www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] PERSBERICHT De Ruimte, Maura Biava (It) en André Pielag
Kunstfort, Marcel van Kerkvoorde on Sat, 5 May 2007 14:34:49 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PERSBERICHT De Ruimte, Maura Biava (It) en André Pielage: tentoonstelling van 11 mei - 3 juniin het Kunstfort bij Vijfhuizen (NH)


ï
Maura Biava, Effervescing 01

Kijk voor actuele foto's en persfoto's op:
http://web.mac.com/kerkvoorde/iWeb/News Kunstfort bij Vijfhuizen/ Welkom.html


PERSBERICHTDe Ruimte, Maura Biava (It) en Andrà Pielage: tentoonstelling van 11 mei - 3 juniin het Kunstfort bij Vijfhuizen (NH)
Opening: zaterdag 12 mei om 16.00 uur door Mark Kremer (free-lance curator en lid van de kunstcommissie van het Kunstfort)
In deze tentoonstelling worden de verschillende ruimtes van het Kunstfort door deze kunstenaars benut. Naast het hoofdgebouw zal er de Genieloods van binnen te bezichtigen zijn. De Genieloods is zowel binnen als buiten overdonderend. Als zilveren gebouw staat het te stralen in de zon met al zijn monumentaliteit. Geheel opgetrokken uit stalen spanten, bekleed met nieuwe golfplaat, valt het licht op de originele klinkervloer met daarboven de honderd jaar oude Amerikaans grenen verdiepingsvloer. Wanneer men de trap op loopt wordt men geraakt door het invallend licht, dat van boven door de daklichten komt. Deze ruimte, die naast stralend, ruw en kaal is, vraagt om een statement en is voor veel kunstenaars een inspiratiebron.
Biava zal werk tonen in het hoofdgebouw. Speciaal voor deze tentoonstelling is nieuw werk geproduceerd, waarvoor opnames gemaakt zijn in de Rode Zee te Egypte. Daarnaast zal Biava een nieuw fotowerk realiseren dat voor langere tijd getoond wordt .
Het werk van Biava kent namen als âDoride, Gwen and Polyâ. Daarmee geeft ze toegang tot een narratieve wereld, waarin verlangens en dromen de boventoon voeren. De meeste werken kunnen beschouwd worden als een herinterpretatie van kunsthistorische themaâs, die een nieuw leven worden ingeblazen. De fictieve karakters die Maura Biava ten tonele voert worden voortdurend geconfronteerd met intermenselijke relaties en processen in de natuur. Zij ontlenen daaraan hun groeiende identiteit, die in wisselende poÃtische verschijningsvormen in haar fotoâs, sculpturen en tekeningen terug te vinden zijn.
Andrà Pielage zal twee werken in de Genieloods installeren. Beneden zal het werk Chipwood getoond worden. Dit werk is een iets aangepaste versie van het werk dat hij Juli 2006 installeerde in de VU te Amsterdam. Dit werk werd toen verwijderd omdat het zou potentiÃle studenten af kunnen schrikken als ze de open dagen zouden bezoeken. Boven zal Pielage een nieuw werk realiseren en in het hoofdgebouw zal hij papierdrukken tonen.
Pielages werk is zeer monumentaal, subtiel en op een bijzondere manier aanwezig. Hij is een meester in het creÃren van bijzondere ruimtes en ruimtelijke ervaringen.
Het Kunstfort heeft in 2003 eerder werk van Pielage getoond. Toen realiseerde Pielage een installatie in het water aan de zijkant van het hoofdeiland met als titel: âLetâs make things betterâ
Het Kunstfort kiest ervoor veelbelovende beginnende kunstenaars te combineren met kunstenaars van naam en zo contacten te stimuleren. Met onze artists in residencies gaan we internationale contacten aan. Wij stimuleren kunstenaars en geven hen opdrachten om werk voor het Kunstfort te maken, in het bijzonder in de buitenruimte. Onze unieke locatie met zijn vele verschillende binnen- en buitenruimten, die elk een eigen specifieke sfeer hebben, geven kunstenaars aanknopingspunten en inspiratiebronnen om nieuwe kunstwerken te creÃren en zo een belangrijke stap te nemen in hun oeuvre.
Het Kunstfort is geÃnitieerd en gerealiseerd door een onafhankelijke stichting, die het fort sinds de voltooiing van de restauratie bestuurt en exploiteert. De stichting heeft een curator in dienst die wordt bijgestaan door een kunstcommissie. Het Kunstfort wil stimulerend en inspirerend zijn en synergie bevorderen. Deze kernwaarden worden gerealiseerd door te werken met jonge en gevestigde kunstenaars. De kunstenaars worden samengebracht in een programma dat verbanden legt op artistiek en persoonlijk vlak.
Kunstfort bij Vijfhuizen is goed bereikbaar gelegen in het hart van de Randstad, tussen Haarlem en Hoofddorp aan de rand van de Haarlemmermeer. Het fortterrein omvat een tentoonstellingsgebied met expositieruimtes, ateliers, atelierwoningen en een restaurant.
Kunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst. Fortwachter 1, 2141 EE Vijfhuizen, 023-5589013. Vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur, entree vrij. Informatie en routebeschrijving op www.kunstfort.nl.

Noot voor de redactie: (niet ter publicatie)
Voor meer informatie neem contact op met: 023-5640426 (Marcel van Kerkvoorde)
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).