www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] GLOBAL: Tentoonstelling ter afsluiting van de werkperiode v
Kunstfort, Marcel van Kerkvoorde on Wed, 6 Sep 2006 15:20:42 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] GLOBAL: Tentoonstelling ter afsluiting van de werkperiode van vier artists in residence op het Kunstfort bij Vijfhuizen


PERSBERICHT

GLOBAL: Tentoonstelling ter afsluiting van de werkperiode van vier artists in residence: Hiroshi Inanaga (Tokyo, Japan), Alevtina Kakhidze (Kiev, Oekraïne), Frank Konincks (Rotterdam) en Inatome Kyoko (Japan, woont in Amsterdam). Van 2 september t/m 5 november in het Kunstfort bij Vijfhuizen.


Kunstenaars vliegen de wereld over om kunst te maken. De kunstwereld lijkt op drift, net als de globaliserende wereld. In China smelt men Europese petflessen om. In Afrika krijgen afgedankte auto’s uit het Westen een nieuw leven en Poolse werknemers knappen Amsterdamse appartementen op. Global zal gaan over het verlangen méé te doen met de moderne, globaliserende samenleving.
Hoe gaat de kunstenaar om met de angst voor een wereld die geen enkele houvast lijkt te bieden. Wat betekenen de constante veranderingen en hoe reageert hij of zij op de tegenbeweging die roept om stilstand en overzicht.De metersdikke muren van het fort bij Vijfhuizen bieden geen bescherming meer tegen de overhoop gehaalde wereld. Bezoek van over de grens wordt niet langer afgeweerd door soldaten, inundatie en kanonnen. Met Schiphol op een steenworp afstand opende het Kunstfort zijn deuren voor kunstenaars van alle continenten en creëert het zijn eigen globale samenleving.Het thema Global werd voorgelegd aan vier kunstenaars uit Japan, de Oekraïne en Nederland. Gedurende drie maanden woonden en werkten zij in de gastateliers van het Kunstfort om de tentoonstelling GLOBAL voor te bereiden.De basis voor het tentoonstellingsprogramma van het Kunstfort is het unieke Fort bij Vijfhuizen dat deel uitmaakt van het UNESCO monument de Stelling van Amsterdam en in 2005 gerestaureerd is. Met zijn bijzondere binnen- en buitenruimtes en projectateliers ontwikkelt het Kunstfort zich tot een instituut dat zich autonoom opstelt én bruggen bouwt. Innoverend met oog voor de traditie en de toekomst. Op gepaste afstand van zowel de cultus van het individu als de grootste gemene deler.Als innovatief centrum voor actuele kunst ontwikkelt het Kunstfort tentoonstellingen. Daarvoor worden aan kunstenaars opdrachten en ruimte gegeven om hun ideeën te realiseren. Vanaf het moment van de eerste inspiratie tot aan de tentoonstelling, de publicatie en de educatie.Kunstfort bij Vijfhuizen is goed bereikbaar gelegen in het hart van de Randstad, tussen Haarlem en Hoofddorp aan de rand van de Haarlemmermeer. Het fortterrein omvat een tentoonstellingsgebied met expositieruimtes, ateliers, atelierwoningen en een restaurant.AGENDA2 september – 5 november:

GLOBAL: tentoonstelling ter afronding van de projectatelierperiode. Werken in en om het fort en de genieloods.

INTERIORS: Fons Brasser. Fototentoonstelling in de poterne.

September: Fortenmaand

9/10 september: Open Monumentendag

16/17 september: sectorweekend Fortenmaand. 16 september om 15.00 uur: Fratelli Fiasco, De Dwerg, kindertheater.

4 en 5 november: Kunstlijn/open ateliers

4 november: Museumn8 i.s.m het centrum voor Architectuur (thema Reizen en Architectuur).Cultcorner: filmavonden

17 september: Jabberwocky van Terry Gilliam

8 oktober: Baraka van Ron Fricke

4 november (museumnacht): Paranoia van Adriaan DitvorstNog te zien:

Simone de Groot, Twee Koningskinderen

Serge Verheugen, Lovegun

Peter Spaans, Vijfhuizen InternationaalKunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst. Fortwachter 1, 2141 EE Vijfhuizen, 023-5589013. Vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur, entree vrij. Informatie en routebeschrijving op www.kunstfort.nl.Noot voor de redactie: (niet ter publicatie)

Meer gedetailleerde en achtergrondinformatie vindt u op de website: www.kunstfort.nl. Daar zijn foto’s en achtergronddocumenten van elke tentoonstelling te downloaden.

Voor meer informatie neem contact op met: 023-5640426 (Marcel van Kerkvoorde)


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).