www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Persbericht De Keuze van de lijsttrekkers op het Nederlands
Publiciteit - Nederlands Film Festival on Thu, 24 Aug 2006 19:10:18 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht De Keuze van de lijsttrekkers op het Nederlands Film Festival


Persbericht Nederlands Film Festival


Utrecht, 23 augustus 2006


De Keuze van de lijsttrekkers op het Nederlands Film Festival 

Acht lijsttrekkers van landelijke politieke partijen presenteren dit jaar het succesvolle programma 'De Keuze van' tijdens het 26ste Nederlands Film Festival in Utrecht. Elke lijsttrekker heeft één Nederlandse film gekozen die hij of zij graag wil vertonen. De lijsttrekkers gaan zelf onder leiding van schrijver Ronald Giphart na afloop in debat met de cast, crew en het publiek over de film. De voorstellingen zijn achtereenvolgens:

Donderdag 28 september - Alexander Pechtold,  D66 - SIMON (Eddy Terstall, 2004).
Alexander Pechtold: 'De film SIMON drukt voor mij eigenlijk het D66-levensgevoel uit: betrokken en bewust omgaan met kwesties die te maken hebben met het recht van individuen hun eigen keuzes te maken op terreinen van leven en dood, keuze voor een bepaalde levenswijze, seksueel of anders. Daarnaast is het een mooie, humorvolle en ontroerende film'.

Vrijdag 29 september - Femke Halsema, GroenLinks - MET GROTE BLIJDSCHAP (Lodewijk Crijns, 2001).
Femke Halsema: 'Het bijzondere van deze film is dat alle elementen in deze hard-realistische, donkere film zo goed zijn dat je ze bijna niet bemerkt. Het prachtige scenario, het spel van Jaap Spijkers, Jack Wouterse en Renée Soutendijk en het camerawerk maken dat je ademloos van deze film geniet'.

Zaterdag 30 september - Lijst Pim Fortuyn (naam lijsttrekker wordt begin september bekendgemaakt) - NYNKE (Pieter Verhoeff, 2001) 'Deze film gaat over een politieke pionier'.

Zondag 1 oktober - Jan Marijnissen, SP - BOKKEN EN GEITEN (Hans Heijnen, 1998).
Jan Marijnissen: 'Een mooie, integere film over een klein Limburgs stadje aan de Maas. Alle huizen zijn wit. 2600 Inwoners. Het stadje heeft twee wereldvermaarde harmonieën, die al 140 jaar een sportieve, muzikale slag met elkaar leveren. Wat is er aan de hand in Thorn?'
 
Maandag 2 oktober - Mark Rutte, VVD - CLOACA (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2003).
Mark Rutte: 'Een indrukwekkende film met een politiek tintje, over de vriendschap tussen vier oude studiegenoten die allemaal op een bepaald moment in hun leven staan waarop niets meer vanzelfsprekend is. De wanhoop, de kritiek die zij op elkaar hebben en de wijze waarop ze zich lang aan hun oude vriendschap vastklampen, maakten op mij een diepe indruk'. 

Dinsdag 3 oktober - Jan Peter Balkenende, CDA - DE AANSLAG (Fons Rademakers, 1986).
Jan Peter Balkenende: Ik ben gecharmeerd van de zuiverheid waarmee in DE AANSLAG de meest ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis is verbeeld. Daarnaast levert de film - en natuurlijk ook het boek van Harry Mulisch - een artistieke bijdrage aan de verwerking van deze zwarte periode. 'Goed' en 'fout' blijken genuanceerde begrippen te zijn. DE AANSLAG is een Nederlands cultuurproduct van topklasse dat terecht veel internationale aandacht en erkenning heeft gekregen.

Woensdag 4 oktober - Wouter Bos, PvdA -  PARADISE NOW (Hany Abu-Assad, 2005).
Wouter Bos: 'Een spannend verhaal waarbij je je telkens afvraagt: zou het in het echt ook zo gaan? Waarschijnlijk wel en dat laat je niet koud. PARADISE NOW laat zien dat terreur mensenwerk is, en onderdrukking ook. Voor mij begint daar zowel de verbijstering als de hoop'. 

Donderdag 5 oktober - André Rouvoet, ChristenUnie -  KARAKTER (Mike van Diem, 1997).
André Rouvoet: 'Een indrukwekkende verfilming van de klassieker van Bordewijk. De stugge Bordewijk-sfeer waarin het vader-zoon-conflict zich afspeelt, tegen de sociale achtergrond van het Rotterdam van begin 20e eeuw, én het fantastisch acteerwerk van Decleir, Löw en Huêt maken deze film tot een monument in de geschiedenis van de Nederlandse film.'
 
De voorstellingen vinden dagelijks om 19.30 uur plaats in het Rembrandt Theater (m.u.v. dinsdag 3 oktober, dan begint de voorstelling om 20.30 uur).

Voor 'De Keuze van' vraagt het Nederlands Film Festival jaarlijks één of meerdere personen met een bijzondere band met de Nederlandse film een programma samen te stellen van zijn of haar acht favoriete Nederlandse films. Filmjournalist Peter van Bueren, schrijver Ronald Giphart, cabaretier/acteur Theo Maassen en Loes Luca gingen de lijsttrekkers voor.

Het 26ste Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot en met 6 oktober 2006 in Utrecht.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl

Voor meer informatie: 
Nederlands Film Festival
Margo van der Valk, hoofd publiciteit
T +31.30.230.3800
F +31.30.230.3801
publiciteit {AT} filmfestival.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).