.nl/ (doorklikken naar Alessi, naast de lezing van Andre Kuipers).

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
3. Webstroom werkt samen met JISC

Webstroom gaat vanaf 2005 formeel samenwerken met experts uit de UK die samenkomen in de ICT koepelorganisatie JISC. Er wordt een community opgericht en er worden in de loop van 2005 gezamenlijke projecten opgestart. Het initiatief past in de samenwerkingsovereenkomst (Memorandum of Understanding) die Stichting SURF en JISC in november 2004 aangegaan zijn voor een periode van vier jaar. Jan Tijmen Goldschmeding, lid van de stuurgroep brengt op de Webstroom website verslag uit van het overleg dat eind 2004 plaatsvond tussen de betrokken partijen.

Het verslag is te lezen op: http://video.surfnet.nl/info/webstroom/JISC/JISC.jsp

Leden van Webstroom worden uitgenodigd om:
·	aan te geven of hij/zij interesse heeft om voor de community meeting in juni te worden uitgenodigd
·	aan te geven of hij/zij in de inventarisatie van experts wil worden opgenomen
·	eventuele eerste ideeën voor projecten te melden

Tijdens Online Educa was Webstroom vertegenwoordigd met een stand op de e-learning market. De stand van JISC stond vlakbij. Lees het verslag en bekijk de foto's op de Webstroom Website:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=38473

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
4. Beeld en Geluid biedt een multimediacatalogus aan

De zoekinterface van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is volledig vernieuwd en bevat nu ook links naar het audio  en videomateriaal, dat via internet (meestal op de server van Omroep.nl) beschikbaar is. Door op een icoontje in de vernieuwde resultaatlijst te klikken kunnen gebruikers audio  en videomateriaal direct bekijken met de Windows Media Player of de Real Player. 
Via aparte pagina's met programmatitels (bereikbaar via banners op de webpagina's) wordt het zoeken op titel nog makkelijker en is het mogelijk om direct naar de laatste uitzendingen te kijken. Dat laatste is vooral handig omdat recent uitgezonden materiaal niet in alle gevallen direct via onze catalogus beschikbaar is. 

Op dit moment zijn bijna 2500 Polygoon filmpjes en uitzendingen van Netwerk, NOVA, Twee Vandaag en vele andere programma's uit 2004 op deze manier te bekijken. Niet alle programma's in de Beeld en Geluid catalogus kunnen van links worden voorzien, want van sommige programma's is geen of alleen een tijdelijk archief op internet aanwezig (bijvoorbeeld het NOS Journaal) of het programma bestaat uit meer dan één link. Voor die programma's zijn speciale pagina's aangemaakt met links naar de uitzendingen in ons archief en naar de laatste uitzendingen.

De catalogus is te zien op: www.beeldengeluid.nl

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
5. Xposure videowedstrijd groot succes

Tijdens een spetterende awardavond in het popcentrum 013 heeft soap-actrice Victoria Koblenko de prijswinnaars bekend gemaakt van de Xposure videowedstrijd. Aan de wedstrijd deden vijf middelbare scholen uit de regio's Tilburg en Nijmegen mee. Na weken van scenario's bedenken, scripts schrijven, acteren, filmen en monteren volgde de ontknoping met de uitreiking van de X-Awards. 
De award ging naar de leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur voor hun filmpje 'fataal'. De videowedstrijd Xposure is een initiatief van het SURFnet/Kennisnet project, waarin beide organisaties samen innovatieve onderwijstoepassingen ontwikkelen. De wedstrijd is bedoeld om de geselecteerde ICT-voorbeeldscholen kennis te laten maken met geavanceerde internettoepassingen.

Meer informatie: http://www.surfnet.nl/info/artikel_content.jsp?objectnumber=40972
(bron: SURFnet)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
6. Website DIVERSE netwerk

DIVERSE is een internationaal netwerk op het gebied van Streaming Media. DIVERSE onderhoudt een mailinglist en organiseert jaarlijks een conferentie. Afgelopen december lanceerde het netwerk haar nieuwe website: http://www.diverse-video.net. 
Informatie vanuit de community en informatie van de DIVERSE congressen worden hier samengebracht. In het eerste nummer onder meer: Maaike van Leijen over het video project bij de UvA waar de faculteiten biologie en psychologie gebruik maken van de mogelijkheden die streaming media biedt om colleges in te blikken. 
In het stuk "M-learning how to M-teach" gaat John Baggaley in op zijn ervaringen in 'distance education'. Het stuk bevat praktische handreikingen voor docenten. Voorzitter van DIVERSE (Mark Childs) doet verslag van de afgelopen ALT-C conferentie die in Devon gehouden werd. De Webstroom redactie schreef een artikel over de nieuwe SURFnet video portal.

