Johan Oomen on Thu, 30 Mar 2006 12:58:40 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Webstroom Nieuwsbrief april 2006


                                                            >>> stuur deze nieuwsbrief aub door naar andere geïnteresseerden <<<

Webstroom Nieuwsbrief april 2006
Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet. De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp.
Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws 

    INHOUD

1. NIEUWS VAN WEBSTROOM
2. DIVERSE 2006 5, 6, 7 JULI 2006
3. AFSLUITING VAN HET PROJECT VIDEOCOMMUNICATIE
4. START ONDERWIJSVERNIEUWINGPROJECT TRIPLE L
5. COLLECTIES HISTORISCH BEELD EN GELUID
6. EINDRAPPORTAGE LORENET
7. PUBLICATIE: STREAMING MEDIA INDUSTRY SOURCEBOOK
8. VIDEO'S OVER BLOGS IN HET ONDERWIJS
9. ACTUELE VIDEOREPORTAGES
10. PROGRAMMA'S PUBLIEKE OMROEP VIA P2P-SOFTWARE
11. TV-PROGRAMMA'S VOLGEN OP GOOGLE MAPS
12. PODCASTS VOOR HET ONDERWIJS
13. AUDIOVISUELE INNOVATIE VOOR AFSTANDSLEREN
14. GEEFT DE "LONG TAIL" EEN BOOST AAN DE INZET VAN VIDEO IN HET ONDERWIJS?
15. INSCHRIJVING GESTART VOOR ADVANCED STREAMING VIDEO WORKSHOP
16. MULTIMEDIA LEARNING IN GAMES, SIMULATIONS, AND MICROWORLDS
17. IPOD DOET INTREDE IN NEDERLANDSE HOGER ONDERWIJS
18. X-MEDIA CLUB: DE TOEKOMST VAN DE HUISKAMER
19. TELEBLIK LIVE!
20. DIGITALE PIONIERS EN LEREN ...
21. COLLEGE VOLGEN VIA ITUNES
22. EVENT: CROSS MEDIA CAFÉ NARROWCASTING
23. COPYRIGHT, COPYLEFT*
24. ADOBE BREEZE VIA SURFNET
25. COLOFON

1. Nieuws van Webstroom

* Fotoverslag Webstroom bijeenkomst
Op 23 maart vond de webstroom bijeenkomst plaats. Naast de reguliere agendapunten van een Webstroombijeenkomst is er een demo/presentatie gegeven door Eric Velleman, directeur van de Stichting Bartimeus Accessibility.  De presentatie ging over ondertitelen van video met Magpie en de toegangkelijkheid van websites.
Een fotoverslag staat online:
http://video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=121138

* Webstroomnieuws als RSS feed
Het Webstroom nieuws is vanaf begin dit jaar als RSS-feed beschikbaar. U krijgt dan wekelijks de nieuwe artikelen van de Webstroom website automatisch in uw RSS-reader. Om u te abonneren moet u de volgende url gebruiken in uw RSS reader: http://www.surfnet.nl/rss/webstroom.xml. 
Wilt u meer weten over RSS? Kijk dan op: http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS

* StreamTeam: pilot project stelt zich voor
StreamTeam is de naam van de community van streaming media experts uit Nederland en Groot-Brittannië die door SURF en JISC wordt ondersteund. Eind vorig jaar werd het projectvoorstel 'Streaming Theatre' gehonoreerd. Het is de bedoeling dat in 'Streaming Theatre' een virtueel klaslokaal wordt ingericht, waar studenten en docenten via streaming video opnamen kunnen bekijken van zowel Nederlandse als Britse theatervoorstellingen. Zo zullen studenten bewust worden van de verschillen en overeenkomsten op het gebied van theater in Nederland en Groot-Brittannië. In mei zal het StreamTeam pilot project 'Streaming Theatre' zich middels een gemodereerde videoconference presenteren. De aankondiging wordt via de website en de discussielijsten verspreid.

