www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Vanavond Balie programma Offline - Online Publishing met ve
Eric Kluitenberg on Fri, 19 Jan 2007 12:31:23 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Vanavond Balie programma Offline - Online Publishing met verbeterde quicktime / wirecast live-stream - graag feedback


geachte nettime-nl'ers,

Vanavond vindt het programma Offline - Online Publishing plaats in De Balie, aanvang 20.00 uur, over de helden van paper publishing over mediacultuur.
Programma info: http://www.debalie.nl/artikel.jsp? podiumid=media&articleid=92553


Het programma heeft echter een andere leuke primeur, namelijk de eerste live-uitzending via internet met een nieuwe Quicktime mpeg4 h. 264 video stream.

Zie: http://www.debalie.nl/live
Kies Quciktime in de rechterkolom - vanuit het player raampje kunt u meteen doorklikken naar de quicktime player.


De directe link van de stream is:
http://darwin02.engagetv.com/balieh264-320x240.mov.sdp

Deze kunt u in de quicktime player kopiëren om direct af te spelen.

De stream werkt ook binnen Real Player (met quicktime plug-in) en kan tevens binnen iTunes worden afgespeeld.

H.264 is een video compressie codec die vooral on-demand en voor podcasting extreem goede resultaten geeft kwa beeldkwaliteit binnen een zeer beperkte bandbreedte streaming of bestandsgrootte bij download. Het video-archief van De Balie ("De Balie Terugkijken" - http://www.debalie.nl/terugkijken ) werkt al geruime tijd met die standaard. Echter voor live-streaming leek de compressie te zwaar.

We werken vanavond voor het eerst met Wirecast software (encoding), die in onze test-stream uitzonderlijk goede resultaten bleek te geven. Als u vanavond besluit on-line te kijken dan stellen we uw commentaar zeer op prijs. We hebben zelf geconstateerd dat de wirecast stream erg stabiel is maar na enkele uren wel lichte synchronisatieproblemen geeft (beeld / geluid synchronisatie), een bekend probleem bij mpeg4 streaming en eerder reden voor ons om een experimentele mpeg4 server die we hadden gebouwd nooit in gebruik te nemen. H.264 wordt overigens zeer waarschijnlijk ook de 'open standaard' (het is niet helemaal open) waar de publieke omroep mee gaat werken in de nabije toekomst, is ons verteld 'door welingelichte bron'.

Onze tests geven ook aan dat een standaard adsl of kabel internetverbinding voldoende moet zijn om de stream goed te ontvangen - de gemiddelde bitrate is ongeveer 600 kbs.

Quicktime versie 7 is gratis te downloaden van de Apple site:

Voor Windows:
http://www.apple.com/quicktime/download/win.html

Voor Mac:
http://www.apple.com/quicktime/download/mac.html

Helaas werkt de live stream vooralsnog niet in de VLC player, maar sinds de laatste upgrade werken de on-demand streams van De Balie daar wel (relevant voor Linx gebruikers).

Als iemand een geschikte Linux player kent die de live stream van vanavond goed kan afspelen, geef het aan ons door dan zorgen we voor een download link op de live pagina.

De Balie werkt tenslotte aan een derde live-stream optie in Ogg Theora, die in test bemoedigende resultaten geeft. Daarover volgt spoedig meer informatie.

Wilt u ondanks dit alles toch 'gewoon' Real blijven gebruiken, dan kan dat ook...
;-)


vriendelijke groet,
eric

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).