www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Parool: Snel internet in gevaar
Geert Lovink on Fri, 9 Jun 2006 08:09:44 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Parool: Snel internet in gevaar


Snel internet in gevaar

DEN HAAG - De aansluiting van heel Amsterdam op een glasvezelnetwerk voor supersnel internet, dreigt te worden geblokkeerd door de Tweede Kamer.

Het CDA geeft onverwacht steun aan een VVD-voorstel dat het gemeenten onmogelijk maakt met overheidsgeld mee te doen aan dit soort projecten. De VVD vindt dat gemeentes geen ondernemer mogen spelen. Met steun van een kleine fractie, mogelijk de LPF, kan bij de stemming komende dinsdag een blokkade worden opgeworpen.

Het optreden van minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken), gisteravond tijdens een debat, wekte verbazing. Hij verzette zich weinig overtuigend tegen het voorstel, hoewel hij gemeenten onder voorwaarden wil toestaan mee te doen in innovatieve projecten.

Amsterdam investeert in eerste instantie zes miljoen euro om veertigduizend woningen in Zeeburg, IJburg en Oost/Watergraafsmeer op het netwerk aan te sluiten. Waarschijnlijk laat de Kamer dit ongemoeid. Maar dat geldt niet voor de aansluiting van de rest van de stad op het glasvezelnet. De grote fracties twijfelen aan de financiële haalbaarheid en vrezen concurrentievervalsing.

CDA'er Jos Hessels wilde vanochtend nog wel enige ruimte overlaten voor lokaal intitatief. ''Een gemeente mag dat alleen doen als katalysator, om een project van de grond te tillen. Het moet toch mogelijk zijn het eens te worden.''

Volgens Hessels betekent dit niet dat Amsterdam opgelucht kan ademhalen. ''Misschien is het het beste voor de Amsterdammers als het hele project wordt geschrapt.''

Het Parool, 07-06-2006

<http://www.parool.nl/nieuws/2006/JUN/07/p2.html#>

______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).