Lees meer over Streaming Theatre online op:
http://video.surfnet.nl/info/streamteam/artikel_content.jsp?objectnumber=99010

2. DIVERSE 2006 (5-7 juli 2006)

DIVERSE is een internationaal netwerk op het gebied van streaming media. De zesde editie van de internationale conferentie op het gebied van video en videoconferentie wordt georganiseerd door Glasgow Caledonian University. Net als voorgaande conferenties zijn Nederlandse deelnemers goed vertegenwoordigd in het programma. Patrick McGhee (University of Central Lancashire), Scott Higgins (Wesleyan University) en  Shawn Sobers (Firstborn Creatives) zullen keynotes verzorgen.
Let op: tot eind mei geldt het 'early bird' tarief van 250 pond (= 360 euro).

Meer informatie is te vinden op de DIVERSE conferentie website:
http://elisu.gcal.ac.uk/diverse2006/index.htm

Op de website van DIVERSE zijn interviews met Claus Knudsen (Gjøvik University College, Noorwegen) en Mark Childs (University of Warwick) te bekijken.
Link naar DIVERSE: http://www.diverse-video.net

3. Afsluiting van het project Videocommunicatie

INHOLLAND is gedurende twee jaar penvoerder van dit project geweest en heeft samen met Fontys Hogescholen, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Wageningen ervaringen gebundeld over de voordelen van Videoconferencing binnen de didactische scenario's:
·	begeleiden en coachen van studenten op afstand;
·	studenten raadplegen experts;
·	internationale samenwerking tussen docenten en studenten;
·	studenten leren culturele verschillen hanteren;
·	presenteren. 

Op dinsdag 11 april 2006 vindt de eindpresentatie plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom. De deelname is gratis. U dient zich wel vooraf aan te melden door een e-mail te zenden aan Petra.Hedlund@INHOLLAND.nl met vermelding van uw naam, voorkeur voor workshop 1 of 2 (zie website) en met als onderwerp van de mail: "VC-afsluiting".

Voor wie wel geïnteresseerd is, maar liever op afstand dit evenement wil meebeleven, bestaat de mogelijkheid om via webcast live mee te kijken en zelfs met videoconferencing te participeren in de workshops.

Meer informatie is te vinden op:
http://webpages.inholland.nl/projects/videocommunicatie/

4. Start Onderwijsvernieuwingproject Triple L

Onlangs is het SURF project Triple L van start gegaan. In dit project participeren verschillende 'Webstromers'. Triple L ontwikkelt werkwijzen waarmee de mogelijkheden van audio en video optimaal benut kunnen worden voor het hergebruik van Live Events, zoals hoorcolleges. De bijbehorende didactische werkvormen zullen gericht zijn op zowel het 'eerste' als op het 'herhaalde' gebruik van hoorcolleges, lezingen, interviews en oraties. Fysieke en virtuele cursussen zullen docenten en ondersteuners op weg helpen. Ervaringen met diverse opnametechnieken zullen leiden tot modellen en concrete voorbeelden, waarmee instellingen zelf aan de slag kunnen.  Een repository zal de hervindbaarheid waarborgen. Binnen het project worden voorbeelden gecreëerd van (her)gebruik van bestaand materiaal en wordt ook nieuw audio- en videomateriaal ontwikkeld, met bijbehorende opdrachten. De drie deelnemende instellingen UvA, VU en WUR hebben elk hun eigen ervaring en hebben ook al een aantal werkwijzen ontwikkeld voor het vastleggen van Live Events. Tijdens de onderzoeksfase worden deze naast andere ervaringen geïnventariseerd, zodat men van elkaar kan leren. Het geheel van ervaringen en resultaten zal leiden tot minimaal zes "good practices" die binnen het hele hoger onderwijs inzetbaar zijn. Triple L is gestart in februari 2006 en is gereed in december 2007.
Samenwerking L2 en 3L 
De projecten Triple L  en LOREnet-2 (in voorbereiding) gaan op onderdelen samenwerken. Triple L zal gebruik gaan maken van het metadata profiel van LOREnet2 voor het toevoegen van objectieve metadata (titel, maker, doelgroep enz). LOREnet2 zal gebruik gaan maken van de aanpak die Triple L gaat ontwikkelen voor user supplied metadata. Zie ook lorenet.nl voor meer informatie over LOREnet 2. Hopelijk is deze samenwerking het begin van een proces waarin soortgelijke projecten meer en meer inhoudelijk afstemmen en samenwerken.
Interessante presentaties 
Tijdens de Kick Off van Triple L op 30 januari zijn interessante presentaties gegeven door Nick de Heer (AVC VU), Gabriëlle Remery (Teleac/NOT) en Prof. Chris O'Hagan (em. hoogleraar Universiteit Derby, bekend van DIVERSE). Via de website van Triple L zijn zowel de powerpoint sheets als de opnames in video beschikbaar. Zie www.triple-l-project.nl.
Meer informatie over Triple L  op de Triple L-website en bij Maaike van Leijen-de Vos, e-mail: m.j.vanleijen@uva.nl. 

