www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Impakt Event / FM3 Buddha Machine
Publicity on Fri, 26 May 2006 12:08:50 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Impakt Event / FM3 Buddha Machine


Impakt Event:

FM3 / Buddha Machine

vrijdag 9 juni 2006, 21:00 uur
Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
Entrée: gratis


Het ziet eruit als een iPod, maar heeft het principe van een transistor radio. De Buddha Machine, ontworpen door het duo FM3, is een muziekdoosje met 9 ambient loops waartussen de gebruiker kan kiezen en die eindeloos herhaald kunnen worden. De Buddha machines zijn in 6 verschillende kleuren ontwikkeld. Daarnaast is er een beperkte oplage van zwarte Machines uitgebracht. De Buddha Machine zou nog het beste vergeleken kunnen worden met een draagbare mantra. In het Boeddhisme worden mantra’s gebruikt bij het gebed en de naam Buddha Machine is daar dan ook van afgeleid.
De populariteit van deze Buddha Machines was groot. Zo belandde de Buddha Machine zelfs in de top 10 cd-releases uit 2005 in de New York Times. Ook beroemdheden toonden interesse. Brian Eno was de eerste klant die de complete set van 6 Buddha Machines kocht.
De bedenkers van de Buddha Machine zijn de uit China afkomstige Zhang Jian, keyboardspeler en
computermuzikant, en de Amerikaanse muzikant Christiaan
Virant. De afgelopen zes jaar maakte het duo meditatieve, minimale muziek waarbij gebruik werd gemaakt van een mix van electronica, computers en traditionele Chinese instrumenten.


Jian en Virant gebruiken hun optredens om de Buddha Battles ten gehore te brengen. Met meerdere Buddha Machines naast elkaar worden loops gemixt. In het kader van de Buddha Battles gaan twee spelers de strijd aan met elkaar.
Het idee voor de Buddha Battle is ontstaan tijdens hun tour in 2005 waar ze tussen de optredens door een soort ‘kaartspel’ met de apparaatjes speelden, Tijdens de Buddha Battles zitten er twee personen tegenover elkaar, als pokerspelers aan een tafel. De ene speler reageert met de keuze van zijn loopjes op die van de ander en in een creatief gevecht proberen ze elkaar af te troeven door de loopjes van de Buddha Machines steeds op een andere manier combineren.
In de FM3-tour wordt nu ook Utrecht getuige van een ware Buddha Battle.
Daarnaast kunnen bezoekers zelf eigenaar worden van een Buddha Machine die verkrijgbaar is in zes verschillende kleuren.


Dit Impakt Event is onderdeel van Super Proeflokaal, dat op 9 juni van 21:00 uur tot 1:00 uur plaatsvindt.

Meer informatie www.impakt.nl / 030-2944493
Reserveren reservation {AT} impakt.nl


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).