www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Dromen van een expeditie. Geschriften over film, 1971-2001
Maaike Lauwaert on Sun, 21 May 2006 22:48:11 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Dromen van een expeditie. Geschriften over film, 1971-2001 Dirk Lauwaert


NET VERSCHENEN!

Dromen van een expeditie. Geschriften over film, 1971-2001 van Dirk Lauwaert.

Onder andere te koop via: www.internetboekhandel.nlï


Dromen van een expeditie. Geschriften over film, 1971-2001 Dirk Lauwaert Met een inleiding van Bart Meuleman Uitgever: Vantilt Prijs: â 18.80 240 bladzijden ISBN 90 77503 32 3
Dromen van een expeditie bestaat uit twee delen. Het eerste deel, âIn de zaalâ, verzamelt korte filmkritieken uit de jaren zeventig over Fassbinder, Ferreri, Blake Edwards, Pasolini... Keer op keer verwoordt Dirk Lauwaert de kern van een oeuvre, en dat terwijl dat oeuvre vaak nog lang niet was afgesloten. Altijd stelt hij de (film) ervaring centraal, maar hij plaatst ze ook steeds in een breed perspectief. Zijn schriftuur is daarbij van groot belang. Lauwaert schrijft hard, snel en scherp, soms heel brutaal, dan weer onverwacht verfijnd. Zijn filmkritieken doen nog het meest denken aan ter plekke gemaakte, rake schetsen, die al het noodzakelijke met een paar lijnen kunnen vastleggen.
Het tweede deel, âAchter de tafelâ, bevat lange essays uit de jaren tachtig en negentig, over onder anderen Fred Astaire, David Cronenberg, Frank Tashlin en Jerry Lewis, de Franse acteur Alain Cuny en de Italiaanse divaâs van de stomme film. Zelden is in het Nederlandse taalgebied de film zo serieus genomen. Dirk Lauwaert bekijkt zijn onderwerp van alle kanten en doet van dat onderzoek een caleidoscopisch verslag. Dit schrijven over film is een intense intellectuele oefening â ÃÃn die nooit wordt losgekoppeld van de ervaring en de emotie.


Dirk Lauwaert (1944) is docent op de Hogeschool Sint-Lukas Brussel en de filmschool rits, Brussel. Hij publiceerde eerder onder meer Artikels (1996), waarover Cyrille Offermans in Vrij Nederland oordeelde: âeen rijk en compact boek dat zich, zoals elk goed boek, verzet tegen samenvatting. Ik kan er alleen maar enthousiast over zijn. Lezen, zou ik zeggen, deze essays â als een partituur.â Lauwaert maakte kunstreportages voor de Belgische televisie en hij is nu vaste medewerker van Nieuwzuid, De Tijd en De Witte Raaf waar hij over schilderkunst, film, fotografie en mode schrijft. Momenteel leidt hij twee onderzoeksprojecten: over negentiende-eeuwse stadsfotografie in Europa Ãn over kledij en mode in film en fotografie.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).