www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Lezing Peter Olsthoorn: Digitale trends;weblogs, podcasting
Marieke Kruithof on Thu, 2 Jun 2005 12:21:46 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Lezing Peter Olsthoorn: Digitale trends;weblogs, podcasting en social software (Hyves, Flickr, Orkut)Lezing in de serie Nieuwe Media in Nederland

 

Maandag 6 juni: lezing door Peter Olsthoorn
Digitale trends: weblogs, podcasting en social software (Hyves, Flickr, Orkut)
Nieuwe vormen van persoonlijke media
Tijd & Plaats: 12.00u HvA Weesperzijde 190 (naast amstelstation), zaal D00.08 (begane grond), vrij entreeWeblogtechniek heeft voor internet de belofte waargemaakt dat iedereen zijn eigen uitgever kan worden en vrijelijk alles wat hem behaagt kan publiceren. Inmiddels telt Nederland meer dan 250.000 actieve weblogs volgens tellingen van Ilse Media. En Microsoft zegt zelfs dat er in Nederland alleen al via MSN Spaces 500.000 weblogs zijn aangemaakt.* Maar wat betekent dit? Hoe verandert de opkomst van weblogs het medialandschap, en in het bijzonder de journalistiek? Hoe werkt grassroots journalism? Welke juridische implicaties heeft dit woud van uitingen? Wat doet de waarheid er nog toe? Deze en nog veel meer vragen werpt Peter Olsthoorn op tijdens zijn lezing.

 

Daarnaast zal Olsthoorn aandacht besteden aan digitale trends als podcasting, Hyves en Flickr. Was bloggen de internettrend van 2004, dan is podcasten een goede kanshebber om dé trend van 2005 te worden. Podcasten is een manier om op internet-geluidskanalen, en geluidsfragmenten, muziekbestanden of radioprogramma’s over te brengen naar je draagbare MP3 speler. Daar waar weblogs iedereen tot eigen uitgever kunnen maken, doorbreekt podcasting het radiomonopolie doordat iedereen zijn eigen zender kan maken via het internet.

 

Een andere trend waar Peter Olsthoorn over zal spreken zijn de social networking websites als Flickr, MSN en Hyves. Hyves is een website waar je online je vriendennetwerk kunt onderhouden en werkt via het zelfde principe als het Amerikaanse Orkut.com. De kracht zit in de combinatie van internet, mobiele telefonie en instant messaging. Peter zal vertellen over hoe deze vormen van persoonlijke media zich razendsnel ontwikkelen tot nieuwe vormen van massamedia.

 

Peter Olsthoorn (1960) was in 1995 één van de eerste internetjournalisten in Nederland met de rubriek Planet Multimedia, na een loopbaan in de journalistiek voor een grote verscheidenheid aan dagbladen, vak- en managementbladen, radio en tv. In 1997 pauzeerde hij voor het boek ‘Intranet & Internet’. In 2000 richtte hij Netkwesties op dat uitgroeide tot de meest gezaghebbende uitgave gericht op achtergronden van internet.

  

*De informatie over het aantal weblogs in Nederland is afkomstig uit het artikel ‘250.00 actieve weblogs in Nederland’’, zie www.planet.nl

 

Voor meer informatie over de lezingen in de serie Nieuwe Media in Nederland, kunt u contact opnemen met Marieke Kruithof, marieke {AT} networkcultures.org.

 


		
---------------------------------
Discover Yahoo!
 Have fun online with music videos, cool games, IM & more. Check it out!
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).