www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] (Geen onderwerp)
Marcel van Kerkvoorde on Fri, 16 Mar 2007 11:49:15 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] (Geen onderwerp)


ïPersberichtHet geluid van de polder anno 2007

De gedaanteverwisseling die Haarlemmermeer op tal van fronten heeft ondergaan, is ook van grote invloed geweest op het geluid dat de gemeente voortbrengt. Zo'n anderhalve eeuw geleden zetten de vogels, het water en de wind de toon. Hun lied was het lied van Haarlemmermeer. Het koor is inmiddels veelkoppiger en meerstemmiger geworden en produceert een veelvoud van het aantal decibellen dan Moeder Natuur destijds in haar eentje deed. Veel agrarisch gebied is opgeslokt door bedrijventerreinen en nieuwe woonwijken. De huidige bevolking is zeer divers van samenstelling en komt uit alle windrichtingen.

Hoe al deze ontwikkelingen anno 2007 klinken? Dat is te horen tijdens de presentatie op 24 maart in het Kunstfort bij Vijfhuizen van het project Sound of Haarlemmermeer. De Haarlemmermeerse wethouder Herman Tuning verricht de opening. Alle inwoners en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Dankzij beeldend kunstenaar Saskia Janssen is het geluid van de polder in de huidige staat vastgelegd. Zij deed dit in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer.

Janssen werd geassisteerd door muzikant David Hollestelle. De twee trokken vorig jaar in september en oktober met een tot geluidsstudio verbouwde stadsbus door Haarlemmermeer. Hiermee verzamelden zij onder meer klanken van inwoners, onder wie 121 muzikanten die reageerden op een oproep in een advertentie. Ook werden natuurgeluiden op de Geniedijk, vliegtuiglawaai, het gezang van krekels, een welbespraakte papegaai, oogstgeluiden en het gemaal in Cruquius op geluidsband vereeuwigd.

De werkwijze van Janssen en Hollestelle heeft veel weg van Alan Lomax (1915-2002), de vermaarde 'songcatcher' die met geluidscollages verschillende Amerikaanse culturen in kaart bracht. Hij maakte bij wijze van spreken films zonder beeld. Maar er zijn ook raakvlakken met het werk van de Amerikaanse multi-instrumentalist/componist/ zanger Sufjan Stevens (1975-), die op zijn cd's de geschiedenis van alle staten van Amerika doorneemt.

Janssen en Hollestelle hebben eveneens het project Sound of Haarlemmermeer omgezet in een cd. Dit geluidsdocument van de polder anno 2007 wordt op 24 maart in het Kunstfort bij Vijfhuizen gepresenteerd.Aanvang 16.00 uur. Er is dan ook live muziek uit alle hoeken van de Haarlemmermeer.

Aan Sound of Haarlemmermeer is een tentoonstelling gewijd met foto's, films, geluidsopnamen en drukwerk. De tentoonstelling in het Kunstfort bij Vijfhuizen is te bezichtigen van 24 maart tot 6 mei, vrijdag â zondag 13.00-17.00 uur.


Kunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst. Fortwachter 1, 2141 EE Vijfhuizen, 023-5589013. Vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur, entree vrij. Informatie en routebeschrijving op www.kunstfort.nl.


Noot voor de redactie: (niet ter publicatie)

Voor meer informatie neem contact op met: 023-5640426 (Marcel van Kerkvoorde)


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).