www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Bazaar op 21 juni voor tienjarig Waag Society (Modified by
Margreet Riphagen on Fri, 19 May 2006 22:14:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Bazaar op 21 juni voor tienjarig Waag Society (Modified by Geert Lovink)


PERSBERICHT, Amsterdam 19 mei 2006
 
BAZAAR OP 21 JUNI VOOR TIENJARIGE WAAG SOCIETY
 
Op 21 juni is het tien jaar geleden dat Waag Society de deuren van de Waag opende na een periode van leegstand. In de tussentijd is er veel gebeurd. De Nieuwmarkt werd een levendig plein en veel mensen hebben hun weg gevonden naar de Waag die weer een publieke bestemming kreeg. Het restaurant is inmiddels een begrip en Waag Society groeide uit tot een internationaal erkend laboratorium waar innovatieve technologie wordt verbonden met maatschappelijke en culturele vraagstukken.
Om het tienjarig bestaan te vieren wordt De Waag op 21 juni 2006 omgetoverd tot bazaar. In alle ruimtes van het gebouw vinden activiteiten plaats. We zullen de hoogtepunten van ons werk presenteren en ruimte bieden aan gast optredens, presentaties, workshops en talkshows. Centraal staat de verbinding tussen cultuur en technologie. Het programma varieert van optredens met de ScratchWorx console, tot een lockpicking workshop, van een debat over de condities voor creativiteit en innovatie in Amsterdam tot een ontmoeting met een pratende robot op het plein. En voor de allerkleinste bezoekers een speciaal filmprogramma en de animatiemachine. Het programma start met een ontbijt voor ouderen uit de buurt en eindigt rond zes uur met het slotdebat over innovatie en creativiteit.
 
PROGRAMMA 21 juni 12.00 - 18.00 uur
Voor aanvangstijden en laatste programma informatie zie www.waag.org
Een groot deel van het programma wordt gestreamd en is te volgen via connect.waag.org
 
WAAG ONTBIJT
Sinds het vijfjarige jubileum verzorgt het café/restaurant in de Waag ieder jaar op 21 juni een brunch voor de bewoners van De Flesseman, het centrum voor ouderen in de buurt en voor het buurtcentrum de Boomspijker. Dit jaar wordt er gezamenlijk ontbeten.
 
SONIC KITCHEN
Kletterende deksels, borrelende soep. Sonic Kitchen is een performance waarbij alle zintuigen worden bespeeld. De bewegingen van de kok die groenten snijdt, het water dat aan de kook raakt, alles wordt omgezet in geluid en beeld. Je kunt de Sonic Kitchen horen, zien en ruiken. Na de performance kan de maaltijd worden genuttigd. (www.sonickitchen.org)
 
ESTAFETTE-GESPREK
Over de ontwikkelingen in de e-Cultuur van de afgelopen tien jaar. Met sprekers uit de wetenschap, de cultuur, de overheid en de creatieve industrie.
 
THEATRUM DEBAT: NIEUWMARKT REVISITED
De Nieuwmarktbuurt heeft een gevarieerde cultuur. De buurt wordt bevolkt door een bijzondere mix van junkies, yuppies, chinezen, boedisten, toeristen en creatieven. Geert Mak sprak bij de opening van De Waag in 1996 en waarschuwde voor de komst van de mayonaisecultuur van het Leidseplein. Nu 10 jaar later maken we de balans op. Is het angstvisioen van Geert Mak bewaarheid of heeft de Nieuwmarktbuurt haar karakter weten te behouden? Gesprek met buurbewoners en prominenten onder leiding van Frenk der Nederlanden (Parool).
 
