Chris Keulemans on Mon, 18 Sep 2006 16:57:51 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Fw: Kunst in Oorlog 15 t/m 30 september in Utrecht en Amersfoort


FWD van Chris Keulemans



Kunst in Oorlog

Wat is de invloed van oorlog op het werk van kunstenaars? Van 15 t/m 30 september organiseren Vrede van Utrecht en de Utrechtse Stadsschouwburg de manifestatie Kunst in Oorlog. Twee weken lang literatuur, film, muziek, beeldende kunst en theater uit Nederland, de Balkan en het Midden Oosten. Kunst in Oorlog kijkt terug op het verleden, maar ook naar conflicten die nu sporen trekken in het dagelijks leven. De oorlog in Libanon bewijst de actualiteit van het thema. Kunstenaars uit het programma hebben het aan den lijve ondervonden. Aanleiding voor Kunst in Oorlog is het 65-jarig jubileum van de Utrechtse Stadsschouwburg. Zij werd geopend in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield de NSB er regelmatig bijeenkomsten. Het programma is samengesteld doorChris Keulemans, schrijver/journalist en voormalig directeur van De Balie.



Na Beirut

Kunstenaars uit Sarajevo, Belgrado, Prishtina, Beirut, Ramallah en Tel Aviv tonen tijdens Kunst in Oorlog hun werk naast dat van Nederlandse vakgenoten. Welke rol spelen kunstenaars in een oorlog? Vluchten ze in schoonheid, melden ze zich aan het front, verwerken ze de traumaâs in hun werk, spelen ze een rol in de verzoening of gaan ze juist de confrontatie aan met explosieve themaâs die anderen verzwijgen? Het programma brengt ook verse beelden en verhalen uit de bommenzomer in Libanon. De voorman van de Franse filosofen, Bernard- Henri LÃvy was aan het front deze zomer. Hij zal in Utrecht de eerste Vrede van Utrecht lezing houden over de totalitaire verleiding in het Europese verleden, heden en toekomst. Componist/programmeur Tarek Atoui was deze zomer in Palestijnse kampen in Libanon aan het werk met kinderen. Toen de oorlog begon bleef Tarek in de kampen. Filosoof/ architect Tony Chakar woont in Beirut en overleefde deze zomer. Beide kunstenaars komen in Kunst in Oorlog hun verhaal vertellen. Over de angst die na een oorlog in de stad blijft hangen. Beelden die je niet snel op televisie te zien krijgt.



Programma



Theater

Toen de stadsschouwburg in 1941 haar deuren opende lag het hoofdkantoor van de NSB er om de hoek. Growing up in Public kijkt terug op deze tijd â en naar Fortuyn en Verdonk - in De kleine patriot, of: De Grote Anton Mussert Show (premiÃre 16 september).Het Lichaam, een Slagveld is Iraans theater over de Bosnische oorlog op een Roemeense tekst. Maryam Shirazi maakte met twee gesluierde actrices een sobere, universeel verstaanbare voorstelling over vrouwen en geweld. Starwing Artists, een collectief uit Nederland, KroatiÃ, Duitsland en IsraÃl, brengt de kindervoorstelling Beertje Krijgsheertje en de Boze Vogels. Hotel Modern brengt de barakken van Auschwitz opnieuw tot leven in het indrukwekkende Kamp.



Muziek

Ook het muzikale programma is zeer divers. Swingend muziektheater uit de Tweede Wereldoorlog van Jetje en haar Dansorkest. DeBalkan Rock Legends speelden eerder Paradiso en de Melkweg plat met hun covers van grote hits uit Joegoslavià van voor de oorlog. Nu spelen ze â samen met o.a. Bots en Jeroen van Merwijk - anti-oorlogsliedjes uit Nederland en voormalig Joegoslavià Milosevic, Tudjman en Izetbegovic indachtig. Mozart schreef Die EntfÃhrung aus dem Serail honderd jaar na het einde van het Turkse beleg van Wenen. In Een Totale EntfÃhrung (Nederlandse premiÃre 18 september), regie en bewerking van Ramsey Nasr, beschuldigen moslims en christenen elkaar over en weer van machtsmisbruik, onzedelijkheid en onmenselijkheid. Lyrical Soldiers tenslotte is een battle van drie doorgedraaide rappers uit Kosova, Bosnià en Libanon: NR, Edo Maajka en Clotaire K.





