www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Nieuwe Grond: internationaal festival voor performance, li
Marieke Kruithof on Mon, 22 May 2006 12:44:36 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nieuwe Grond: internationaal festival voor performance, live art, visual arts, politics en society


Nieuwe Grond
 internationaal festival voor performance, live art, visual arts, politics en society.
 Do 8 t/m zo 11 juni op landgoed De Horst in Driebergen
  
 Nieuwe Grond is een nieuw internationaal festival dat recente ontwikkelingen op het gebied van performance, live art, beeldende kunst presenteert tegen de achtergrond van politiek en samenleving. Internationale gezelschappen als Artus (Hongarije), Gob Squad Arts Collective (Engeland/Duitsland), Reckless Sleepers (Engeland), Tri-boo (Italie) en de Nederlandse makers Jeroen Kriek (Growing up in Public) en Lotte van den Berg vertonen er hun werk. De voorstellingen van Artus, Reckless Sleepers en Tri-boo waren tot nu toe nog niet eerder in Nederland te zien. George Lawson, Rick van der Ploeg en Hedy D?Ancona kijken met een kritisch realistische blik naar de maatschappelijke, politieke en economische rol van kunst. Daarnaast is er een tentoonstelling met werken van onder andere Alicia Framis (Spanje), Roman Ondák (Slowakije), Iepe B. T. Rubingh (Nederland) en Sachiko Abe (Japan). Onderscheidend onderdeel van het festival is een intensief workshopprogramma met workshops door
 de aanwezige regisseurs: Gábor Goda (Artus), Mole Wetherell (Reckless Sleepers), Tri-boo, Lotte van den Berg en Jeroen Kriek. 
  
 Kortom: Landgoed De Horst in Driebergen is van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni ontmoetingsplek voor een nieuwe generatie Europese theatermakers en kunstenaars. In een omgeving van 23 hectaren groen kunnen zij elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en zich presenteren in een tentoonstelling, met voorstellingen, performances en multimedia presentaties. Nieuwe Grond is een initiatief van Vrede van Utrecht. Artistiek leider van festival Nieuwe Grond is Jeffrey Meulman. 
  
 Performance/live art: visuele composities die de geest doen waaien
 Geen alledaagse voorstellingen maar bijzondere, multidisciplinaire producties op het breukvlak van theater, performance, film en live-art. Het Hongaarse gezelschap Artus neemt je mee in het Don Quichote Mausoleum, een expositie, concert, theatervoorstelling en dansperformance tegelijkertijd. Het Gob Squad Arts Collective voert je door de straten van Berlijn, terwijl Reckless Sleepers je uitnodigt voor een ?last supper?. Het Italiaanse gezelschap Tri-Boo was in 2005 een van de publieksfavorieten tijdens het festival Explosive! in het Duitse Bremen. De andere hit van het festival was Die Jungen Leute van de Utrechtse regisseur Jeroen Kriek. Tijdens Nieuwe Grond zijn van Jeroen Kriek twee voorstellingen uit de serie The Young Ones te zien: Die Jungen Leute, over een tragi-komische botsing van culturen en Van de Frisse, waarin de culturele identiteit van Nederland bezien wordt door de ogen van een buitenlander. Theatermaakster Lotte van den Berg, laat op Nieuwe Grond een
 voorproefje van haar nieuwste voorstelling zien die ze maakt met studenten van de Amsterdamse mimeopleiding.
  
 Training: 
 voor jonge makers en studenten door internationale theatermakers en kunstenaars. Iedere festivaldag begint met een fysieke training. Gábor Goda van het Hongaarse gezelschap Artus geeft de workshop Visual and Movement Haikus: hoe krijgt het personage van de acteur gestalte tijdens een optreden. Mole Wetherell, artistiek leider van Reckless Sleepers, richt zich in zijn workshop Trial op het succes van het observatieproces dat ter inspiratie en ontwikkeling dient bij het creatieve schrijfproces en de fysieke interpretatie van voorstellingen. Jeroen Kriek geeft een workshop voor acteurs waarin ter voorbereiding op een performance fysieke training, meditatie en lichamelijk training centraal staan. Ook Tri-boo geeft een intensieve workshop over fysiek theater, training en ritme: hoe ga je om met ruimte, aandacht, concentratie en beleving van de ander. Lotte van den Berg geeft een mime spelworkshop geïnspireerd door fysieke handicaps. Niet de onmogelijkheden maar de
 mogelijkheden van het onvolmaakte lichaam staan hierin centraal.
  