Link naar DIVERSE: http://www.diverse-video.net.

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
7. Verhuizing Webstroom website afgerond

Eind 2004 rondde de redactie van de Webstroom Website de 'verhuizing' af naar de nieuwe omgeving waar Webstroom en de Surfnet Video Portal samenkomen: http://video.surfnet.nl.

Op de site staat onder meer informatie over de community (inclusief de notulen van bijeenkomsten en nieuwsbrieven), beschrijvingen van de belangrijkste streaming media projecten in Nederland (onder de knop Projecten) en uitgebreide achtergrondinformatie in de vorm van publicaties, presentaties en links. Onder het kopje "Tips en Tools" komt het maken van eigen materiaal aan de orde: van ideevorming en productie, naar het uiteindelijke gebruik van streaming video in het onderwijs. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden op de mailinglist en zo op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen m.b.t. bijeenkomsten en Webstroom pilot projecten. Dit jaar zal worden geëxperimenteerd met de mogelijkheden die groepscommunicatietechnologie kan bieden voor het ondersteunen van de community.

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
8. SURFnet en Kennisnet starten pilot groepscomunicatie

Sinds december 2004 testen SURFnet en Kennisnet voorzieningen waarbij mensen met behulp van het internet samenwerken. Momenteel zijn al vijftien instellingen uit zowel de SURFnet- als Kennisnet-doelgroep betrokken bij het gebruiken van de proefomgeving. Een SURFgroep bestaat uit drie verschillende onderdelen: Teamsite, Bel & Chat en Webconferencing.
Teamsite biedt de mogelijkheid om documenten en informatie te delen, gecombineerd met een agenda, forum, takenlijst en een enquêteopzet. Bel en Chat maakt het mogelijk om met Windows Messenger op een veilige manier met groepsleden te bellen, videoconferencen en chatten. Tenslotte biedt Webconferencing een virtuele vergaderkamer waar groepsleden real-time kunnen samenwerken aan documenten tijdens een videoconferentie. De pilot loopt tot april 2005. 

Meer informatie over groepscommunicatie is te vinden op: http://groepscommunicatie.surfnet.nl 
(Bron: SURFnet nieuws)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
9. Fonds opgezet tegen Acacia

Het Amerikaanse Acacia Technologies claimt dat het op basis van een patent een vergoeding kan vragen aan bedrijven en instellingen die audio of video verspreiden via internet, kabel, satelliet of lokale netwerken. Het bedrijf begon in 2003 met het aanschrijven van adultsites. Inmiddels zijn ook muzieksites, internetradiozenders en educatieve aanbieders aangeschreven. Enkele grote partijen, zoals Walt Disney, hebben de zaak al afgekocht. Met name kleinere partijen zijn niet in staat om de kosten voor een rechtsgang op te brengen, zij zeggen inmiddels voor 1 miljoen dollar aan juridische kosten te hebben gemaakt. 

Om deze kleinere partijen bij te staan is nu een fonds opgezet, waarin Gary Kremen, CEO van adult site Sex.com, inmiddels tienduizend dollar heeft gedoneerd. Het fonds wordt beheerd door het advocatenkantoor Fish and Richardson, dat enkele partijen bijstaat in de verdediging tijdens de rechtszaken.

Ondertussen heeft Acacia eind december 2004 nieuwe patenten verworven die betrekking hebben op peer-to-peer communicatie, spreadsheetsoftware, interactieve simulatiesystemen, resolutieverbetering van afbeeldingen en tientallen andere technologieën. Bedrijven in de IT-sector en universiteiten houden angstvallige de ontwikkelingen in de gaten.

Meer info en achtergronden:
http://www.zdnet.nl/smartbiz.cfm?id=41559
http://www.emerce.com/nieuws.jsp?id=389060
http://www.streamingmedia.com/patent/ (met onder meer een boeiende video met een discussie tussen de verschillende partijen. In minuut 55 wordt ingegaan op de situatie bij universiteiten)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
10. Deel je kennis op Knowitallvideo!

Met stip op 1 in de lijst van frisse, innoverende streaming media websites is Knowitallvideo; een online catalogus waar mensen videofiles kunnen uploaden en delen met anderen. 

Door de indeling in verschillende categorieën is het mogelijk snel door de verschillende video's te grasduinen. "Our goal is to create a rich media community where people with various skills can contribute interesting bits of knowledge to a world hungry for useful, practical (and sometimes strange!) information. We also hope to encourage continuous dialogue between people with similar interests, skills and problems." Een slim puntensysteem moedigt mensen aan om video's te uploaden. Nadeel: op het moment dat een stream geupload wordt, draagt de gebruiker een deel van zijn auteursrecht over naar knowitallvideo.

