www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] dinsdag 27 maart | iconoclasme in de digitale mediacultuur
stefanie on Sun, 25 Mar 2007 23:24:35 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] dinsdag 27 maart | iconoclasme in de digitale mediacultuur


De Balie
dinsdag 27 maart
aanvang 20.30

english version below

In het kader van de Week van de Populaire Cultuur presenteert De Balie een dubbelprogramma rond digitale cultuur, eigentijdse iconen en populaire beeldcultuur: een lezing over het neerhalen van de standbeelden van Saddam Hussein in Irak en een audiovisuele presentatie van de wijze waarop de martelfoto's van Abu Ghraib in en door onze digitale mediacultuur circuleren.

1. Toppled - over het gevallen beeld van Saddam Hussein

Kunstenaar Florian Göttke houdt de lezing "Toppled" - waartoe hij op internet rond de achthonderd foto's verzamelde van de neergehaalde standbeelden van Saddam Hussein. Met als startpunt het beroemdste gevallen beeld - op het Firdoesplein in Bagdad, 9 april 2003 - volgt Göttke het traject van de standbeelden: van het neerhalen en het 'bewerken' van de beelden (het slaan met schoenen) via de amateurkiekjes van Amerikaanse soldaten poserend bij de gevallen beelden tot de circulatie van de beelden over de wereld en in de media, tot in Amerikaanse en Engelse musea en op internetveilingen.
 
 2. Abu Ghraib vs. de digitale & entertainment cultuur

Richard Rogers (web epistemologist en hoofd Nieuwe Media van de Universiteit van Amsterdam) heeft in zijn Digital Journalism college het Abu Ghraib gevangenisschandaal uit 2004 geanalyseerd. Op basis van teksten van Susan Sontag, Slavoj Zizek en Richard Grusin maakten zijn studenten een presentatie waarin de Abu Ghraib martelfoto's binnen de Amerikaanse (media en entertainment) cultuur worden geplaatst. Thema's: initiatie rituelen, de foto's uit Abu Ghraib als onderdeel en gevolg van digitale cultuur, en entertainment en 'culture as fun'. De audiovisuele presentaties formuleren een argument in beelden, vanaf Abu Ghraib naar webcam filmpjes, televisieseries (bv 24) en games.
 
Na afloop een gesprek over iconoclasme, beeldcultuur en de rol en betekenis van amateurbeelden, van Abu Ghraib tot YouTube, onder leiding van Jorinde Seijdel (kunsthistoricus en publicist, hoofdredacteur OPEN).
 

English Version:"Toppled" is a slideshow lecture and an accompanying exhibition comprised of a selection of approximately 400 images of the statues of Saddam Hussein found on the Internet. From these images several storylines emerge: the statues? transformation from manifestations of Saddam?s totalitarian power into icons for the defeat of his regime, their desecration and humiliation, their expulsion from the public sphere, their appropriation into his enemies? museums, their symbolic reinterpretation for use in anti-war protests. Also examined is the self-styled iconography created by Saddam Hussein during his regime and the manipulation of his image in the media following his downfall. Through viewing these images it also becomes apparent that even in our modern image culture the ancient mystical link between the person (Saddam) and his representation (statue) is still alive in the human psyche.
Aanvang | 20.30 uur
Entree | 5 euro
Voertaal | Engels (de Toppled lezing + gesprek) & Nederlands (Abu Ghraib)
 
Hyperlinking De Balie & Bitterzoet: 
Op vertoon van uw Balie kaartje voor een programma tijdens de Week van de Populaire Cultuur kunt u in diezelfde week gratis naar het hart van de Amsterdamse populaire cultuur: club Bitterzoet (Spuistraat 2 | www.bitterzoet.com). 
---------------------------------
 Get your own web address.
 Have a HUGE year through Yahoo! Small Business.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).