5. Collecties historisch beeld en geluid (Google en links naar andere websites)

Eind maart kondigden Google en het Amerikaanse Nationaal archief plannen aan om een grote hoeveelheid historisch beeldmateriaal te digitaliseren en via  het video archief van Google te ontsluiten. 
"The non-exclusive agreement will allow scholars, researchers, and the general public to access a diverse collection of historic movies, documentaries, and other films from the National Archives via Google Video, as well as the National Archives web site." 

Bekijk de video's op:
http://video.google.com/nara.html

Hieronder (op veler verzoek) een lijst met organisaties die historisch beeldmateriaal op een aansprekende wijze op het internet publiceren. De redactie ontvangt graag meer tips! Mailadressen staan bovenaan deze nieuwsbrief.

http://archives.cbc.ca/index.asp?IDLan=1 (Canadees televisiearchief, website gebruikt Flash)
http://www.archive.org/details/prelinger (Prelinger Archives, gratis te downloaden)
http://www.birth-of-tv.org (Europese televisiegeschiedenis, website gebruikt Flash)
http://www.britishpathe.com/ (bioscoopjournaals van British Pathe)
http://www.collectionscanada.ca/silverscreen/ (Nationaal Archief Canada)
http://www.cosmeo.com/ (Discovery Channel)
http://www.easehistory.org/index2.html (geschiedenis VS, website gebruikt Flash) 
http://www.historicalvoices.org/galleries.php (voorbeelden van 'oral history' websites)
http://www.ina.fr/fresque/ (Televisiegeschiedenis Frankrijk, website gebruikt Flash)
http://www.open-video.org/ (rechtenvrij materiaal, te downloaden)
http://www.screenonline.org.uk/ (British Film Institute)
http://www.todayinhistory.de/ (Website van Deutsche Welle)

6. Eindrapportage LOREnet

LOREnet is een netwerk van digitale archieven, ontwikkeld op initiatief van Stichting SURF. De repositories, of archieven, staan op de computersystemen van deelnemende (onderwijs)instellingen. LOREnet doorzoekt de repositories op digitale leerobjecten uit en voor het hoger onderwijs. Afgelopen januari is een eindrapportage geschreven van het project LOREnet. De rapportage geeft een overzicht van de bereikte resultaten, problemen en gekozen oplossingen, de ervaringen en van de nieuwe inzichten die het project heeft opgeleverd.

Lees de rapportage op:
http://elearning.surf.nl/e-learning/boekenensites/3356

(bron: e-Learning Themasite)

7. Publicatie: Streaming Media Industry Sourcebook

Het Amerikaanse Streamingmedia.com heeft recentelijk het '2006 Streaming Media Industry Sourcebook' gepubliceerd.  "The Streaming Media Industry Sourcebook is an annual publication geared for technology managers and executive decision makers who are implementing rich media within their organizations. The Sourcebook blends a comprehensive directory of solution provider companies with highly practical articles on choosing, installing, and justifying a streaming initiative."
In de publicatie staan uiteenlopende artikelen; onder meer over P2P, webcasting en nieuwe distributiemethoden.

Het boek is te bestellen via www.streamingmedia.com en online te lezen (in Flash):
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/streamingmedia/sourcebook/index.php

8. Video's over blogs in het onderwijs

Marja Verstelle heeft vier filmpjes gemaakt over een aantal mensen van de Universiteit Leiden die gebruik maken van een weblog voor hun werk, onderwijs of studie aan de universiteit. 

