www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Nieuwsbrief Webstroom maart 2005
Johan Oomen on Wed, 16 Mar 2005 09:22:58 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nieuwsbrief Webstroom maart 2005


Nieuwsbrief Webstroom maart 2005

Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet. 

Aanmelden? Mail listserv {AT} nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws
Afmelden? Mail listserv {AT} nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws

of kijk op http://video.surfnet.nl/

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

Inhoud van deze nieuwsbrief:

1. Webstroom Pilot projecten
2. Eerste editie '5 Minutes of Fame' groot succes
3. Nieuwe publicaties
4. Column over digitale video ontwikkelingen
5. Teleblik: audiovisueel archiefmateriaal voor primair en voortgezet onderwijs.
6. Koepelorganisatie ISMA lanceert Open Standaard Specificatie voor streaming media
7. Streaming in primair en voortgezet onderwijs: BBC Videoconferencing en studiemiddag 'teach the teachers'
8. Nieuw themakanaal /Geschiedenis via SURFnet-TV
9. Breedbandbehoefte consument in 2015 hoogstens 50Mbps 
10. Interactieve video: Spoed Eisende Hulp
11. Groningse studenten krijgen online televisiezender
12. Toevoegen aan Mijn Favorieten
13. Easy Peasy videoproductie
14. Academia dienst Beeld en Geluid
15. Colofon 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

1. Webstroom Pilot ronde 2005: de projecten zijn bekend!

In de vorige nieuwsbrief werd de volgende ronde van Webstroom Pilot projecten aangekondigd met een oproep voor proposals. Dat streaming leeft in Nederland blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. Maar liefst zesentwintig voorstellen werden ingestuurd. De Stuurgroep van Webstroom stond voor de moeilijke taak de vijf projecten te selecteren die het best beantwoordden aan de gestelde eisen. Eind februari werd bekend welke projecten worden gevraagd het voorstel verder uit te werken.
∑	Hogeschool Edith Stein (Ronald von Piekartz). Videobenchmarks: Competenties in beeld
∑	Universiteit van Tilburg (Thomas Oudejans). "Roept u Maar"
∑	Universiteit Utrecht (Monique Teubner). KIP: Kennis Integratie Project
∑	Vrije Universiteit (Sylvia Moes). ZoEp Zoekprofiel docenten koppelen aan elektronische programmagids
∑	Universiteit Utrecht (Hansje Braam, Cornť Hanssen). Media-arabisch

Zodra de uitgewerkte voorstellen zijn goedgekeurd gaan de projecten van start. Op de website van Webstroom zal de komende tijd uitgebreid verslag gedaan worden van de vorderingen van deze projecten. De goedgekeurde proposals zijn te downloaden op:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=54893

Redacteur Natascha Lubberding schreef een artikel over de groei die het gebruik van streaming media in het hoger onderwijs de afgelopen jaren doormaakte. Lees het artikel:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=52068

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

2. Eerste editie '5 Minutes of Fame' groot succes

De Vrije Universiteit Amsterdam organiseerde in februari 2005 met succes de eerste editie van het filmevenement 5 Minutes Of Fame. In ťťn week tijd maakten studenten filmpjes van 5 minuten. Om de benodigde vaardigheden aan te leren kregen de studenten vooraf workshops over het schrijven van een script, het goed hanteren van een videocamera en het monteren van de film. Op 24 februari werd het evenement stijlvol afgesloten met een spetterende awards avond. 

Een uitgebreid verslag staat op: 
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

3. Nieuwe publicaties

Vergelijkend onderzoek naar video codecs
De EBU (European Broadcast Union) publiceerde eind januari een onderzoek naar verschillende video codecs. Envivio MPEG-4, QuickTime 6, RealNetworks 9 en Windows Media 9 worden onder de loep genomen. Het rapport is te downloaden via:
http://www.ebu.ch/trev_home.html 

Solutions For Enterprise Streaming & Digital Media
Streamingmedia.com is een Amerikaanse website over streaming die door verschillende industriŽle partijen wordt gesponsord. Vorige maand verscheen een nieuwe publicatie in de reeks white papers.
In "Solutions For Enterprise Streaming & Digital Media" wordt stilgestaan bij de relatie tussen streaming media en tools voor groepscommunicatie. "Enterprise organizations proactively address this integration with a sharp eye on the business value, whether corporate or media-focused, that streaming media offers. This convergence demands seamless integration to move enterprise class systems and solutions to the next level." De publicatie is te downloaden op:
http://www.streamingmedia.com/whitepapers/ 

