www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] wereldprimeur in KB
Communicatie Mailbox on Wed, 16 Aug 2006 11:22:13 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] wereldprimeur in KB


De Koninklijke Bibliotheek (KB) nodigt u uit om aanwezig te zijn bij de lezing van KB-fellow Robert Darnton op 31 augustus 2006. Uitgeverij Bert Bakker en de Koninklijke Bibliotheek presenteren tijdens de bijeenkomst een wereldprimeur: een publieksuitgave van het verboden achttiende-eeuwse boek De bohemiens van markies De Pelleport.
 
Tijdens een eerdere reis naar Europa herontdekte Darnton de verboden en scandaleuze roman De bohemiens van de achttiende-eeuwse markies De Pelleport. Deze tijdgenoot van de beruchte markies De Sade is in de vergetelheid geraakt; ten onrechte volgens Darnton die stelt dat De bohemiens in een scherpere stijl en met meer literaire vaardigheid is geschreven. Saillant detail is dat de twee markiezen tegelijkertijd aan hun meesterwerk schreven: in de Bastille, met vermoedelijk slechts enkele cellen tussen zich in.
 
Aansluitend op de lezing van Robert Darnton vindt een rondetafelgesprek plaats waarin hij in discussie gaat met de geslaagde Nederlandse schrijver Thomas Rosenboom, het aanstormende talent Said El Haji en de uitgever Mai Spijkers over het hedendaagse schrijversvak. Het rondetafelgesprek wordt geleid door Marika Keblusek, hoogleraar Boekwetenschap verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Leiden.
 
Met deze lezing, getiteld ‘Bohemians before Bohemianism’, sluit Robert Darnton zijn KB-fellowship af. Het KB-fellowship is een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar. Sinds 2005 trekt de KB, in samenwerking met het NIAS, regelmatig gerenommeerde (buitenlandse) wetenschappers aan om de collectie voor onderzoek te gebruiken.
 
Robert Darnton is hoogleraar Europese geschiedenis aan de universiteit van Princeton en directeur van het Centrum voor Boekwetenschap en Media. Tot zijn publicaties behoren De grote kattenslachting en andere episoden uit de culturele geschiedenis van Frankrijk (1968), Mesmerisme en het einde van de Verlichting in Frankrijk (1988) en De kus van Lamourette: bespiegelingen over mentaliteitsgeschiedenis (1990).
 
Meer informatie over Robert Darnton, de lezing en het aansluitende rondetafelgesprek: www.kb.nl/darnton.
 
De Koninklijke Bibliotheek organiseert regelmatig activiteiten in het kader van haar wetenschappelijke en culturele programma. Indien u het niet op prijs stelt om hiervoor uitgenodigd te worden, dan kunt u ons dit per e-mail laten weten, communicatie {AT} kb.nl.
 
Met vriendelijke groet,
 
dr. M.P. Bossenbroek
Directeur Collecties & Dienstverlening
 
Praktische informatie
Lezing:              ‘Bohemians before Bohemianism’
Aansluitend:      Debat met Thomas Rosenboom, Said El Haji en Mai Spijkers , onder leiding van Marika Keblusek
Datum:              31 augustus 2006
Tijd:                  19.30 uur – 22.00 uur, incl. borrel
Locatie:             Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
Organisatie:       KB in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad
Toegang:          Gratis, vooraf aanmelden bij communicatie {AT} kb.nl
Voertaal:           Engels
 
 


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).