www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Creative Commons publiceert gratis CD en DVD van Nederlands
Syb Groeneveld on Fri, 12 Jan 2007 12:46:12 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Creative Commons publiceert gratis CD en DVD van Nederlands talent


PERSBERICHT

Creative Commons publiceert gratis CD en DVD van Nederlands talent

Amsterdam, 11 januari 2007 

Vandaag publiceert Creative Commons Nederland haar eerste CD/DVD met dertien muziektracks en videocompilaties van Nederlands talent dat gekozen heeft voor een Creative Commons licentie. Uit de meer dan 130 inzendingen voor deze uitgave zijn onder andere Messier84 (winnaar 3Voor12 Plundert Musea) en We vs Death (finalist Grote Prijs van Nederland) geselecteerd.
Creative Commons heeft een gestandaardiseerd en geautomatiseerd licentie systeem ontwikkeld waarbij auteurs van beschermde literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk (via het internet) op een makkelijke manier en onder liberale voorwaarden hun werk onder het publiek kunnen verspreiden. Door gebruik te maken van de gratis Creative Commons licenties behouden de makers hun auteursrecht maar zorgen zij ervoor dat hun werk onder voorwaarden breed beschikbaar is voor anderen. De keuze van de maker staat hierbij centraal. 
Alle nummers en video's op de CD en DVD zijn dan ook vrij te downloaden op de website van Creative Commons Nederland. "We willen daarmee het creatief en legaal hergebruik van andermans werk stimuleren" aldus Paul Keller en Syb Groeneveld van Creative Commons Nederland. "De meeste bands op deze CD willen voor commercieel gebruik van hun muziek vergoed worden. Dat maakt het mogelijk om brood te verdienen met het werk dat je maakt maar er tegelijkertijd met de Creative Commons licentie voor te zorgen dat iedereen de muziek kan horen, bewerken en kan verspreiden zonder dat je bijvoorbeeld de tegen auteursrechtinbreuk strijdende stichting BREIN op de nek krijgt." De CD/DVD is in een oplage van 1000 stuks gedrukt. 
Helaas kon op deze CD/DVD geen werk van bij Buma/Stemra aangesloten artiesten worden opgenomen. Deze collectieve rechtenorganisatie voor muziekauteurs in Nederland staat het niet toe dat leden delen van hun repertoire onder een Creative Commons licentie publiceren. "En dat is vreemd", zo stellen Keller en Groeneveld, "want precies een jaar geleden kondigde Buma/Stemra het project FlexCo aan op het Noorderslag Festival in Groningen. In dat project zouden ze onderzoeken in welke situaties het mogelijk is om af te wijken van hun collectieve systeem. Wij hebben een jaar lang gesprekken met Buma/Stemra gevoerd maar er lijkt nog immer weinig verandering in deze situatie te komen."

Naar de mening van Creative Commons Nederland moet de keuze voor hoe je met je werk wilt omgaan bij de artiest liggen. In Amerika is het wel mogelijk om per werk te bepalen hoe je met je rechten wilt omgaan en het succes van de onder Creative Commons uitgebrachte CD van het maandblad WIRED, met bijdragen van onder andere David Byrne en de Beastie Boys, bewijst de kracht van vrij te gebruiken werk.

Creative Commons Nederland is een samenwerkingsverband van Waag Society, Stichting Nederland Kennisland en het Instituut voor Informatierecht. De Nederlandse versies van de licenties werden in juni 2003 gepresenteerd en sindsdien zijn er ruim 180.000 Nederlandse licenties verstrekt. Wereldwijd zijn er meer dan honderd miljoen werken onder een CC-licentie uitgebracht. CC Nederland wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. 

Voor meer informatie over de Creative Commons CD/DVD kunt u kijken op http://www.creativecommons.nl/dvd

NOOT VOOR REDACTIE NIET VOOR PUBLICATIE
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met:
Syb Groeneveld of Paul Keller
Creative Commons Nederland
syb {AT} creativecommons.nl  paul {AT} creativecommons.nl

 <<070111_CCNL-eerste_CD-DVD.pdf>>  <<150dpi_cc_nl_logo.jpg>>  <<cccd.jpg>> 


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).