www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Winnaar beste weblog: Geenstijl
Geert Lovink on Tue, 20 Mar 2007 22:45:38 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Winnaar beste weblog: Geenstijl


(zie: http://www.dutchbloggies.nl/2007/ voor meer juryrapporten. /geert)

Dutch Bloggies 2007

Juryrapport Beste weblog

De drie belangrijkste kandidaten voor beste weblog waren Wij blijven hier, GeenStijl en Wiskundemeisjes. Het moet de jury van het hart dat er te weinig kwalitatief hoogstaande nominaties voor lagen. Wellicht dat de methode onvoldoende oplevert, maar het is zonneklaar dat er behoefte is aan webloggen op hoog niveau in Nederland: meer bloggers die behalve schrijven ook durven schrappen, zwijgen en twijfelen; behaagziek noch naar binnen gekeerd.

‘Wij blijven hier’ droeg de meeste sympathie weg bij de jury. Hoe kun je nu beter het originele allochtone geluid brengen dan met een weblog? Een mooi collectief dat snaren weet te raken. Qua selectie en inhoudelijk zou het minder voorspelbaar mogen. Dit weblog kan nog veel beter worden.

Over Wiskundemeisjes heeft u het nodige mogen vernemen. Wat een geweldig idee, goed gebracht, prachtige titel, verrassend, lichtvoetig. Maar ook: qua invloed en scope beperkt.

Dat geldt niet meer voor GeenStijl. Een aantal oordelen van juryleden was striemend: ‘ik word er zo moe van’; ‘ze herhalen zich alleen nog maar’; ‘zo onder de gordel’ en als ergste: “Ze zijn geworden waar ze jaren tegenaan schopten, een machtsfactor van betekenis waar mensen rekening mee houden.”

Pro en contra GeenStijl spleten de jury nog tot de afgelopen 24 uur.
Mocht Piet Grijs 23 jaar geleden de P.C. Hooftprijs worden onthouden omdat hij Ruding - volkomen misplaatst overigens - met Eichmann vergeleek? Is het aan ons om een moreel oordeel te vellen over soms misselijk makende extremen van dit weblog terwijl iedereen zelf er een mening over kan vormen en uiten?


Toen bleven de nuchtere vragen: welk weblog wist in 2006 het Nederlandse medialandschap het meest te verrassen en verrijken? Welk weblog droeg het meest bij aan de discussie, bracht ons originele zienswijzen, bij tijd en wijle in een briljante en in een goed te genieten, consequente stijl?

De prijs gaat naar de beste opinieuitgave die past bij de brisante Nederlandse samenleving begin 21e eeuw waarin het politieke midden in 2006 het podium verloor maar nog niet de macht.

Er was geen ontkomen aan, hopelijk voor de laatste keer volgens een flink deel van de jury, het beste weblog van 2006: GeenStijl

Winnaar beste weblog: Geenstijl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).