"Een leuke onderneming: mijn eerste filmpjes in elkaar zetten, de bekende valkuilen instappen en weer uitklimmen (verkeerde belichting, zelf te hard 'hmmm' en 'ja' erdoorheen murmelen, onhandige filmhoek kiezen...). Het monteren vond ik veel moeilijker: niet de software (ik heb Pinnacle Studio 9 Plus gebruikt. Simpel, en eigenlijk al heel snel te beperkt in de mogelijkheden. Volgende keer wil ik graag Adobe proberen), maar vooral het redigeren van de tekst is veel ingewikkelder bij beeldmateriaal: je bent veel afhankelijker van de exacte formulering  die is gebruikt door de geïnterviewde dan bij bijvoorbeeld geschreven tekst. Daardoor moet je soms veel rigoureuzer materiaal weggooien. Maar ook bij het monteren van videomateriaal geldt: schrijven is schrappen en 'less is more'. Lekker leerzaam dus, over het resultaat ben ik redelijk tevreden."

Bekijk de filmpjes online op:
http://weblog.leidenuniv.nl/bb/ictoblog/archives/2006/02/07/videos_over_blogs_in_het_onderwijs.php

(bron: ICTO weblog Universiteit Leiden)


9. Actuele videoreportages

De Video journalist Ruud Elmendorp reist over de wereld met een DV-cam en laptop. Zijn reportages zijn te zien op zijn website. http://www.videoreporter.nl/ Deze actuele reportages zijn vrij in te zetten in het onderwijs. Het werkveld van de journalist is met name Afrika.

10. Programma's Publieke Omroep via p2p-software

De Nederlandse Publieke Omroep is een van de eerste omroeporganisaties ter wereld die een deel van haar tv-programma's gratis door internetters zal laten kopiëren. William Valkenburg, content manager van de Publieke Omroep, maakte vrijdagmiddag een samenwerking bekend met de peer-to-peer-software Tribler.

Tribler is gemaakt door Nederlandse wetenschappers van de TU Delft, UT Twente en de Vrije Universiteit in het kader van het project I-Share en moet gezien worden als een uitbreiding van het populaire Bittorrent, dat al goed is voor de helft van het dataverkeer op internet. De intentieverklaring tussen Tribler en de Publieke Omroep werd bekendgemaakt tijdens een workshop over peer-to-peer-televisie in Felix Meritis in Amsterdam op 17 maart.

(bron: Emerce)

Meer info:
http://tribler.org

*ook Warner Brothers is begonnen met een downloaddienst die gebruik maakt van p2p-technologie à la Bittorrent. In2Movies gaat van start in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en biedt films, televisieseries en Duitse producties. In eerste instantie kunnen gebruikers de bestanden alleen naar hun pc laden, latere versies van het netwerk maken het ook mogelijk naar dvd-recorders en draagbare apparaten te downloaden. Voor het beveiligen tegen kopiëren maakt In2Movies gebruik van Microsoft DRM. 

Lees meer op:
http://www.theregister.co.uk/2006/01/30/timewarner_moves_p2p/
(bron: HCC magazine)

11. TV-programma's volgen op Google Maps

Niet alleen verkiezingcampagnes, wereldnieuws en misdaden zijn te volgen via Google Maps, ook tv-programma's worden in kaart gebracht. Zo zijn er nu mashups die deze programma's als kaart volgen: The Apprentice, dag 5 van '24', The Soprano's, The Amazing Race, Seinfeld en de nieuwe Bruce Willis-film My 16 Blocks. En de BBC heeft al een tijdje een preview van een manier om haar beeldarchief te ontsluiten via Google Maps. Het wachten is nu op een Google Map met alle locaties waar Piet Paulusma zijn weerbericht heeft uitgesproken.

http://www.mibazaar.com/apprentice/ (The Apprentice)
http://www.wayfaring.com/maps/show/4698 (24)
http://www.hbo.com/sopranos/map/?ntrack_para1=feat_main_title (Soprano's)
http://www.jaunted.com/maps/Amazing-Race (The Amazing Race)
http://www.stolasgeospatial.com/seinfeld.htm (Seinfeld)
http://www.my16blocks.com/ (my 16 blocks)

(bron: bright)
12. Podcasts voor het onderwijs

Educational podcasting for teaching and learning is een Britse website waar je podcasts voor educatief gebruik kunt vinden. "We only select good quality podcasts for teaching and learning using our published criteria. Educators can access educational content in over 2000 podcasts, with search facilities to locate podcasts in subject areas. All podcasts are "family friendly", sourced world-wide with good examples of educational podcasting from schools and colleges to support effective teaching and learning in this, our digital age."

