www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] zaterdag 27 januari Dead Media Party {AT} WORM
Josephine Bosma on Wed, 24 Jan 2007 17:10:04 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] zaterdag 27 januari Dead Media Party {AT} WORM


"This PowerBook has the lifespan of a hamster."

Aanstaande zaterdag vind in WORM te Rotterdam de eerste Dead Media Party plaats. Media sterven tegenwoordig bijna sneller dan ze uitgevonden worden. Een techniek die gisteren nog nieuw, innovatief en veelbelovend was kan morgen al verleden tijd zijn. Concurrentietechnieken, marktwerking en imago zijn steeds duidelijker van cruciale invloed op het overleven van een techniek of product, terwijl we nauwelijks weten hoe onze apparaten in elkaar zitten en wat we kopen. In de wereld van om overleving strijdende media vallen nieuwe, oude, dode, stervende, comateuze en zelfs zombiemedia technieken en produkten over elkaar heen; hun wisselwerking en verwantschap worden onderschat. Is een afgeschreven computer of een oud model gameboy afval, of een uitnodiging tot onderzoek en transformatie?
Gevuld met een afwisselende show van kunstenaars Jodi, Mystahr, Gijs Gieskes en Karl Klomp met ongebruikelijke muziek(instrumenten) en beelden laat deze avond een glimp zien van de rijkdom van ons gehele mediaspectrum, van de wisselwerking tussen nieuwe media en dead media (that are not dead but just smell funny). Speciale 'Dead Media' taarten van Sasker Scheerder, een Dead Media Quiz met revolutionaire dode media prijs en daarna dansen met DJ CO2RO vervolmaken deze feestelijke avond. Kom ook en leef je uit!


Wat achtergrond info:
In 1995 begon de science fiction schrijvers Bruce Sterling en Richard Kadrey hun 'Dead Media Project'. Het werd het meest bekend als Sterling's project door zijn enthousiaste aanwezigheid in online communities. Het idee was een handboek voor 'Dead Media' te schrijven, een boek over dode media (media die een 'natuurlijke' of 'gewelddadige' dood stierven), met behulp van de hele internet gemeenschap. Dit project werd nadrukkelijk niet alleen door de gemeenschap geschreven, maar moest ook gratis verkrijgbaar en zonder auteursrechten geproduceerd zijn. Vooralsnog is het Dead Media Project een internet project, maar de canadese kunstenaar Garnet Hertz, vorig jaar nog aanwezig op het strrp festival in Eindhoven met zijn door kakkerlak bestuurde robots, is momenteel bezig het project daadwerkelijk tot boek te verwerken.
Het Dead Media Project is geboren uit de behoefte media tot in het diepst van hun wezen te begrijpen en ook de manier waarop wij met media omgaan in kaart te brengen. De initiatiefnemers zetten zich af tegen de commercie en wegwerpcultuur in de nieuwe media. Van het Dead Media Project was het dan ook een kleine stap naar Viridian Design, een project van Sterling over klimaatsverandering en milieu dat in 1998 begon. Met de Dead Media Party willen we op een luchtige manier de aandacht voor de driehoek nieuwe media technologie, milieu en commercie in Nederland vergroten.


Quote van Sterling in 1995:
"Take Gaumont's Chronophone, for instance. The name sounds rather arcane and silly, but that is not a technical judgement. Cinevision, Cinerama, Odorama -- do these names really sound any less silly? How about Apple QuickTime, or CU-SeeMe, or Yahoo? But hey, those can't be silly -- those are modern! "I hope you're not trying to suggest that someday people will laugh at *us.* Hey man, we're cyberculture -- we'll never be obsolete.""


Dead Media Party: Zaterdag 27 januari 2007  {AT}  WORM

DOORS OPEN 21:00 – 02:00 / EURO 7 (EACH)

WORM
Achterhaven 148 (tram 4 en 8)
Rotterdam

web:
http://www.wormweb.nl/agenda.php?id=666

gerelateerde links:
DeadMediaParty performers:
http://www.gieskes.nl
http://www.karlklomp.nl
http://www.jodi.nl
http://www.saskerscheerder.nl
http://www.mystahr.com/
Sterling:
http://www.deadmedia.org/
http://www.alamut.com/subj/artiface/deadMedia/dM_Address.html
http://www.viridiandesign.org/
Garnet Hertz:
http://www.conceptlab.com/uci/phd/
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).