Leidraad Cultureel erfgoed digitaal
Recentelijk is een handzaam boekje verschenen over de te doorlopen stappen bij digitaliseringprojecten. Raadpleeg www.den.nl/Leidraad/  voor de digitale versie van 'Cultureel erfgoed digitaal; leidraad bij projecten', een gezamenlijke publicatie van de Mondriaan Stichting en DEN. De gedrukte versie is aan te vragen via het secretariaat van de Mondriaan Stichting, Jacob Obrechtstraat 56, 1071 KN Amsterdam, tel. 020 6762032. 

Handboek Davideon
In januari is de publicatie 'Davideon, een wereld in beeld en geluid' verschenen. Het handboek bevat onder andere persoonlijke reflecties van docenten op hun ervaringen binnen het SURF Onderwijsvernieuwingsproject Davideon. In de publicatie zijn ook uitgebreide cursusbeschrijvingen en een onderwijskundige beschouwing over de mogelijkheden van audio en video via het internet opgenomen. Het Davideon-project, een samenwerkingsverband van de opleidingen geschiedenis, journalistiek en mediastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam en Windesheim Zwolle, maakt sinds twee jaar via streaming media gebruik van collecties uit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De belangrijkste doelstelling van het Davideon-project is te experimenteren met nieuwe onderwijsvormen. Het project heeft als doel de resultaten te delen met andere docenten. Begin februari 2005 wordt bovendien de geheel vernieuwde website van Davideon gelanceerd. 
Het handboek is als PDF-bestand beschikbaar op:
http://e-learning.windesheim.nl/davideon/pdf/handboek.pdf  

Meer informatie over Davideon is te vinden op:
www.davideon.nl 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

4. Column over digitale video ontwikkelingen

Op de Video Portal verzorgt Egon Verharen -Innovatie Manager bij SURFnet en streaming video specialist- om de twee weken een column over digitale video ontwikkelingen. Daarbij kan iedereen via een forum reageren. Onlangs is de tweede column verschenen: "Appels en peren of 'How to bluff your way through digital video'".

De laatste column is te lezen op:
www.http://video.surfnet.nl 


+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

5. Teleblik: audiovisueel archiefmateriaal voor primair en voortgezet onderwijs.

Staatssecretaris van der Laan heeft op 26 januari tijdens de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) in de Utrechtse Jaarbeurs de officiŽle naam bekend gemaakt van het samenwerkingsproject van Teleac/NOT, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Stichting Kennisnet. Onder de naam Teleblik wordt het grootste audiovisuele archief van Nederland - waaronder de collecties van de publieke omroepen, de rijksoverheid en het Polygoonjournaal - voor het Nederlandse onderwijs ontsloten. Door het samenwerken van drie publieke organisaties komen met ingang van het schooljaar 2005/2006 duizenden fragmenten en uitzendingen via internet beschikbaar voor het onderwijs. Daarmee komen deze bronnen via een muisklik in een door Kennisnet beheerde en afgeschermde omgeving voor leerlingen en leraren op school en thuis binnen handbereik. Dit initiatief maakt gebruik van de videoportalen van SURFnet en Kennisnet die in het kader van de samenwerking tussen SURFnet en Kennisnet ontwikkeld zijn. 
Het persbericht van Kennisnet is te lezen op: 
http://www.kennisnet.nl/nieuwsportal/algemeen/  
(bron: SURFnet nieuws)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

6. Koepelorganisatie ISMA lanceert Open Standaard Specificatie voor streaming media

Binnen de koepelorganisatie 'The Internet Streaming Media Alliance' komen verschillende grote fabrikanten van hard- en software samen om open standaarden te ontwikkelen. Medio januari werd een nieuwe specificatie gepubliceerd. Het is een belangrijke ontwikkeling, aangezien zo'n specificatie ervoor zorgt dat verschillende systemen makkelijk met elkaar kunnen communiceren.

De specificatie is te bekijken op:
http://www.isma.tv/

 + = + =+ = + = + = + =+ = + =+

7. Streaming in primair en voortgezet onderwijs 

BBC Twinning: gebruik van videoconferencing in de UK
Erg leuk initiatief van de BBC! De omroep is het zogenaamde 'Twinning' project gestart dat scholen voor voortgezet onderwijs in staat stelt middels videoconferencing in contact te komen met scholen uit andere delen van de wereld. "Your school forms a special link with a school overseas, a link which can enrich education and development for both schools. You might want to link with a school nearby - even within the UK.  You might want to link within Europe. You might want to go global and find a school in the Amazon basin, sub-Saharan Africa, or Outer Mongolia."

