Tjebbe van Tijen via Chello on Tue, 6 Dec 2005 14:41:18 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] De Nieuwe Reporter, groepsweblog over toekomst van de journalistiek, gelanceerd [u]


In deze tijden zou je bijna gaan terugverlangen naar kranten als "De Waarheid'...

schrijft Marja Oosterman heel lief en er lijkt hier sprake van een leeftijdsverschil zijn, aangezien het terugverlangen naar het dagblad van de Communistische Partij Nederland (CPN) niet voor iedere leeftijdsgroep zal gelden...


Het lijkt me dat Marja Oosterman terugverlangd naar "De Waarheid" (het probleem zit hem ook in de naam van het blad) niet erg ver terug in de tijd gaat, over de periode dat van de aan Moskou gebonde CPN bijna niets meer over was en het partij dagblad het enige was wat nog uit de failliete boedel gered kon worden. Een periode dat merendeels vrijwillige journalisten de kolommen van het slinkend aantal pagina's vulden. Journalisten die vaak uit een ideologische hoek kwamen die een decennium daarvoor nog door dezelfde krant verketterd werd.

De Waarheid had in de zestiger en zeventiger jaren weinig op met krtiiese bewegingen, provo's, kabouters, krakers moesten het dikwijls ontgelden, Daar was een "goede" reden voor met name in de zeventiger jaren toen de CPN gouvermenteel werd in Amsterdam, Harry Verheij was hun wethouder, lid van het college van B&W. Oppositie tegen plannen van Burgermeeester en Wethouders was dus ook oppositie tegen de positie van de Communistische Partij Nederland en het dagblad de Waarheid was de spreekbuis van de partij (partijbestuur en krant huisden in hetzelfde gebouw, Felix Meritus aan de Keizersgracht).

Krities sociale journalistiek kon toch wel gevonden worden in De Waarheid, maar zodra op de een of andere manier de partij en haar van boven opgelegde beleid aan de orde kwam was het gedaan met de kritiek!

Of het nu om de acties tegen de aanleg van de metro door de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt begin zeventig, of de stakingen in de aardappelmeel industrie in Oost-Groningen eind zestiger jaren, of om de akties tegen de oorlog in Vietnam ging, waarbij delen van de Vietnambeweging door de journalisten van De Waarheid verketterd werden.

Wie iets van de sfeer van deze "oude waarheid' wil proeve leze het autobiografisch boek van een afvallige CPNer Anthoon Koejemans (de man "bestond" het zelfs om zich tot het christendom te bekeren):

Koejemans, Anthoon Johan (1903-1982)
Van " ja " tot " amen " (1963) [Carillon-paperbackreeks; 2; W . ten Have; Amsterdam; 234 p. : ill.; 21 cm]
-: UBM: DGN 1360


Laten we toch vooral ook om 'kritiese' journlaistiek te bedrijven proberen ook de media-geschiedenis krities te bekijken.


Tjebbe van Tijen

Imaginary Museum Projects
dramatizing historical information
http://imaginarymuseum.org

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).