www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] The Honest Eye, 4 september - 1 oktober, ABC Treehouhouse,
Nathalie Hartjes on Sun, 20 Aug 2006 16:35:03 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] The Honest Eye, 4 september - 1 oktober, ABC Treehouhouse, Amsterdam (Modified by Geert Lovink)


PERSBERICHT
 
The Honest Eye
A moment in time
opening 3 september 16:00 uur
4 sept. – 1 okt. 2006
Locatie: ABC Treehouse
Voetboogsteeg 11, Amsterdam
donderdag t/m zondag : 13:00 – 18:00 uur
www.treehouse.abc.nl
 
Met trots presenteert ABC's Treehouse gallery The Honest Eye, een groepstentoonstelling over analoge fotografie in een tijdperk waarin digitale media steeds meer de norm wordt. Van 3 september tot 1 oktober 2006 wordt werk getoond van zes beginnende fotografen die, ondanks een opleiding waarin allerhande digitale middelen voor handen zijn, hun eigen weg kiezen om de mogelijkheden van de analoge fotografie te verkennen.
 
Vandaag de dag is digitale postproductie in de fotografie net zo vanzelfsprekend – zo niet meer – als het gebruik van de donkere kamer. Een uitgelezen moment opnieuw te overwegen wat deze 'pure' fotografie nog te bieden heeft. Hiermee wordt geenszins de intentie uitgesproken analoge fotografie superieur te verklaren aan digitale fotografie, maar de wens om terug te keren naar het begin; de uitvinding van fotografie en de ontdekking van haar potentie om één moment te vangen. De kans een ogenblik vast te leggen en voor nog vele jaren in stand te houden als een esthetisch object.
Deze tentoonstelling onderzoekt fotografie en haar vermogen onze blik te bevriezen, één shot uit de continue stroom beelden van het leven tot stilstand te brengen, zowel op analoge film als in digitale pixels. Dit uitgangspunt sluit alle vormen van postproductie uit, en worden de technische keuzes beperkt tot de keuze van camera, fotografische film en het soort lens. Het beeld ontstaat niet op de gevoelige plaat maar in de geest van de fotograaf. Bepaalde situaties, composities of toevalligheden worden opgemerkt en vervolgens een intensieve relatie mee aangegaan, zodat ze op gepaste wijze vereeuwigde kunnen worden. The Honest Eye kan worden opgevat als een speurtocht naar een veelvoud aan beelden die aan de meesten van ons voorbijgaan, maar worden gevangen in de lens van de oplettende fotograaf. Het werk van zes jonge fotografen toont ons de grote diversiteit in de verschillende vormen van uitvoering die dit ogenschijnlijke simpele uitgangspunt binnen zijn bereik heeft.
.
Het is een tentoonstelling met de onwerkelijke nachtelijke afbeeldingen van verlaten industriële terreinen van Klaartje Esch; de geënsceneerde composities van Jochem Jurgens, die een poging doen voorbije herinneringen te reconstrueren; de strakke levensgrote studiofotografie van Robert Riphagen; de humoristische en kwetsbare beelden van Marquis Palmer , die de simpele vanzelfsprekendheden van het alledaagse leven continu in twijfel trekken; de humanistische reportage fotografie van Alexi Jimenez en het werk van Florent d'Affourtit waaruit een feilloos gevoel voor detail spreekt, beelden die voornamelijk objecten en gebouwen portretteren en waarin mensen slechts een bijrol spelen.
Hoe uiteenlopend het werk van de deelnemende fotografen ook is, uit al het werk spreekt een onbetwistbare verbintenis met hun onderwerpen.
 
Samengesteld door George Vermij en Nathalie Hartjes
 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).