Bekijk de podcasts via:
http://recap.ltd.uk/podcasting/

(bron: Wilfred Rubens)

13. Audiovisuele innovatie voor afstandsleren

Een systeem dat mobiele telefoons en televisie combineren tot audiovisuele datacommunicatie. Drie Jamaicanen hebben hun technische en wetenschappelijke kennis gebruikt om te komen tot dit revolutionaire systeem.

Het systeem heet: Firestream Media Distribution System (FSMDS). FSMDS distribueert data via verschillende, draadloze, kanalen. Deze combinatie maakt het erg toegankelijk aldus de winnaar van de Jamaicaanse inaugural Science and Technology Award.

www.jamaicaobserver.com

(Bron: Jamaica Observer by Julian Richardson)

14. Geeft de "Long Tail" een boost aan de inzet van Video in het onderwijs?

Noem het 'Open Source Televisie', 'streaming', 'Internet Television' of geeft het een andere naam; op dit moment komt er verschrikkelijk veel bewegend materiaal beschikbaar op internet. De traditionele omroepen zijn druk bezig met een nieuwe vorm van uitzendingen IPTV (Internet Protocol Television) Volgens Robin Good van masternewmedia.org is dit niet revolutionair, maar zal de video revolutie plaatsvinden op het internet!

Iedereen kan video maken en dit via het internet distribueren. Hier kan het onderwijs weer gebruik van maken.

In het artikel "Can Video Long Tail Boost Learning And Educational Opportunities?" stelt auteur Robin Good de volgende 4 vragen centraal:

1.	Wat zijn de tien factoren die tot een revolutie leiden in hoe video en film worden geproduceerd en verspreid?
2.	Wat is de "Long Tail" van internetvideo en wat zijn de gevolgen daarvan?
3.	Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen IPTV en Web-based Internet Televisie?
4.	Wat zijn de unieke kansen voor het onderwijs die deze media revolutie met zich mee brengt? 

Lees de antwoorden op masternewmedia.org:
http://www.masternewmedia.org/educational_video/video_publishing/potential_of_long_tail_of_video_to_bring_educational_benefits_20050711.htm


15. Inschrijving gestart voor Advanced Streaming Video workshop

Streaming video is binnen veel instellingen inmiddels een commodity voorziening geworden. Het gebruik van on demand video maakt voor studenten en medewerkers tegenwoordig onderdeel uit van de dagelijkse praktijk. Maar wat kan er allemaal nog meer? In de Advanced Streaming Video workshop wordt gekeken naar gevorderd gebruik van streaming video. Denk daarbij aan live en scheduled streaming video, High Definition video en meer geavanceerde mogelijkheden van de SURFnet Videotheek. De workshop zal vanaf april maandelijks plaatsvinden in de cursuszaal van SURFnet te Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich nu reeds inschrijven.

Voor de advanced streaming video workshop wordt van de deelnemers een basiskennis verwacht van streaming video en de verschillende videoformaten. Deze workshop is geschikt voor mensen die hebben deelgenomen aan de basisworkshop streaming video en actieve gebruikers van de SURFnet videodiensten, zoals de SURFnet Videotheek en SURFnet-TV. Doelgroep van deze workshop zijn A/V-specialisten, producenten van multimedia materiaal, sectiebeheerders en informatieleveranciers van de SURFnet Videotheek en mensen die zich bezighouden met onderwijsvernieuwing.

De workshop is praktisch gericht. De inhoud concentreert zich op hoe je (met simpele middelen) gebruik kan maken van de nieuwste videotechnieken en dit kan inzetten in de dagelijkse praktijk. Deelnemers van de advanced streaming video workshop krijgen de mogelijkheid om na de cursus gratis een eigen /mountpoint/ op de SURFnet-TV dienst aan te vragen, waarmee zij een eigen kanaal voor live en scheduled streaming video tot hun beschikking krijgen.

Meer informatie:
http://www.surfnet.nl

(bron: SURFnet)

16. Multimedia Learning in Games, Simulations, and Microworlds

Dit artikel biedt een overzicht van het gebruik van games in het onderwijs. Het is onderdeel van het in november verschenen boek "The Cambridge Handbook of Multimedia Learning" "This chapter focuses on interactive educational multimedia, which is distinguished from scripted forms of educational multimedia by the degree to which users participate in and control the multimedia software. This chapter also uses the distinction between explanation and experience to understand the unique design opportunities of interactive educational multimedia."

