www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] petitie tegen de bewaarplicht verkeersgegevens
Sjoera Nas on Thu, 4 Aug 2005 13:58:36 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] petitie tegen de bewaarplicht verkeersgegevens


Digitale petitie tegen de bewaarplicht verkeersgegevens
http://www.dataretentionisnosolution.com/index.php?lang=nl

De Europese digitale burgerrechtenorganisatie EDRI (waarvan Bits of Freedom lid is) en XS4ALL hebben een digitale petitie gelanceerd tegen de voorgenomen bewaarplicht verkeersgegevens. We zijn ervan overtuigd dat dit de laatste kans is om dit voorstel tegen te houden in Europa, en roepen daarom iedereen op zo snel mogelijk te tekenen.

Wat is de bewaarplicht?

Een voorstel om alle informatie over telefonische en digitale communicatie van alle mensen langdurig op te slaan. Dat maakt het mogelijk om te zien met wie u heeft gebeld en ge-emaild, welke webpagina's u bezocht heeft en zelfs waar u allemaal geweest bent met uw mobiele telefoon. Politie en inlichtingendiensten in heel Europa krijgen toegang tot deze gegevens. Er is nog discussie over de lengte van de bewaartermijn tussen de ministers van justitie en tussen de Europese Commissie. De gewenste termijn varieert van 6 maanden tot maar liefst 4 jaar.

Waarom nu een petitie?

In september/oktober buigen speciale commissies van het Europees Parlement zich over het nieuwe voorstel van de Europese Commissie. Een ruime meerderheid van parlementariers heeft het voorstel van de ministers van justitie in juni al hardgrondig afgewezen. Dat heeft jammer genoeg geen betekenis; bij voorstellen van de ministers van justitie (de zogenaamde derde pijler in de Europese besluitvorming) heeft het parlement alleen adviesrecht, maar geen mogelijkheid om een veto uit te spreken of wijzigingen aan te brengen.

Bij het nieuwe voorstel van de Commissie heeft het parlement wel volledig beslissingsrecht. Het gaat er de komende twee maanden om spannen, of de parlementariers het aandurven ook dit voorstel naar de prullenbak te verwijzen. Elke stem telt! De ministers van justitie zijn namelijk vastberaden om hun eigen voorstel door te drukken. Als ze dat doen, willen sommige leden van het Europees Parlement naar het Europese Hof van Justitie stappen. Hoe meer mensen nu hun afschuw over de bewaarplicht laten merken, hoe beter deze parlementariers hun dramatische stap kunnen verdedigen.

Teken nu!

De petitie is beschikbaar in acht talen (meer talen volgen), waaronder het Nederlands:
http://www.dataretentionisnosolution.com/index.php?lang=nl


Meehelpen?

Wilt u meehelpen om handtekeningen te verzamelen, kopieer dan de banner naar uw eigen site of pagina, en roep vrienden, kennissen en collega's op om ook hun handtekening te zetten. Organisaties of bedrijven die de petitie steunen, kunnen vermeld worden op de aparte organisatie-lijst. Stuur in dat geval een e-mail met URL naar dataretention {AT} edri.org waaruit blijkt dat u beslissingsbevoegd bent om te tekenen.

Bedankt,
Sjoera Nas, Bits of Freedom

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).