Beeldende Kunst

Short Stories from Troubled Societies in de Domkerk is een indringende tentoonstelling van de Bosnische fotograag Zijah GafiÄ met fotoâs van normale mensen die doorleven onder abnormale omstandigheden. Elements of Normality is een overzicht van de dissidente kunst uit het Servià van MiloÅeviÄ, bijeengebracht door de jonge curatoren van het Museum of Contemporary Art Belgrade en nog nooit te zien geweest buiten Belgrado. De installatie/performance van Anat Stainberg e.a., kunstenaars uit SyriÃ, Libanon, IsraÃl en Gaza getiteld Holiday Pictures Project verbeeldt een meisje dat zorgeloos over het strand wandelt van de vier vijandelijke staten langs de Middellandse Zee. Raw Footage/Scapegoats is een nieuw werk van Aernout Mik in BAK Basis voor Actuele Kunst over de ervaring en voorstelling van oorlog, en hoe normaliteit en extremiteit in oorlogssituaties met elkaar verweven zijn. Ook is er een uitgebreid filmprogramma met gloednieuwe rauwe videoâs uit Beirut en stadsbeelden uit Kosova na de oorlog.



En verder

De Leeuwenbergh, het voormalige pesthuis aan het Servaasbolwerk is het festivalcentrum. Tentoonstellingen, lezingen, discussies, een leestafel en bij mooi weer een drankje op de stille binnenplaats. Te gast zijn o.a.: Judith Herzberg, Haris PaÅoviÄ, Tony Chakar, Dragan KlaiÄ, Semezdin MehmedinoviÄ, Tom Lanoye. Op verzoek van Vrede van Utrecht gingen drie Nederlandse kunstenaars op onderzoek: schrijfster Sanneke van Hassel ging naar Sarajevo, fotografe Lidwien van de Ven naar Ramallah en jazzmusicus Alan Laurillard naar Prishtina. In Utrecht presenteren zij hun ervaringen. Tijdens de bezetting moesten kunstenaars zich onderwerpen aan de censuur van de Nederlandsche Kultuurkamer. Kunstenaars die dat niet wilden werden brodeloos. Maar ze lieten zich de mond niet snoeren: in huiskamers speelden, lazen en zongen ze tijdens de Zwarte Avonden. De organisatie achterhaalde een paar adressen waar dit soort optredens in de oorlog plaatsvonden. Net als toen stellen de bewoners hun huiskamer open.







Amersfoort: Oorlogsliteratuur met o.a. Armando

Ook in Amersfoort vindt Kunst in Oorlog plaats. Het Armando Museum huisvest een discussie over oorlogsliteratuur met schrijvers uit Beirut, Sarajevo en Ramallah. Theater De Lieve Vrouw programmeert speelfilms en documentaires uit de Balkan en het Midden-Oosten en vertoont Kamp van Hotel Modern en De kleine patriot, of: De Grote Anton Mussert Show.



Het volledige programma van Kunst in Oorlog is te zien op www.kunstinoorlog.nl.





vrijdag 15 september

20.15                     Te Deum Nederlandse Bachvereniging

Domkerk

20.30 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show (try out) Growing up in Public Stadsschouwburg Blauwe Zaal



zaterdag 16 september

15.30 - 16.30 Het valt wel mee, al zit het tegen Jetje en haar Dansorkest

Hekmanfoyer

17.00 - 18.00 Tableau de la Troupe Diverse kunstenaars uit Kunst in Oorlog

Stadsschouwburg Douwe Egbertszaal

19.30 - 20.45 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show (premiÃre) Growing up in Public Stadsschouwburg Blauwe Zaal

21.00 Friendly fire; anti- oorlogsliedjes uit ex- Joegoslavie, Balkan Rock Legends, Bots en Jeroen van Merwijk, e.a., Stadsschouwburg Douwe Egbertszaal



zondag 17 september

Opening festivalcentrum De Leeuwenbergh

12.30                     Brunch met Tom Lanoye Leeuwenbergh

14.30 Holiday Pitcures Project, installatie/ performance Anat Stainberg e.a. Leeuwenbergh

15.30 en 19.00 Het valt wel mee, al zit het tegen Jetje en haar Dansorkest

Hekmanfoyer

16.00                    Empty Cans Tarek Atoui Leeuwenbergh

20.00 Residentie #1 Sarajevo Sanneke van Hassel Leeuwenbergh

20.30 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show Growing up in Public Stadsschouwburg Blauwe Zaal

