www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] 18 mei: Presentatie OPEN 10 in De Paviljoens
Jorinde Seijdel on Wed, 10 May 2006 12:37:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 18 mei: Presentatie OPEN 10 in De Paviljoens


Onderwerp: Presentatie OPEN 10


Presentatie OPEN 10

Locatie: Museum De Paviljoens in Almere

Donderdag 18 mei om 20:00 wordt nr. 10 gepresenteerd van Open, cahier over kunst & het publieke domein. Open 10 gaat over (in)tolerantie en vrijheid van meningsuiting. Met een voordracht van Lonnie van Brummelen / Siebren de Haan.

Geen vertoog lijkt momenteel zo uitgehold als dat over tolerantie en vrijheid van meningsuiting: in de westerse cultuur zijn deze concepten nauwelijks nog in staat betekenissen te genereren die ons allen aangaan én aanstaan. De codes, regels, afspraken en symbolen die onze rechten en plichten binnen het publieke domein bepalen, werken niet goed meer. Voorbij het cynisme en het nihilisme moet het politiek-filosofische concept van de publieke sfeer opnieuw worden gearticuleerd. Verlangens hieromtrent worden niet alleen op de politiek geprojecteerd, maar ook op de kunst, het design, de architectuur en de stad.
Open 10 brengt analyses, posities en voorstellen bijeen van theoretici en kunstenaars, waaronder Peter Sloterdijk, Gijs van Oenen, Jeroen Boomgaard, Roemer van Toorn, Max Bruinsma, Jorinde Seijdel, The Buggers, Tom McCarthy, Paul Perry/Maurice Nio, Lonnie van Brummelen/Siebren de Haan, Joke Hermes, Lex ter Braak, Martijn Engelbregt, Ben Laloua/Didier Pascal.


Voor Open 10 schreven Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan 'Call of the Wild', een essayistische ‘open brief’ naar aanleiding van een kunstopdracht voor de Gemeente Zwolle. De auteurs betogen dat de condities die veel opdrachtgevers stellen voor beeldende kunst de artistieke vrijheid van de kunstenaar en de zeggingskracht van de kunstwerken verregaand beperken en ontkrachten. Kunst wordt ingezet als instrument voor een commerciële, politieke of sociale agenda. Ter gelegenheid van de presentatie vanOpen 10 en van de tentoonstelling De Stedelijke Conditie*, die plaatsvindt in Museum De Paviljoens, lezen Van Brummelen en De Haan hun brief voor.

U bent van harte uitgenodigd!

De lezing wordt georganiseerd door Open i.s.m. Museum De Paviljoens
Open, cahier over kunst en het publieke domein, verschijnt twee keer per jaar, in een Nederlandse en Engelse editie en is een uitgave van NAi Uitgevers i.s.m. SKOR (www.skor.nl ; www.naipublishers.nl).


Locatie:
Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3-5,
1325 AL Almere
Datum: donderdag 18 mei, 2006
Aanvang: 20:00
Toegang: gratis!

Routebeschrijving: zie www.depaviljoens.nl

Informatie voor de pers:
Recensie-exemplaren zijn aan te vragen bij:
Anneloes van der Leun | SKOR | T 020 6722525 |

De tentoonstelling in De Paviljoens De stedelijke conditie / The Urban Condition onderzoekt welke elementen noodzakelijk zijn om stedelijkheid te genereren. De volgende kunstenaars en ontwerpers reflecteren op de stedelijke ruimte: Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Manuel Graf, Jonas Dahlberg, Jakob Kolding, Gabriel Lester, Michal Moravçík, Ira Koers, Rebecca Sakoun, Lucia Nimcová, Sabine Bitter & Helmut Weber, Niels Schrader, Joes Koppers & Susann Lekås, Bik van de Pol, Carsten Höller en Marin Kasimir.

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).