www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] a e d - nieuwe opleiding aan hku
Rob van Kranenburg on Fri, 31 Mar 2006 15:25:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] a e d - nieuwe opleiding aan hku


Dag iedereen,

We gaan deze nieuwe opleiding starten in Hilversum en hopen op een goede samenwerking!
Als je ideeën hebt, of projectvoorstellen...


Salut! Rob

ps. sorry voor herhaling vorige mail, ik wou redirecten maar er ging iets mis.

Hilversum, 29 Maart 2006

AMBIENT EXPERIENCE DESIGN


Nieuwe opleiding gericht op het ontwerpen en ontwikkelen van ervaringen en creatieve toepassingen op basis van draadloze technologie.Per 1 september start aan de Faculteit Kunst, Media & Technologie van de HKU de nieuwe studie op het gebied van draadloze technologie: Ambient Experience Design (AED). Door de opkomst van draadloze techniek is het mogelijk geworden om allerlei draagbare of mobiele dingen op netwerken aan te sluiten. Veel mensen hebben inmiddels mobiele telefoons of digitale organisers waarmee ze draadloos kunnen Internetten en met elkaar kunnen communiceren. Ook komen er bijvoorbeeld steeds meer navigatiesystemen in auto's of handheld game consoles waarmee je draadloos tegen elkaar speelt (zoals de Nintendo DS). De genoemde voorbeelden zijn slechts een voorbode van toepassingen waarbij de techniek steeds minder zichtbaar wordt en ons steeds meer gaat omringen. In de komende jaren zullen we de opkomst mee maken van bijvoorbeeld intelligente kleding, slimme ruimtes (die weten wie en waar we zijn) of deuren die automatisch voor sommige mensen open gaan en voor andere mensen niet. Denk ook aan Ipods die geluiden laten horen en beelden laten zien die passen bij de omgeving waar men op dat moment is of games die buiten tegen elkaar gespeeld worden in het centrum van de stad. Er is op dit moment grote behoefte aan ontwerpers die concepten ontwikkelen voor de draadloze wereld. Creatievelingen die toepassingen ontwikkelen voor mobiele telefoons, slimme ruimtes en het 'Internet der dingen'. De nieuwe wereld vraagt om ambient experience designers die zich niet richten op vormgeving of een product maar op de het creëren van zinvolle ervaringen voor meerdere mensen met behulp van draadloze technologie..”
Beroepsperspectieven

Na deze studie kan de student aan de slag als ontwerper of consultant binnen de creatieve industrie, de ICTsector en bij de overheid. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de (mobiele) media industrie, architectenbureaus, bij bedrijven die draadloze producten realiseren zoals bijvoorbeeld Philips maar ook bijvoorbeeld binnen de kunst & cultuur sector.Uniek in Europa

Ambient Experience Design (AED) zal de eerste vierjarige opleiding op dit gebied zijn in Europa. Rob van Kranenburg (Virtueel Platform, voorheen werkzaam bij de Balie, UvA Nieuwe Media en Doors of Perception) is als hoofddocent betrokken bij de inhoudelijk opzet van de opleiding. De richting AED komt voort uit de opleiding Interaction Design, die reeds 15 jaar bestaat. Naast deze opleidingen biedt de Faculteit KMT een groot aantal studierichtingen op gebied van interactie, beeld en geluid. De Hogeschool voor de Kunsten (HKU) zet op zaterdag 1 april haar deuren open. Voor geïnteresseerden is deze Open dag een uitgelezen kans om uit de eerste hand de faculteit KMT te ervaren.

Een voorproefje van KMT-studentenprojecten is te vinden op de volgende websites:

AiBO Research Team: http://aiboresearch.hku.nl
Stg. Annie MG Schmidt Huis: www.waaidorp.nl
Ondergrond: www.ondergrond.org

Publieksinformatie:

www.fac-kmt.hku.nl

Voor persinformatie:

Willemijn de Boer willemijn.deboer {AT} kmt.hku.nl 035 6836464 / 06 47246427
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).