SLOTDEBAT: CREATIEF AMSTERDAM
De 100 dagen die het nieuwe college zichzelf heeft gegeven om tot een plan te komen lopen op hun einde. Hoe gaat het met de invulling van de ambities van het nieuwe college ? Wat gaat Amsterdam concreet doen op het gebied van de creatieve industrie ? Met: Carolien Gehrels (wethouder Cultuur), Peik Suyling (Amsterdam Creative Exchange), James Veenhof (Fashion Week), Joeri van Steenhoven (Nederland Kennisland) en Marleen Stikker (Waag Society)
 
 SCRATCHWORX
Kom dj-en en vj-en op de ScratchWorx-console en maak samen met anderen een voorstelling. Waag-medewerkers leren je in een paar minuten hoe de machine werkt en wat je er allemaal mee kunt. Het resultaat wordt op de muur van het restaurant geprojecteerd. (scratchworx.waag.org)
 
WAAGRADIO RIETVELD
10 jaar geleden had de Waag een (illegale) radiozender op het dak staan. Door de superbreedbandige internetaansluiting die een aantal jaren geleden is aangelegd is deze buiten gebruik geraakt. Radio Rietveld verzorgd de hele dag een speciale Waag Lustrum-Radio Rietveld uitzending met muziek, rapportages en interviews. Te horen op het plein en via internet.
 
VERHALENTAFEL
Voor deze bijzondere gelegenheid wordt een verhalentafel geplaatst in de Waag. Maak kennis met deze unieke tafel die oorspronkelijk voor en met ouderen uit Amsterdam Noord is ontworpen. Met de Verhalentafel kan historisch beeldmateriaal worden bekeken en verhalen worden toegevoegd. De bediening is door de twee knoppen uitermate gebruiksvriendelijk. Ook voor mensen die geen enkele computerervaring hebben. Er staan inmiddels 50 Verhalentafels in het gehele land. (www.verhalentafel.nl)
 
KINDERBIOSCOOP
Kinderbioscoop Helden en Boeven verzorgt een bijzondere kinderbioscoop met robotfilms: zijn robots eng of juist aardig? En wat kunnen ze eigenlijk? Daarnaast is worden er kinderactiviteiten georganiseerd. (www.heldenboeven.nl)
 
ANIMATIEMACHINE
Met de Animatiemachine kunnen kinderen (en volwassenen) op een zeer eenvoudige manier zelf animaties maken. Leg objecten onder de camera (kruip er eventueel zelf onder) en neem een foto elke keer dat je iets verplaatst. Klaar ? De animatie wordt direct getoond en ook direct op het internet gepubliceerd. (www.animatiemachine.nl)
 
REGISTER VAN DE DAG VAN GISTER
Het rondreizende meubel in Zuid Holland komt voor een paar dagen terug naar Amsterdam. Het register maakt het makkelijk om die verhalen op te slaan, compleet met bijbehorende foto’s, geluiden of filmpjes. (www.registervandedagvangister.nl)
 
DEUREN OPENEN DIE ANDERS GESLOTEN BLIJVEN
Lockpicking is een sport. Sleutels vergeten? Leer uw eigen deuren openen onder leiding van de leden van onze nationale hang- en sluitsportvereniging Toool (connect.waag.org/toool)
 
WAAG FILMPROGRAMMA
Een bijzonder filmprogramma over de Nieuwmarktbuurt met onder andere documentaires over de Flesseman (Ed van der Elsken) en de 'duiker', de gracht die onder de Nieuwmarkt stroomt van de Geldersekade naar de Kloveniersburgwal.
 
SIMUZE
Simuze is een gemeenschap van muzikanten die hun muziek uploaden om te remixen of verder te bewerken. Ze maken gebruik van de zogenaamde Creative Commons licenties. Simuze verzorgd de muziekale omlijsting van het jubileum. (www.simuze.nl / www.creativecommons.nl)
 
EN... HET GEBOUW ZELF...
Het lustrum biedt een mooie gelegenheid om het oudste seculiere gebouw van Amsterdam te bezichtigen en een bezoek te brengen aan het Theatrum Anatomicum waar in de 17e eeuw anatomische lessen werden gehouden. Of een kijkje te nemen in de koningskamer van het Metselaarsgilde waar unieke meesterproeven en metselaarswerk te bezichtigen zijn.


------------------------------------------------------------------------ ----------------------------------------------

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Sam Nemeth via sam {AT} waag.org / 020 557 98 26


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).