De link: http://www.knowitallvideo.com/

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
11. VS: muziek downloaden voor een aantrekkelijk tarief

Tijdens de afgelopen Educause conferentie werd een nieuwe trend gesignaleerd: uitgevers die campuslicenties aanbieden voor het downloaden van muziek en films. Webstroom berichtte al eerder over deze ontwikkeling (http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=36914). 

Afgelopen weken kwamen verschillende nieuwsberichten binnen over de groei die deze diensten doormaken. Napster en RealRhapsody (die soortgelijke diensten aanbieden) wisten de afgelopen weken campuslicenties af te sluiten met universiteiten. En derde aanbieder, Cflix, lanceerde een systeem waarmee ook films (legaal) gedownload kunnen worden.

Deze diensten werken samen met een "Campus Action Network", een samenwerkingsorganisatie tussen grote muziekuitgevers. "Campus Action Network is a music industry-wide effort led by Sony BMG Music Entertainment and other record companies. CAN's principal objective is to ensure that students have access to safe, legitimate digital music services, and it is working to support the launch of legitimate music services on campuses around the country." Meer informatie over dit netwerk: http://www.hollywoodreporter.com/thr/article_display.jsp?vnu_content_id=2084469

+ =+ =+ = + = + = + =+ = + =+
12. Call for proposals: 5e DIVERSE Congres

De vijfde editie van de DIVERSE conferentie zal plaatsvinden in Nashville, Tennessee. De conferentie duurt van 5 tot en met 7 juli 2005 en de deadline voor proposals is 10 januari. Op deze datum hoeft slechts een kort presentatie idee worden ingediend.

"DIVERSE is the premier event in the world on all aspects of video and videoconferencing in education - teaching, research, management etc - including the convergence of these technologies with online technologies, and the emergence of new possibilities such as telepresence learning and teaching, interactive television, virtual reality and computer games techniques, and wireless and handheld access to live or archived moving images."

Meer informatie is te vinden op:
http://www.diverse-video.net en http://www.vanderbilt.edu/DIVERSE2005/

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
13. 'Googelen' naar video!

Verschillende grote internet zoekmachines ontwikkelen op dit moment geavanceerde technieken waarmee video doorzocht kan worden, zonder afhankelijk te zijn van manueel ingevoerde beschrijvingen. Naast het zoeken naar internetpagina's, afbeeldingen en boeken is dit de volgende mijlpaal in de ontwikkeling van de zoekmachines. 

In het artikel "Striking up digital video search" van Stefanie Olsen wordt ingegaan op de techniek en de mogelijke impact. Google, Microsoft en Yahoo ontwikkelen los van elkaar technieken voor het automatisch ontsluiten van video. Zo wordt gebruik gemaakt van het indexeren van de teksten in beeld (closed captions) en de analyse van spraak. Naar verwachting komt de techniek in de loop van 2005 voor consumenten beschikbaar.

Het hele artikel: http://news.com.com/Striking+up+digital+video+search/2100-1032_3-5466491.html?tag=nefd.lede

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
14. Spraaktechnologie en streaming media 

Tijdens Online Educa werd een product gelanceerd dat het mogelijk maakt het toetsen van luistervaardigheid én spreekvaardigheid goeddeels te automatiseren. Studenten spreken antwoorden op toetsvragen in, waarna de docent deze op een later tijdstip kan beoordelen. 
Het bestaande toetssysteem van Questionmark is hiertoe uitgebreid met spraaktechnologie software. Voor het opnemen van geluidsfragmenten is een internetverbinding en een redelijke headset nodig. De technologie is ontwikkeld binnen het TSSBVE, het samenwerkingsverband tussen Kenniscentra Bedrijfsleven Beroepsonderwijs. 
Onno Tomson, één van de mensen achter TSSBVE: "Quality, ease of use and a quick learning curve were the critical integration success factors of us * We are eager to introduce oral tests in our network of 230 schools in the Netherlands."