Download het artikel:
http://www.arches.uga.edu/%7Elrieber/pdf/rieber-msg-2005.pdf

17. iPod doet intrede in Nederlandse hoger onderwijs

Studenten van de drie buitenlandse vestigingen van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) kunnen colleges volgen op hun iPod. De onderwijsinstelling is naar eigen zeggen de eerste in Nederland die experimenteert met het Apple-apparaatje.

Studenten van de opleiding 'Media & Entertainment' van de CHN in Thailand, Zuid-Afrika en Qatar bijten het spits af. Het is de bedoeling dat er een database met beeld en geluid van colleges wordt aangelegd. Alle studenten van de opleiding kunnen de colleges downloaden en deze vervolgens bekijken en beluisteren waar en wanneer zij maar willen.

De CHN, die hoopt haar onderwijs op deze manier sexier te maken, wil het gebruik van de iPod in mei breder invoeren. Op dit moment wordt er druk geëxperimenteerd met het opnemen van colleges. De betrokken studenten hebben van de hogeschool een iPod gekregen om de opnames opnieuw te bekijken. Voorheen waren de colleges al via de website van de Friese onderwijsinstelling te zien.

(bron: Edusite, Brenda Peeters)

18. X-media Club: de toekomst van de huiskamer

Maandag 23 januari 2006 organiseerden enkele afstudeerders van het instituut Interactieve Media aan de Hogeschool Amsterdam het congres X-Media Club. De multimedia huiskamer: professionals over mediaconvergentie en het concept van 'laidback interaction' (mediagebruik in de huiskamer van de toekomst. Lekker achterover op de bank, met een paar drukken op de knop, vinden wat ik zoek, kijken wat ik wil en meedoen met wat ik kijk).  Waar brengen de recente ontwikkelingen in het medialandschap ons in de (nabije) toekomst? Onder de sprekers bevonden zich specialisten uit verschillende multi- en crossmediale hoeken. 

Het verslag is te lezen op de website van Kennisland:
http://www.kennisland.nl/nl/publicaties/verslagen/X-media-Club.html

19. Teleblik online!

Na meer dan een jaar werken is het zover: Teleblik is online. Teleblik is de website waarop duizenden uren tv-, radio- en polygoon-materiaal te vinden is, speciaal geselecteerd voor gebruik in het onderwijs. Vanaf nu kunnen alle scholen in Nederland (zo'n 2,5 miljoen leerlingen) gratis gebruik maken van deze fantastische bronnenbank. Het gebruik wordt ondersteund door een slimme zoekmachine, handige tips en voorbeeld toepassingen. Gebruiker kunnen de fragmenten op verschillende manieren inzetten bij gerichte leeractiviteiten, projecten, digitale werkstukken en presentaties. De komende twee jaar zal het aanbod flink groeien.

Teleblik is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Teleac/NOT en Kennisnet.

Teleblik is te vinden op:
http://www.teleblik.nl

20. Digitale Pioniers en leren ...

De stimuleringsregeling Digitale Pioniers is bedoeld voor kleine maatschappelijke organisaties met een goed idee voor een bijzonder internetproject. Digitale Pioniers is op zoek naar vernieuwende internetinitiatieven die bijdragen aan participatie, meningsvorming en informatie-uitwisseling in het publieke domein. Kernwoorden zijn: laagdrempelig, community-vormend, open innovatie, centraal stellen van het leren, bottom-up organisatie. In 2006 start de Digitale Pioniers Academy.

Digitale Pioniers kan in 2006 weer 27 projecten van financiële en organisatorische steun voorzien.  De afdeling Mediabeleid van het OCW en het NAES hebben ruim 700.000 euro vrij gemaakt voor ondersteuning van de projecten. Ook wordt er een eigen opleidingsinstituut opgericht, de Digitale Pioniers Academy. In 2006 staat het leren binnen de projecten centraal. Er komt meer begeleiding door experts en de content en software van de projecten wordt zo veel mogelijk met Open Content-licenties publiekelijk gemaakt.