Videoprogramma Leeuwenberg: Kunstenaars uit het Midden-Oosten en de Balkan

Overlevenskunst, Edon Rizvanolli in De Leeuwenbergh



maandag 18 september

20.00 Een totale EntfÃhrung Muziektheater Transparant Stadsschouwburg Douwe Egbertszaal

na voorstelling nagesprek met Ramsey Nasr e.a. in de Hekmanfoyer



dinsdag 19 september

19.30 Onder de Boom #1 Judith Herzberg in De Leeuwenbergh

20.30 Haris PaÅovic Haris PaÅoviÄ in De Leeuwenbergh

20.00 Een totale EntfÃhrung, Muziektheater Transparant, Stadsschouwburg Douwe Egbertszaal

20.30 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show Growing up in Public Stadsschouwburg Blauwe Zaal



woensdag 20 september

20.00 Residentie 2 Lidwien van de Ven, Ghassan Zaqtan, Leeuwenbergh

Mohammed Benzakour, e.a. aansluitend Weshm in de Leeuwenbergh

20.30 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show Growing up in Public Stadsschouwburg Blauwe Zaal



donderdag 21 september

20.30 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show Growing up in Public Stadsschouwburg Blauwe Zaal

22.00 nagesprek Paul Feld over Mussert, Verdonk en Fortuyn in De Leeuwenbergh



vrijdag 22 september

20.30                    Amersfoort Kamp Hotel Modern De Lieve Vrouw

20.30 Het lichaam, een slagveld. Vrouwen in de Bosnische oorlog Eutopia

Stadsschouwburg Blauwe Zaal

ca 22.00 Muslim women and war Met o.a. Maryam Shirazi (regiseuse) in De Leeuwenbergh

aansluitend Dancing with teargas in my eyes DJ Neil van der Linden in De Leeuwenbergh



zaterdag 23 september

14.30 Amersfoort Memories of War deel 1 Kunstenaars uit het Midden- Oosten en de Balkan

De Lieve Vrouw in Amersfoort

20.00 Vrede van Utrecht Lezing Bernard- Henri LÃvy in Ottone, Kromme Nieuwe Gracht Utrecht

20.30 Amersfoort De schoonheid van het kwaad Armando, Semezdin Mehmedinovic,

Tony Chakar, Ghassan Zaqtan, Armandomuseum

20.30 Het lichaam, een slagveld. Vrouwen in de Bosnische oorlog Eutopia

Stadsschouwburg Blauwe Zaal



zondag 24 september

14.30 Memories of War deel 2 Kunstenaars uit het Midden-Oosten en de Balkan

Filmhuis De Lieve Vrouw, Amersfoort

20.30 De Kleine Patriot; of De Grote Anton Mussert Show Growing up in Public

Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort

20.00 Zwarte Avonden Utrechtse kunstenaars en vluchtelingkunstenaars adres volgtâ

20.00                    Onder de Boom #2 Tony Chakar in De Leeuwenbergh

ca 21.30               Semezdin MehmedinoviÄ in De Leeuwenbergh



maandag 25 september

20.00 Zwarte Avonden Utrechtse kunstenaars en vluchtelingkunstenaars adres volgtâ









dinsdag 26 september

20.00 Zwarte Avonden Utrechtse kunstenaars en vluchtelingkunstenaars adres volgtâ

20.30                    Kamp Hotel Modern

Stadsschouwburg Blauwe Zaal



woensdag 27 september

20.00 Zwarte Avonden Utrechtse kunstenaars en vluchtelingkunstenaars adres volgtâ

20.30 Kamp Hotel Modern Stadsschouwburg Blauwe Zaal na Kamp (ca. 22.30) Camp Memories Hotel Modern e.a. in De Leeuwenbergh

20.00 Holiday Pictures project, installatie/ performance Anat Stainberg in De Leeuwenbergh



donderdag 28 september

20.00 Memories of War Kunstenaars uit het Midden- Oosten en de Balkan, Toren van Babel

20.30                    Kamp Hotel Modern, Stadsschouwburg Blauwe Zaal

22.00 (21.00 zaal open) Lyrical soldiers Edo Maajka, NR, Clotaire K. Tivoli de Helling



vrijdag 29 september

20.00 Memories of War Kunstenaars uit het Midden- Oosten en de Balkan, Toren van Babel

20.00 Residentie #3 Prishtina Alan Laurillard in De Leeuwenbergh



zaterdag 30 september

17.00 Raw Footage /Scapegoats Arnout Mik BAK

20.00 Videoletters Katarina Rejger and Eric van den Broek Leeuwenbergh

aansluitend (ca 22.00) Onder de Boom #3 Dragen Klaic Leeuwenbergh



doorlopend te zien

do 7 sep (opening) t/m zo 29 okt
Elements of Normality: diverse kunstenaars uit Servià do/vr 17.00 - 21.00/za/zo 12.00 - 21.00 Toren van Babel




za 2 sep - vr 29 sep

Short Stories from troubled Societies, Fototentoonstelling Zijah GafiÄ

ma- vr 10.00- 17.00 za 10.00- 15.30, zo 14.00- 16.00 Domkerk






______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).