www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] WdW: Street: behind the cliché, 9 sept - 19 nov 2006, openi
Geert Lovink on Tue, 29 Aug 2006 15:44:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] WdW: Street: behind the cliché, 9 sept - 19 nov 2006, opening 8 sept, 18:00 uur


From: "Witte de With" <wdw {AT} mailinglijst.nl>

Street: behind the cliché
9 sept – 19 nov 2006
Opening: 8 sept 2006, 18:00 uur

Witte de With presenteert met trots de thematische groepstentoonstelling Street: behind the cliché. De tentoonstelling is te zien van 9 september tot en met 19 november 2006 en toont werk van 28 internationale kunstenaars.

Hoe – en door wie – wordt de sociaal-culturele ruimte van onze directe leefomgeving ingevuld? Het concept ‘ruimte’ is niet meer weg te denken uit kritische beschouwingen rondom esthetische representatie. Juist in Nederland, waar de idee van ‘openbare ruimte’ een onveranderlijk populair gespreksonderwerp is, wordt het hoog tijd deze opnieuw te onderzoeken op haar merites. Mede als onderdeel van het institutionele zelfonderzoek van Witte de With poogt de tentoonstelling de complexe en soms problematische verhoudingen tot ‘de straat’ te onderzoeken.

Voorbijgaand aan louter locale situaties analyseert Street: behind the cliché de openbare ruimte van de ‘supermoderniteit’. In plaats van de nadruk te leggen op de anonimiteit van de straat en openbare ruimte als zodanig, wordt in de tentoonstelling juist gezocht naar de onderliggende structuren en mechanismen die deze ruimtes definiëren. Het is een analyse van onderling verbonden verschijnselen die we in onze onmiddellijke omgeving tegenkomen, zoals de problematische relatie tussen popcultuur, subculturele identiteit en commercieel succes. Er wordt getracht een alternatief beeld van identiteit te formuleren in een sterk geglobaliseerde wereld waarin slechts eenvormigheid centraal staat.

Zo vervormt Martin Boyce alledaags straat- of tuinmeubilair, zoals afvalbakken of glanzende omheiningen, tot theatrale props in de kunstruimte; analyseert Laura Horelli de aard van de post-Sovjetiaanse straat; combineren Tobias Buche en Sascha Hahn beelden uit hun persoonlijke leven die zijn doorweven met historisch beladen mediabeelden; karakteriseert David Blandy zijn zoektocht naar een eigen identiteit te midden van de media-hypes van de hiphopcultuur; en verblijft de Canadese kunstenaar Gareth Moore een maand lang in Rotterdam om een site specific werk te maken met gevonden materialen en ideeën afkomstig uit de stad.

Na afloop van Street: behind the cliché verschijnt een publicatie waarin wordt gereflecteerd op de thematiek van de tentoonstelling. Verschillende auteurs krijgen de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken en hun analyse van de presentatie te betrekken in hun teksten. Het boek wordt gepresenteerd ten tijde van de manifestatie Het Periferie Complex in Witte de With in februari 2007.

Kunstenaars: Joachim Baan (NL), David Blandy (UK), Henning Bohl (DE), Martin Boyce (UK), Tobias Buche (DE), Jason Dodge (US), Marius Engh (NO), Gardar Eide Einarsson (NO), Iain Forsyth & Jane Pollard (UK), Isa Genzken (DE), Pieterjan Ginckels (BE), Sascha Hahn (DE), Laura Horelli (FI), Pieter Hugo (ZA), Ian Kiaer (UK), Germaine Kruip (NL), Klara Liden (SE), Gareth Moore (CA), Alex Morrison (CA), Chloe Piene (US), Robin Rhode (ZA), Ugo Rondinone (CH), Matt Stokes (UK), Aram Tanis (NL), An Te Liu (CA), Luc Tuymans (BE), Silke Wagner (DE) en Tobias Zielony (DE).

Curatoren: Renske Janssen en Nicolaus Schafhausen.

Met speciale dank aan: British Council, Mondriaan Stichting, en September in Rotterdam.

Activiteiten gedurende de opening.

8 sept 2006
15:00 uur
Persvoorbezichtiging van Street in de aanwezigheid van de kunstenaars.
Gezamenlijke opening Witte de With en De Appel (Amsterdam) voor respectievelijk Street: behind the cliché en Somewhere in time. Samenvallend met de opening van festival de Wereld van Witte de With.
17:00 uur
Opening in De Appel, Amsterdam.
18:00 uur
Opening in Witte de With, Rotterdam.
20:00 uur
Bus vertrekt vanaf De Appel naar Witte de With. Reserveren via press {AT} deappel.nl.
21:00 uur
Introductie door Nicolaus Schafhausen en Renske Janssen in Witte de With.
23:00 uur
Afterparty in Toko 94, Witte de Withstraat 94b, Rotterdam. Supported by BLEND.
02:00 uur
Retour bus naar Amsterdam.
 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).