Meer informatie: 
http://web.tssbve.nl/site/?mode=list&nodeid=&rasterid=83
http://www.questionmark.co.uk/us/news/pressreleases/horizon_wimba_december_2004.htm

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
15. Tweemaandelijks online magazine Innovate

Het tweede nummer van het online magazine Innovate is recentelijk gepubliceerd. Innovate richt zich op onderzoek en praktisch gebruik van ICT in het hoger onderwijs. Hoofdredacteur James L. Morrison, trad als een van de keynotes op tijdens het afgelopen DIVERSE Congres. Voor de Webstroom community is Innovate interessant aangezien verschillende artikelen ontwikkelingen op het gebied van video, games en simulaties onder de loep nemen. http://www.innovateonline.info/

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
16. Interactiviteit in streams

Zdnet meldt een experiment van Universal waarbij in streaming video hyperlinks zijn 'ingebakken'. Interactieve clips van bandjes als Girls Aloud, Busted and Razorlight bevatten links naar merchandise, cd's en concertkaartjes. (http://news.zdnet.com/2100-9588_22-5450324.html

Zien hoe het werkt? Klik hier voor de link naar 'Do they know is Christmas?", Deze single gebruikte de techniek van Universal als eerste. http://coullmedia.ld.mediawave.co.uk/bandaid20/ivideoplayer.asp#

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
17. Open Source ontwikkelingen

17.1 SURF volgt SAKAI
SURF volgt nauwgezet het SAKAI-initiatief, de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van open source / open access in de Verenigde Staten. Vier gerenommeerde universiteiten (Michigan, Indiana, MIT, Stanford) werken samen om op basis van eigen en open source applicaties een volgende generatie ELO te bouwen. Instellingen die geïnteresseerd zijn, nemen deel aan SEPP, het SAKAI Educational Partner Program. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is één van deze geïnteresseerde instellingen en zal een test lab inrichten om de SAKAI releases te onderzoeken. De UvA zal voor SURF de ontwikkelingen bijhouden en verslag doen. 

Meer informatie over SAKAI: www.sakaiproject.org
(Bron: SURF)

17.2 A guide A Guide To Open Content Licences, Lawrence Liang
Het Piet Zwart Instituut heeft een handzame gids uitgebracht waarin staat beschreven hoe copyright en copyleft werken. De publicatie gaat dieper in op hoe we cultuur kunnen delen in een wereld waarin op alles een licentie zit. De publicatie geeft een handig overzicht van Open Content licenties waardoor mensen toegang tot hun werk kunnen garanderen en bewaken.

Download de gids op deze website: http://pzwart.wdka.hro.nl/mdr/pubsfolder/opencontent/
(Bron: Disc)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
18. Nieuwe publicaties van SURF

In november heeft het Platform ICT en Onderwijs maar liefst zes nieuwe publicaties uitgebracht, waarvan er verschillende voor de Webstroom community van belang zijn. Twee boekjes in de SURF-reeks, drie rapporten en de nieuwe brochure met alle SURF Onderwijsvernieuwingsprojecten. Alle publicaties zijn te bestellen via de SURF-website en daar zijn ze ook digitaal beschikbaar. Het gaat om de onderstaande publicaties.
- SURF-reeks 5: SURF SiX Leertechnologie der lage landen
- SURF-reeks 6: Digitaal Onderwijs zonder drempels
- Van wens naar werkelijkheid - Het SURF-project LMS/DPF
- Interactief bètaonderwijs - Ervaringen uit de praktijk
- Internationalisering - met inzet van ICT - in het hoger onderwijs
- SURF Onderwijsvernieuwingsprojecten (2004)

Meer informatie: www.surf.nl/publicaties 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
19. VPRO en NOS themakanalen te zien via SURFnet-TV

De VPRO en NOS hebben in december een viertal internet-tv themakanalen gelanceerd: '3VOOR12 Central', '3VOOR12 On Stage', 'Holland Doc' en 'Journaal 24'. Deze kanalen worden ook gestreamed via SURFnet-TV, het netcasting station van SURFnet. SURFnet-TV zendt de themakanalen uit in verschillende kwaliteiten. SURFnet is de enige provider die de themakanalen in hoge kwaliteit via het MPEG-2 formaat en ook via IPv6 over het internet aanbiedt. 

Het themakanaal 3voor12 Central is het huidige 3voor12 clipkanaal en zendt muziekvideo's uit. 3voor12 On Stage zal vooral live concerten en dj-sets laten zien. Het derde themakanaal van de VPRO, Holland Doc, is een documentaire kanaal. Het NOS themakanaal 'Journaal 24' zendt 24 uur per dag het laatste op tv uitgezonden NOS Journaal uit. 

De themakanalen van VRPO en NOS via SURFnet-TV zijn beschikbaar via: 
http://video.surfnet.nl/info/surfnet-tv/uitzendingen.jsp 

(Bron: SURFnet nieuws)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+
20. Colofon 

De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp. Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Natascha Lubberding en Johan Oomen. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar joomen@beeldengeluid.nl. 

Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws
Afmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).