Meer info:
http://www.digitalepioniers.nl/
(bron: Digitale Pioniers)

21. College volgen via iTunes: iTunes U

Apple heeft een podcast dienst voor universiteiten geïntroduceerd. Hiermee kunnen universiteiten onderwijsinhoud verspreiden. Dit kunnen documenten zijn maar ook lezingen, filmpjes en gesprekken, 24 uur per dag, 7 dagen per week.  Apple beschrijft de dienst als "krachtigste manier van beheer van een brede waaier aan audio- en video-inhoud en stelt deze snel en gemakkelijk ter beschikking aan studenten, faculteiten, en personeel."

iTunes U is gebaseerd op de zelfde technologie zoals iTunes Music Store. U-gebruikers kunnen materiaal downloaden ongeacht computer, Macs of PCs en plaats. De U-gebruikers kunnen deze bestanden gemakkelijk overbrengen naar hun iPod voor het op locatie luisteren of bekijken .

De School of Dentistry van de University of Michigan maakt sinds september 2005 gebruik van iTunes U. "Fysiek aanwezig zijn in het klaslokaal is de basis van het leren" zei Professor Lynn Johnson. "Luisterend naar de lezingen op de iPod staat studenten toe om op die basis voort te bouwen." 

Wanneer u naar de iTunes Music Store gaat zoeken op de termen 'video' en 'university' komt u bij voorbeelden van inzet van video via iTunes. Meer informatie:
http://www.apple.com/education/solutions/itunes_u/

22. Event: Cross Media Café Narrowcasting

Het thema van het Cross Media Café van 15 februari 2006 was 'narrowcasting'. Een grote groep aanbieders, adverteerders en bureau's had zich in Studio 3 van het Mediapark verzameld om (eindelijk) weer eens bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen in het veld. Het lijkt erop dat het kanaal narrowcasting inmiddels echt voet aan de grond krijgt en kans ziet om een deel van de mediabudgetten naar zich toe te trekken. Geen wonder ook: narrowcasting tref je aan op de plek waar de klant in een koopstemming is. In meerdere opzichten kassa dus!

Dagvoorzitter Monique van Dusseldorp (ze schrijft op haar Emerce-weblog dagelijks over narrowcasting) opent de meeting en neemt ons mee op een vogelvlucht door het onderwerp narrowcasting. Eigenlijk een verkeerd woord, 'tv op locatie' dekt de lading misschien beter. In Nederland is de markt voor tv op locatie helemaal commercieel geïnspireerd. Een belangrijke reden hiervoor is dat het in de huiskamer steeds lastiger is geworden om mensen met commerciële informatie te benaderen. Buitenshuis wordt het daarentegen voor mensen steeds lastiger om diezelfde commerciële informatie te ontlopen. Een prachtige term in dit verband is wachtverzachters: schermen die tijdens het wachten voor vermaak zorgen.

Uit onder meer de recente overname van eYe-Display, NN Solutions en QBix door KPN blijkt dat grote partijen interesse beginnen te krijgen in het onderwerp narrowcasting: er is een groot verlangen naar meer, beter en efficiënter. De ontwikkelingen gaan inmiddels razendsnel, er is steeds meer mogelijk. Zo kun je in de supermarkt bij de schermen ook camera's ophangen die registreren wat klanten doen: lopen ze snel of langzaam, kijken ze, zwaaien ze etc. Het systeem kijkt dus terug naar de klant en past de commerciële boodschappen daarop aan. 

(bron: www.frankwatching.com)

23. Copyright, Copyleft, *

* Copyright: 2006 het jaar van het rechtenbeheer
2005 was het jaar van het rechtenbeheer, oftewel digital rights management (DRM). Het was het jaar van de schandelijke affaire rond de Amerikaanse cd's van platenmaatschappij Sony BMG. Tientallen titels bleken voorzien van geniepige antikopieersoftware, die zich op je pc verstopte maar wel de deur openliet voor virussen van derden. Het hielp geen spat, de cd's waren gewoon op Kazaa te vinden, maar het werd wel een ramp voor het imago van Sony, en voor het imago van de legale cd.

