www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] PERSBERICHT VERSCH audiovisual art <> electronic music
Arjen on Fri, 22 Sep 2006 15:55:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PERSBERICHT VERSCH audiovisual art <> electronic music


- Persbericht - 22 september 2006

Een blender van audiovisuele kunst en stijlvolle elektronische muziek

Op zaterdag 14 oktober vindt de eerste editie van ‘VERSCH audiovisual art < > electronic music’ plaats in de Sugar Factory Amsterdam. Een letterlijk wervelend beeld- en geluid- programma met audiovisuele performances en installaties startend in de vroege vooravond. Het Belgische Shameboy en het aanstormende, Utrechtse talent Qbical brengen live de nodige dosis elektronische muziek voor deze eerste VERSCH.

VERSCH is een nieuwe avond gericht op de laatste ontwikkelingen in de elektronische muziek en audiovisuele kunst. Wat te verwachten op VERSCH? Vooral jonge makers die indrukwekkende, innovatieve beeld- en geluidsprojecten produceren. Het ongedwongen (interactief) triggeren van de zintuigen is wat de klok slaat.

De Feebacksociety opent de avond met de live performance Boorkop-breaks/ Drillcam-drones, een fusie van beeld en geluid door een draadloze camera gemonteerd op een boorkop. Door de verschillende rotatiesnelheden van de camera, ontstaan de meest wervelende beelden die door lichtsensoren worden vertaald naar audio. De kans is aanwezig dat de cameraboorkop op jou wordt gericht, en je wordt geadopteerd in dit visuele blendergeweld.
SXNDRX presenteert Videoboxing voor het eerst naar Amsterdam. Een dame en heer meten elkaars krachten door een boksgevecht. Met iedere rake klap die de boksers aan elkaar uitdelen, groeien de irritaties en spanningen tussen het koppel op de schermen. Iedere ontwijkende beweging, iedere goed geplaatste punch bepaalt de intensiteit van het verbaal geweld tussen de twee. Na al dit geweld brengen vier jonge multimedia kunstenaars, hetvleesgewordenvideowoord uit Brabant, de verdraagzaamheid met het aanstekelijke live cinema project AV scaping series. Deze performance doet je bijna in een meditatieve toestand belanden door een spannend samenspel tussen visuals en warme elektronische muziek, geprojecteerd rond het publiek.


Later op dei avond speelt voor het eerst live in Nederland het Belgische Shameboy. Hoezo VERSCH? Shameboy brengt een unieke mix van diepe funk, 80’s synths, vurige electro, gruizige beats en stuwende baslijnen. Shameboy is een nieuw project van voormalig Buscemi drummer Luuk Cox en Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing. Onlangs verscheen het album ‘Hi Lo and in Between’. Raymond van Baal a.k.a. Qbical is, ondanks zijn jonge leeftijd (22) al een tijdje muzikaal actief binnen de elektronica. Na eerst enkele jaren wat voorzichtige stappen in het productielandschap te hebben gezet, richt Qbical samen met Pieter Geljon rond 2000 het muzikale project Option Explicit op. Dit hield slechts een jaar stand, maar Raymond staat niet stil en gaat rustig door met het ontwikkelen van zijn eigen geluid. Oorspronkelijk is dat vooral Orbital gebaseerde breakbeat. Langzaam maar zeker begeeft hij zich meer en meer richting four to the floor-georiënteerde techno en minimal. Wat niet is veranderd, is Qbicals aanhoudende liefde voor melodie. Zijn huidige muzikale producties liggen in het verlengde van Extrawelt, Nathan Fake en James Holden. Zelf noemt Raymond het warm fuzzy techno.
De muziek wordt ondersteund door videokunstenaar Arnout Hulskamp met zijn ‘Open Wound’ VJ- performance. Een mix van veranderlijke realistische en abstracte beelden, visueel en technisch verbonden met het ritme van de muziek.


DJ Aardvarck (Mike Kivits) is één van de meest veelzijdige producers en dj’s in ons land. Hij wil zich niet binden aan een stijl en hij heeft een broertje dood aan muzikale modegrillen. Zijn laatste project is het Cult Copy album, dat razend enthousiast werd ontvangen. 3voor12 typeerde zijn album als volgt: “Cult Copy klinkt als een stone-washed spijkerbroek: nieuw en vers, maar tegelijkertijd afgesleten en vaal. Aardvarck is een grootheid op zich, die zijn helden niet zozeer imiteert, maar ze eigenlijk het nakijken geeft, met een album dat klassiek en vernieuwend tegelijk is” . VERSCH is trots om de avond te kunnen afsluiten met een optreden van Aardvarck.


- Einde persbericht -
------------------------------------------------------------------------ --------
Achtergrondinformatie:


Locatie: Sugar Factory
Tijd: 22.00h. – 05.00h.
Entree: Euro 10,-
http://www.versch.org
http://www.sugarfactory.nl

VERSCH is een productie van stichting Beyond Expression, ‘the movement of sounds and visuals’
http://www.beyondexpression.nl


Meer informatie: Arjen Bangma, producent/ artistiek leider
M: 06 147 121 40
arjen {AT} beyondexpression.nl

VERSCH wordt ondersteund door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds and ThuisKopie Fonds. Sponsors/ partners: d-hosting, iCi concepts & design, platform01, HEBBIZ ICT, Gonzo Circus, APE promotions en Hulskamp Audiovisueel


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).