 Politicis and Society: In de lezingen zal de vraag centraal staan wat de rol van kunst in politiek kan zijn en wat de rol van politici is in het genereren van kunsten die voorzien in de behoeftes van de diverse hedendaagse samenlevingen die Europa rijk is. Hoever gaat de verantwoordelijkheid van de politiek om de kloof tussen kunst en samenleving te overbruggen? En waarin ligt hier de uitdaging voor de kunstenaar? 
  
 George Lawson, oud cultuurambtenaar OCenW en directeur van SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten), Rick van der Ploeg en Hedy d?Ancona, respectievelijk oud-staatssecretaris Cultuur en minister OCenW, staat de vraag centraal wat de rol van kunst in politiek kan zijn, zullen in de lezingen hun visie uiteen zetten over de dynamiek tussen kunst en samenleving in een Europese context.
  
 Visual Arts: 
 Silence! Het letterlijke rustpunt in het festival vormt de tentoonstelling die plaats vindt in verschillende kamers van de prachtige villa op het landgoed. Geïnspireerd door de klassieker 4?33? van John Cage zijn acht kunstenaars bijeen gezocht die reflecteren op het bestaan of nut van ?stilte?. Zoals kleur niet bestaat zonder licht, zo lijkt stilte niet te bestaan zonder haar tegenhanger geluid of beweging. De kunstwerken tonen diverse aspecten van het begrip ?stilte?. Roman Ondák (Slowakije, 1966) geeft een tegendraadse invulling van ?één minuut stilte?. Alicia Framis (Spanje, 1967) bevriest in haar film ?Secret Strike? alle medewerkers in het hoofdkantoor van een Nederlandse bank. Iepe B.T. Rubingh (Nederland/Duitsland, 1974) legt in een performance het drukte kruispunt in Tokio stil. Andere werken leggen de nadruk op een mentale stilte. De slapende mensen in Yeb Wiersma?s (Nederland, 1973) portretten lijken verre reizen te maken in de boeken op hun schoot.
 Matthijs Bosman (Nederland, 1976) implanteert een herinnering door bezoekers onder hypnose te brengen. De Japanse kunstenares Sachiko Abe (1975) trekt zich terug op zolder en knipt daar in een uiterst serene rust flinterdunne stroken van hagelwit papier. De hele dag herhaalt zij deze dwangmatige handeling waardoor de ruimte langzaam verdwijnt onder de papiersnippers. Het is voor het eerst dat Sachiko Abe in Nederland is te zien. Sanja Medic (Servië, 1974) broedt op een nieuw werk waarin ze met behulp van collagetechnieken de tijd probeert te tartten en Nathalie Bruys (Nederland, 1975) tovert met haar geluidskunsten. De tentoonstelling is samengesteld door curator Nanda Janssen (Nederland, 1974). 
  
 Vrede van Utrecht
 Nieuwe Grond is een initiatief van Vrede van Utrecht, een organisatie die tot 2013 culturele activiteiten in stad en provincie Utrecht organiseert. Rode draad in het nationale en internationale programma is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijk thema?s als oorlog en vrede, conflict en dialoog. Vrede van Utrecht is een gezamenlijk initiatief van gemeente en provincie Utrecht. Nieuwe Grond wordt mede mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation.
  
 Nieuwe Grond / Vrede van Utrecht
 www.nieuwegrond.com / www.vredevanutrecht.nl 
 meer informatie: Petra Orthel / Marieke Kruithof / Moniek Janssen
 communicatie {AT} vredevanutrecht.nl
  
 T. 030 230 38 62
  

		
---------------------------------
Yahoo! Messenger with Voice. PC-to-Phone calls for ridiculously low rates.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).