Het was ook het jaar van de zeperd van de TiVo, de videorecorder die de kijker de controle zou geven met opname op harddisk, een elektronische programmagids, en de mogelijkheid je smaak aan het apparaat op te geven. In laatste instantie blijkt de controle toch elders te liggen, merkten Amerikaanse gebruikers dit jaar. Het apparaat bleek ineens verschillende opnamen te hebben gemerkt als 'te wissen binnen een week'. Het gaat om een elektronisch vlaggetje dat met een uitzending kan worden meegestuurd. Het vlaggetje kan ook staan in de stand: te wissen 24 uur na het begin van het afspelen. Het betrof een fout van de kant van TiVo, maar veel klanten kwamen er zo achter dat hun opnamen inderdaad op afstand gewist konden worden.

Apparaten en de software die we gebruiken worden sluipenderwijs volgestopt met kunstmatige beperkingen. In 2006 zal digitale tv een reuzensprong maken. Digitale tv bestaat al in de vorm van satelliettelevisie, Digitenne, themakanalen en filmsites op internet en speciale kanalen op de kabel. De gebruikelijke kanalen op de kabel worden met ingang van 2006 ook aangeboden in digitale vorm, en KPN gaat een compleet pakket zenders leveren via internet. Digitale televisie kan al bij binnenkomst in huis beveiligd en dus beperkt zijn.

Op dit gebied staat ons nog veel meer te wachten. Het Blu-Ray consortium, van de beoogde opvolger van de dvd, heeft aangekondigd dat het via internet gaat controleren of de consument niet heeft gesleuteld aan het apparaat dat hij zelf heeft gekocht, bijvoorbeeld om de machine regiovrij te maken. Windows Vista, de opvolger van Windows XP, zit vol digitale technieken die de mogelijkheden van de digitale techniek beperken in plaats van versterken. Zo zal de output van een Windows Vista-pc naar een apparaat (monitor of recorder) dat zelf niet is beveiligd, automatisch in kwaliteit worden beperkt.

2006 wordt dus óók het jaar van het rechtenbeheer. Met rechtenbeheer kennen grote bedrijven de voordelen van digitaal werken eenzijdig aan zichzelf toe. Als consumenten er willens en wetens genoegen mee nemen, zij dat zo. Maar ik ben bang dat consumenten de nieuwtjes van dit jaar gaan kopen zonder de nadelen te kennen. En de verkopende bedrijven zullen ze zeker niet wijzer maken dan ze zijn. 

(Bron: HCC magazine, Herbert Blankesteijn)

* Copyleft: Free Culture van Laurence Lessing in audio te downloaden

Het boek "Free Culture" van Laurence Lessig is recentelijk als audiobook verschenen. Kennisland schreef over dit invloedrijke boek: 

" We staan aan de vooravond van een digitale samenleving waarin cultuur een nieuwe betekenis krijgt. Online en on-demand radio- en televisiezenders schieten als paddestoelen uit de grond, multimediale projecten integreren oud en nieuw en met een druk op de knop worden liedjes, boeken en films gekopieerd en verspreid. Deze geheel nieuwe situatie vraagt om nieuwe wetgeving. Lawrence Lessig (hoogleraar Informatie Recht aan Stanford University) laat zien dat de huidige wetgeving volstrekt niet voldoet. Daarnaast houden de belanghebbenden van de oude situatie, de platenmaatschappijen, de grote content bedrijven als Disney en de toezichthouders als de RIAA angstvallig de deur op slot." 

Download het audiobestand via:
http://www.oreillynet.com/xml/blog/2006/03/ann_availability_of_free_cultu_1.html

24. Adobe Breeze via SURFnet

SURFnet heeft een nieuwe service; SURFgroepen. Het is een webomgeving die u zelf kunt inrichten en gebruiken als digitale samenwerkingsomgeving. Via www.surfgroepen.nl kunt u, als werknemer van een instelling die samenwerkt met SURFnet, gratis een account laten aanmaken. De omgeving maakt gebruik van Sharepoint. 

Gekoppeld aan deze groepsomgeving kan er gebruikt gemaakt worden van Breeze: Een applicatie  om te video vergaderen via het web (webconferencing). Met een account voor een SURFgroep kan een ruimte binnen Breeze worden aangevraagd. Binnenkort zal Breeze volledig worden geïntegreerd binnen SURFgroepen. Dit alles is volledig gratis te gebruiken.  

25. Colofon

Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Michel Jansen en Johan Oomen. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar joomen@beeldengeluid.nl. 

Aanmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws   
Afmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws



______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).