Op de website kunnen scholen zich aanmelden en zijn videoverslagen van verschillende lopende projecten te zien. Ook zijn verschillende lesmodellen beschreven. Meer informatie:
http://www.bbc.co.uk/worldclass/twinning.shtml 

Teach the teachers: kindergereedschap op internet
Samen met Cinekid in Imagine IC organiseert Waag Society op 20 april een gratis studiemiddag voor docenten in het basisonderwijs onder het motto 'teach the teachers', door zelf achter de computer te kruipen maken ze kennis met de volgende tools:
- Kijkradio - maak zelf een nieuwsuitzending
- Moovl - leerlingen gaan aan de slag met bewegend beeld, interactieve cartoons en simpele spelletjes
- Nieuwsflits! - het zelf maken van een mediacollage over een nieuwsitem (ism het Persmuseum)
- KidsEye - leer een online presentatie maken met eigen media
Hierna kunnen docenten zich inschrijven voor een workshop op hun eigen school om meer te weten te komen over de bovenstaande tools. Aanmelden kan door contact op te nemen met  Eva Middelhoff: e.middelhoff {AT} cinekid.nl , 020-5317890.
(Bron: Waag society nieuwsbrief)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

8. Nieuw themakanaal /Geschiedenis via SURFnet-TV

Op 27 februari is het digitale themakanaal /Geschiedenis officieel van start gegaan. Dit kanaal is te bekijken via SURFnet-TV, het experimentele netcasting station van SURFnet. Het themakanaal is een initiatief van de VPRO, de NPS en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Naast vaste onderdelen als reportages van Gewe[e]st en Polygoonjournaals van 70, 50 en 25 jaar geleden, zendt het kanaal elke week programma's rond een bepaald thema uit. Deze week is het thema schaatsen en jeugdcultuur.

Het kanaal is te bekijken via:
http://www.vpro.nl/geschiedenis  

Meer informatie over SURFnet-TV:
http://video.surfnet.nl/info/surfnet-tv/home.jsp  
(Bron: SURFnet Nieuws)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

9. Breedbandbehoefte consument in 2015 hoogstens 50Mbps 

Onderzoek naar het gebruik van internet-, telefonie- en digitale televisiediensten wijst uit dat huishoudens over tien jaar voldoende hebben aan een 25Mbps tot 50Mbps breedbandinternet verbinding. Dat is goed nieuws voor kabelmaatschappijen, omdat  Fiber-to-the-Home niet noodzakelijk blijkt voor deze diensten en ADSL2 te weinig capaciteit biedt voor High Definition televisie.
Het onderzoek "The Connected Home 2010-2015" van bureau Jet-Stream bv beschrijft een huishouden van drie personen dat over vijf tot tien jaar alle diensten intensief via Internet afneemt; van telefoneren, video-conferencing, domotica, gaming en surfen tot on-demand televisie kijken op High Definition kwaliteit. Gemiddeld gebruikt zo'n huishouden vijf tot tien Mbps, alleen 's avonds is er een piek, rond de dertig tot vijfenveertig Mbps.

Het rapport is te downloaden:
http://www.jet-stream.nl/nieuws/ConnectedHome_2010-2015.pdf 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

10. Interactieve video: Spoed Eisende Hulp

Het AMC van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een pilot gestart over Spoed Eisende Hulp, waarbij streaming materiaal wordt geÔntegreerd met andere media. Het gaat over een casus waarbij een man na een motorongeluk in de Shockroom wordt opgevangen en onderzocht wordt. De video is interactief: je kan bijvoorbeeld op bepaalde momenten op de teamleden van de Spoedeisende Hulp klikken om meer informatie over de betreffende leden te krijgen. Tussendoor krijg je informatie over bloeddruk en dergelijke. De kijker moet keuzes maken over de verder uit te voeren behandelingen. Bij een foute keuze krijg je de consequentie te zien: er kunnen complicaties optreden en in het uiterste geval kan de patiŽnt overlijden. Een mooi voorbeeld van interactieve video, geÔntegreerd met andere informatiebronnen. Het is nog een pilot, en er komt nog meer informatie (zoals een introductiepagina) en een gebruikerstest. 

