www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Kunstfort bij Vijfhuizen, HERE and THERE
Kunstfort, Marcel van Kerkvoorde on Thu, 23 Mar 2006 17:16:46 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Kunstfort bij Vijfhuizen, HERE and THERE


HERE and THERE; met Evelien Krijl en Simone de Groot. Tentoonstelling zaterdag 1 april t/m 12 mei 2006 in Kunstfort bij Vijfhuizen.Sinds enkele dagen stijgen fluittonen en stoomwolken op uit het water van de gracht voor het Kunstfort bij Vijfhuizen. Met een bijzonder kunstwerk van Evelien Krijl laat het Kunstfort zien hoe het kunst wil tonen. Op een bijzondere manier, met een verrassende vorm in een spectaculaire omgeving.


Sinds afgelopen maandag zijn de eerste teksten op de genieloods verschenen, die deel uitmaken van het kunstwerk dat Simone de Groot de komende maanden op het Kunstfort zal maken. Het kunstwerk zal een verbinding leggen tussen het hoofdgebouw en de Genieloods.De Groot en Krijl tonen naast deze werken videowerken en installaties in het hoofdgebouw, waardoor het publiek een ruimer inzicht kan krijgen in hun werk. In het buitengebied zijn de kunstwerken zijn de gehele week te zien, de binnententoonstelling is tijdens openingstijden geopend.De basis voor het tentoonstellingsprogramma van het Kunstfort is het unieke Fort bij Vijfhuizen met zijn bijzondere binnen- en buitenruimtes en projectateliers. Het Kunstfort ontwikkelt zich tot een instituut dat zich autonoom opstelt én bruggen bouwt. Innoverend met oog voor de traditie en de toekomst. Op gepaste afstand van zowel de cultus van het individu als de grootste gemene deler.Als innovatief centrum voor actuele kunst ontwikkelt het Kunstfort tentoonstellingen. Daarvoor worden aan kunstenaars opdrachten en ruimte gegeven om hun ideeën te realiseren. Vanaf het moment van de eerste inspiratie tot aan de tentoonstelling, de publicatie en de educatie.Kunstfort bij Vijfhuizen is een centrum voor actuele kunst, goed bereikbaar gelegen in het hart van de Randstad, tussen Haarlem en Hoofddorp aan de rand van de Haarlemmermeer.


Het in 2005 gerestaureerde Fort bij Vijfhuizen maakt deel uit van het UNESCO monument, de stelling van Amsterdam en omvat een tentoonstellingsgebied met expositieruimtes, ateliers, atelierwoningen en een restaurant.


Het programma


HERE AND THERE

20 maart- 20 mei, Ketelfluitjes, installatie van Evelien Krijl, in het water voor het hoofdgebouw

1 april – 12 mei, Evelien Krijl en Simone de Groot, tentoonstelling in het hoofdgebouw

vanaf begin mei: Simone de Groot, installatie op hoofdgebouw en genieloods

opening zaterdag 1 april om 16.00 uur door Reinout Rutte, mede- voorzitter van Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen.


Kunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst, Fortwachter 1, 2141 EE Vijfhuizen, 023-5589013. vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur, entree vrij, Informatie en routebeschrijving op www.kunstfort.nl.
Noot voor de redactie: (niet ter publicatie)

Meer gedetailleerde en achtergrondinformatie vindt u op de website: www.kunstfort.nl. Daar zijn foto’s en achtergronddocumenten van elke tentoonstelling te downloaden.

Voor meer informatie neem contact op met: 023-5640426 (Marcel van Kerkvoorde)


Extra informatie


Evelien Krijl

De installatie van Krijl lijkt nauwelijks aanwezig in de gracht voor het Kunstfort. Uit het lager gelegen wateroppervlak zullen geluiden en stoom opstijgen. De bezoeker en de voorbijganger worden op een ongemerkte manier naar het werk toegetrokken en hebben pas in tweede instantie door wat er aan de hand is. Zo worden ze en passant geconfronteerd met de aanwezigheid van het werk. Dit werk is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.


Korte omschrijving project:

Het betreft een installatie die in het buitenwater wordt geplaatst;

Vijf fluitketelfluitjes steken uit boven water, om de zoveel tijd beginnen zij te fluiten en te stomen. Door de stomende fluiten wordt de indruk gewekt dat de gehele vijver kookt: een beeld dat zowel illussie als werkelijkheid is.


Iedere fluit zit bevestigd aan een kleine installatie onder water dat plaatselijk een hoeveelheid buitenwater aan de kook brengt. Zodra dit water kookt beginnen de fluiten te fluiten en te stomen. Zij vallen stil zodra het water binnen de installatie is verdampt. Nieuw water stroomt vervolgens weer de installatie binnen en wordt opnieuw aan de kook gebracht. Dit proces zal zich voortdurend blijven herhalen.Iedere fluit heeft zijn eigen klank en toonhoogte en een eigen installatie onder water. Elke fluit op zich geeft gehoor aan een proces dat plaats heeft onder water. Deze onzichtbare activiteit onder water draagt zorg voor een visueel en auditieve gebeurtenis in de openbare ruimte dat zijn eigen natuurlijke ritme, klank en tempo bepaald.


De intensiteit van beeld en geluid worden beïnvloed door omgevingsfactoren: mist/kou/zon of regen bepalen het volume van de stoom en het is de wind die bepaald welke richting het beeld op blaast en waar de fluittonen te horen zijn.

In het hoofdgebouw toont Krijl twee videowerken.

Simone de Groot

De Groot krijgt van het Kunstfort de gelegenheid met een kunstwerk te experimenteren dat een verbinding legt tussen het hoofdgebouw op het forteiland en de atelierwoningen en de genieloods aan de overkant van de fortgracht en de geniedijk. Het ligt in de bedoeling om dit werk langer te gast te laten zijn op het fort. De Groot maakt een installatie op twee plekken: op het dak van het fort en op het dak van het appartementengebouw of het dak van de genieloods. De woorden ‘hier’ en ‘daar’ vormen een inspiratiebron voor deze opdracht.


In het hoofdgebouw toont De Groot twee installaties.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).