www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Opening tentoonstelling Off Screen
Marieke Istha on Fri, 17 Aug 2007 14:51:18 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Opening tentoonstelling Off Screen


Opening Off Screen
Spatial Soundings and Silent Musicalities

Opening vrijdag 24 augustus

Voor de opening van de tentoonstelling Off Screen is een speciaal luisterprogramma samengesteld. We vangen aan met stedelijke soundscapes van Justin Bennett die ook in de tentoonstelling hoorbaar zijn (maar dan via koptelefoon). Het hoorspel van Nathalie Bruys en Maria Barnas geeft een kijkje in de wereld van Max. En als afsluiter geeft Jacob Kirkegaard een live performance waar we kunnen luisteren naar vulkanische vibraties die zich onder het oppervlak van de aarde bevinden. In Off Screen is tevens Kirkegaard's audiovisuele installatie AION opgenomen.

Opening: Toegang gratis

_1700 – 1740 uur _
Justin Bennett (UK, 1964)
Sundial
24 uur opnames, 2003-2007
geluidswerk
Sundial is een serie werken die het dagelijkse ritme van een specifieke stad analyseert. Vierentwintig uur lang maakt Justin Bennett geluidsopnamen op een bepaalde plek. Deze opnamen monteert hij tot een kort werk (8 tot 12 minuten) dat het ritme van de dag volgt, van middernacht tot middernacht. Het publiek hoort een realistische 3-dimensionale representatie van de soundscape, maar gecomprimeerd tot een heel korte tijdspanne. Bennett heeft al versies geproduceerd in Barcelona (2003), Den Haag, Rome, Guangzhou, Paris (2005), Wenen (2006) en Istanbul (2007). Elke stad, elke locatie klinkt totaal verschillend, maar ook het ritme verandert van plek tot plek.
_
1745 – 1835 uur_
Nathalie Bruys (NL, 1975) en Maria Barnas (NL, 1973)
Max A Max B, 2002/3
hoorspel (en publicatie)
50 min'
Over het leiden van een dubbelleven (Amsterdam en Berlijn) en wat er van Max overblijft wanneer je de herinneringen betreedt van mensen die hem hebben gekend.


_1845 – 1915 uur_
Jacob Kirkegaard (DK, 1975)
Eldfjall, 2005
geluidsperformance
30 min.
De live performance van Jacob Kirkegaard bevat subtiele vulkanische aardse vibraties die zich rond het gebied van Krisuvik, Geysir en Myvatn in IJsland bevinden. Deze zeer dichte ritmisch trillende geluiden in de grond zijn opgevangen door gebruik te maken van zeer gevoelige contactmicrofoons. Deze apparaten werden op verschillende plekken rond de geisers, onder het oppervlak van de aarde, geplaatst. Hier pikten ze karakteristieke sonische vulkanische activiteiten op, die zich vlak onder het oppervlak bevinden.


Off Screen
Spatial Soundings and Silent Musicalities
25 augustis - 7 oktober

Met: Mark Bain, Janet Cardiff & Georges Bures Miller, Justin Bennett, Jeroen Diepenmaat, Jacob Kirkegaard, Ann Lislegaard, Christian Marclay, Rä di Martino, Antonietta Peeters, Karen Russo, Michael Snow en Imogen Stidworthy.

In de tentoonstelling Off Screen onderzoeken de kunstenaars via hun video's, geluidswerken en sculpturen de visuele en akoestische ruimte in relatie tot elkaar. De diverse ‘vertalingen’ van de kunstenaars via verschillende technologische media tonen onze ambigue, subjectieve relatie tot beeld, tekst en geluid.

Meer informatie zie www.montevideo.nl

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Montevideo/Time Based Arts
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
www.montevideo.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).