Bekijk de video op: 
http://steen.ic.uva.nl/seh/cursus 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

11. Groningse studenten krijgen online televisiezender

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) werkt aan een online televisiezender die programma's moet gaan uitzenden voor studenten. Op het internetkanaal, dat I See TV gaat heten, wordt dagelijks studentennieuws gebracht voor studenten van zowel de RuG als de Hanzehogeschool. Initiatiefnemer is Bix Jacobse, directeur van Groningen Internet Exchange. In samenwerking met vrijwilligers, studenten van de universiteit en medewerkers van een reclamebureau moet de televisiezender de komende maanden gestalte gaan krijgen. Momenteel zit de zender nog in de pilotfase. De verwachting is de zender tijdens de introductieweek in september definitief te lanceren.

Meer informatie:
http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/14214 
(Bron: SURFnet nieuws)

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

12. Toevoegen aan Mijn Favorieten

The Scout Report
The Scout Report is een van de betere nieuwssites over internetontwikkelingen. In de editie van februari stonden onder meer beschrijvingen van netwerk tools OmniWeb en Skype:
http://scout.wisc.edu/Reports/ScoutReport/2005/scout-050128-nettools.php#NetTools 

Overzicht presentatie technologieŽn
Het Amerikaanse blad Campus Technology heeft sinds enige weken een nieuwe website gelanceerd, geheel gewijd aan presentatie technologie.  Denk dan aan monitoren, elektronische whiteboards, presentatie software, projectoren en ga zo maar door. 
Naast gedegen productbeschrijvingen zijn er ook rapporten te vinden die meer toepassingsgerichte informatie bevatten. Zo zijn er onder het kopje 'video' verschillende publicaties te vinden op het gebied van streaming media:
http://www.campus-technology.com/resources/presentation_resources.asp#video 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

13. Easy Peasy videoproductie

Eenvoudig een (streaming) video produceren voor iedere browser kan met Turbine Video Encoder. Een videobestand (onder andere QT, AVI en MPG) wordt omgezet naar flash, en je hebt zelf controle over de bitrate en kwaliteit van het beeld. Het voordeel van Flash is dat het door vrijwel iedere gebruiker met een internetbrowser bekeken kan worden. Bovendien kunnen eenvoudig links en controleknoppen aan je film worden toegevoegd. Alle Flash video's die gemaakt worden kunnen verder overal zelf worden gebruikt en gedistribueerd. In de gratis versie krijg je een klein logo in een hoek die verwijst naar de website van de makers van Turbine Video Encoder: Blue Pacific.

De gratis versie is te downloaden op:
www.blue-pacific.com/products/turbinevideo/download/default.htm 

+ = + =+ = + = + = + =+ = + =+

14. Academia

Beeld en Geluid in Academia is de online toegang tot duizenden uren streaming content voor het hoger onderwijs in Nederland. 
Met ingang van januari 2005 kunnen alle instellingen voor hoger onderwijs -die zijn aangesloten op het SURFnet netwerk-  in Nederland zich abonneren op Beeld en Geluid in Academia. Hiermee krijgen docenten en studenten toegang tot alle content van Beeld en Geluid op de SURFnet Video Portal (SVP). Bij aanvang van de dienst is dat ongeveer 1500 uur. Dat betreft films en radio- en televisieprogramma's die de afgelopen jaren in het kader van de projecten Avalon, Davideon en Bewegend Geheugen door het onderwijs zelf zijn geselecteerd. Daarnaast kunnen abonnees nieuw materiaal selecteren. Dat materiaal wordt ook op de SVP gezet, en is vervolgens toegankelijk voor alle geabonneerde instellingen. Op die manier kan de Academia-content snel uitgroeien tot een brede en gevarieerde onderwijscollectie. 

Tot 1 mei 2005 wordt de Academia-content op de SURFnet Video Portal voor alle onderwijsklanten van SURFnet gratis toegankelijk gemaakt. Dit is gedaan om de instellingen de mogelijkheid te bieden het materiaal te bekijken en de mogelijkheden voor gebruik in het eigen onderwijs te onderzoeken.

Meer info: 
http://www.academia.nl/pages/index.php 

15. Colofon

De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp. Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Natascha Lubberding en Johan Oomen. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar joomen {AT} beeldengeluid.nl. 

Aanmelden? Mail listserv {AT} nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws
Afmelden? Mail listserv {AT} nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).