www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] The Unified Field --- Solotentoonstelling van Peter Bogers
Marieke Istha on Wed, 16 Aug 2006 09:59:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] The Unified Field --- Solotentoonstelling van Peter Bogers


The Unified Field
Solotentoonstelling van Peter Bogers

26 augustus t/m 7 oktober 2006
opening vrijdag 25 augustus, 17.00 uur

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert in samenwerking met de Württembergischer Kunstverein Stuttgart ‘The Unified Field’, een solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Peter Bogers. De tentoonstelling laat zowel vroeg werk zien, als twee van zijn allernieuwste werken: ‘Unified Field’ en ‘Brainfield’.

In zijn performances en installaties onderzoekt Peter Bogers de fysieke en psychologische condities van het menselijk lichaam. Een deel van Bogers’ nieuwe werk grijpt terug naar het begin van zijn kunstenaarschap: Fysieke performances worden vertaald naar zorgvuldig geconstrueerde audiovisuele presentaties. Het lichaam is voor hem materiaal waarmee je kunt communiceren en waarmee emoties opgewekt kunnen worden. Video, geluid en fotografie worden met al hun manipulatieve mogelijkheden als intermediair ingezet.
Door gebruik te maken van deze media kan de directe confrontatie met het publiek vermeden worden.
De opgenomen beelden worden nauwkeurig gereconstrueerd en opnieuw gemonteerd waarbij de rol van het geluid enorm belangrijk is. De ritmes van het lichaam (ademhaling, hartslag), van water (druppelende kraan) of van elkaar opvolgende tv beelden vormen muzikale patronen die de beelden beïnvloeden. Zijn verleden als performance kunstenaar is daarin duidelijk terug te zien. De eenheid en identiteit van het lichaam moeten plaats maken voor een vervreemding en fragmentarisering van binnenuit. De benadering van Bogers is daardoor vooral die van onderzoeker, op zoek naar poëtische onvolkomenheden.
Meer informatie: www.peterbogers.com


De werken in de tentoonstelling, o.a.:
The Unified Field (2006), Brain Field (2006), Fairy Fake (2005), Linking (2003), Play-Rev-Play (1999), Ritual (1998), Portret (1992), Retorica (1992), Human '87 (1987).


Openingstijden: dinsdag – zaterdag van 13 – 18 uur en de eerste zondag van de maand.
Entree: 2,50 (1,50 met korting)


Biografie
Peter Bogers (1956, Dordrecht) studeerde in 1981 af aan de St. Joost Academie in Breda, richting Beeldhouwen. Sinds 1982 werkt hij als onafhankelijk kunstenaar. Begonnen als performancekunstenaar, legde hij zich daarna toe op videokunst, video-installaties en sculpturen. Hij heeft zowel nationaal (o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht), als internationaal (o.a. Bremen, Marseille, Osnabruck, Pittsburgh) solotentoonstellingen gehad.


Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
info {AT} montevideo.nl
www.montevideo.nl
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).