Alex Adriaansens on Sat, 21 Jul 2007 09:17:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] El Hema en V2_ / Virgin



Als aanvulling op het EL-HEMA voorval het volgende verhaal:

Enkele jaren geleden ontving V2_ in Rotterdam een brief van de advocaten van Virgin Records waarin Virgin het V2_ verbood om haar naam nog langer te gebruiken en dat het daarbij tevens de domeinnaam van V2_ claimde omdat Virging records de rechten had op de naam V2_.
V2_ liet haar naam in 1982 inschrijven bij de KvK, het heeft haar naam in 2000 officieel laten vastleggen via een merkenburo, iets dat niet echt gebruikelijk was voor kunstinstellingen. Virgin Records werd eind jaren negentig opgezet door Virgin en liet de naam V2_ Records vastleggen. Het bleek dat Virgin dit enkele maanden voor V2 deed en dat het daarmee alle rechten op de naam V2 kreeg. Bij het Googlen van de naam V2 viel hun op dat het gros van de verwijzingen V2_ in Rotterdam betroffen waardoor ze besloten juridische acties tegen V2_ te ondernemen.
In eerste instantie waren we geschokt dat het ons verboden werd de naam V2_ te gebruiken en nog groter was onze verbazing dat de domeinnaam V2_ (door ons vastgelegd in 1994) hiermee tevens eigendom was van Virgin. Wat opviel in de brieven van het advocatenburo was dat Virgin onder de naam V2_ tevens alle media activiteiten had verbonden die denkbaar waren (performances, AV exposities etc.). Dus als V2_ toch de naam wilde behouden moest het al haar activiteiten op mediagebied stopzetten zodat ze niet in het vaarwater van Virgin zouden zitten.
Bij navraag bij goede advocaten op dit terrein bleek dat we geen poot hadden om op te staan en dat er geen rechten vanuit V2_ geclaimd konden worden op de naam die toen al bijna 20 jaar in gebruik was door ons. Iedere juridisce procedure werd ons ontraden omdat we die 100% zouden verliezen. Zoiets als een emotioneel recht of historisch recht bestaat in dit geval niet, het gaat er om wie de naam als eerste heeft vastlegd (binnen Europa in dit geval). Het enige mogelijke was de media zelf te mobilesren waardoor de naam van Virging in een slecht daglicht zou komen.
Ons werd daarom aangeraden om het op een schikking te gooien en Virging uit te leggen dat onze activiteiten toch echt wat anders betrof dan wat Virging met het label V2_ Records onderneemt.
Na vele briefwisselingen kwam Virgin met de schikking dat we de naam V2_ alleen in relatie tot Instituut voor Instabiele Media konden gebruiken, en dat we slechts een beperkt aantal CD's, DVD's en andere mediadragers zouden uitgeven. Het woord beperkt is daarin een wat flexibel begrip dus zijn we op advies van enkele advocaten uiteindelijk akkoord gegaan met deze schikking.
We hebben daarna nooit meer van Virging gehoord.


De hele affaire maakte duidelijk dat juist op het terrein van non profit organisaties, en creatieve kleine initiatieven waar met relatief kleine budgetten gewerkt wordt en vaak gespeeld wordt met namen, er een grote kwetsbaarheid is tov van de grote bedrijven die zeer strikt merknamen e.d. vastleggen. Het gaat hier niet alleen om de naam maar ook alle daaruit afgeleiden zoals domeinnamen e.d.

Christophe Bruno heeft hierover een mooi kunstproject gemaakt onder de naam Logo.hallucination - http://www.logohallucination.com/ waarin het gebruik van logos door bedrijven aan de kaak wordt gesteld door via een beeldherkennissysteem de logos van bedrijven te analyseren als afgeleiden van historische schilderen en afbeeldingen. Als hij duidelijke referenties tussen logos en kunsthistorische afbeeldingen vindt schrijft hij de bedrijven aan dat er reeds een beeldrecht op hun logo is en dat ze dus het beeldrecht overtreden, en of ze vervolgens willen betalen voor het misbruik van hun logo. Een mooi antwoord op de soms ridicule claims op namen en beeldrecht vanuit de coorperate wereld.

Alex Adriaansens



On 21.07.2007, at 02:02, Eric Kluitenberg wrote:

Opmerkelijk... "merkenrecht" als voorwendsel van kunstcensuur...

What's next?

Wel leuk zo'n relletje!

Ik las net in NRC dat Hema eist dat mediamatic ook alle materialen van de website verwijdert.
Wellicht dus tijd om massaal al die materialen te gaan kopiëren op andere sites om zoveel mogelijk 'verwarring' te stichten...?


groeten,
eric


AMSTERDAM - De Hema is boos over een tentoonstelling waarbij het
warenhuis in een Arabisch jasje wordt gestoken. De Hema stapt naar de
rechter als de culturele instelling Mediamatic in Amsterdam niet
onmiddellijk stopt met het kunstproject El Hema.

De expositie maakt inbreuk op de merkrechten en leidt tot
verwarringsgevaar bij het publiek, aldus de warenhuisketen in een brief
aan Mediamatic.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).

1982 - 2007 25 year V2_

V2_
Eendrachtstraat 10
3012 XL Rotterdam
Netherlands
tel: +31.10.2067272
fax: +31.10.2067271

Alex Adriaansens
dir. V2_
www.V2.nl


______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).