www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Waag Society geeft workshop tijdens de Uitmarkt aanstaande
Michelle 't Hart on Fri, 24 Aug 2007 13:12:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Waag Society geeft workshop tijdens de Uitmarkt aanstaande zaterdag


Waag Society organiseert tijdens de Uitmarkt aanstaande zaterdag een workshop waarin deelnemers zelf met de aangeboden technologie en apparaten een instrument maken, gezamenlijk een optreden uitdenken en dit optreden onder de naam 'Circuit Band' in uitvoering brengen. Het doel van de workshop is om de deelnemer kennis te laten maken met de inzet van technologie binnen een creatieve context.

Waag Society laat zich inspireren door technologie in zowel de uitvoering van haar projecten als in de ideevorming en research. Ook muzikanten, performers en kunstenaars maken al tijden gebruik van technologie in hun producties. Bekende voorbeelden van gebruik van deze technologieën zoals we ze in de workshop zullen inzetten zijn circuit bending, tinkering en physical computing.
Met circuit bending kan je via simpele veranderingen aan het elektronisch circuit, nieuwe geluiden toveren uit je batterij aangedreven speelgoed, synthesizertjes en gitaarpedalen. In de muziekgeschiedenis is circuit bending al vaak van toepassing geweest. Van Jimi Hendrix’ gemoduleerde gitaareffecten tot de bleeps en squeeks van Aphex Twin.
Tinkering betekent letterlijk “knoeien/frutselen”. Met tinkering bedoelen we het proces van het ontdekken van de werking van apparaten, het aanpassen van de werking van deze apparaten en vervolgens deze apparaten in een nieuwe/andere context plaatsen. Het hergebruiken van bestaande technologie staat aan de basis van tinkering.
De apparaten die je kan gebruiken voor tinkering zijn overal te vinden; van speelgoed tot keuken apparatuur. Physical computing is het ontwikkelen van prototypes met behulp van sensoren en actuatoren in combinatie met een microprocessor die mogelijk communiceert met de computer. Physical computing wordt veel gebruikt door ontwerpers en kunstenaars bij het creëren/onderzoeken van nieuwe interactie vormen.


De workshop wordt georganiseerd door Waag Society / Creative Learning Lab.

Deelnemers aan de workshop kunnen gewoon binnenlopen. Deelname is gratis.
Om een werkbaar instrument te maken moet wel minimaal een uur worden uitgetrokken. De workshop duurt van 13.00-16.00 uur, een informeel optreden is om 17.00 uur gepland.
Plaats: Pakhuis de Zwijger, 2e etage in de ruimte rechts van de bar in de foyer van de theaterzaal (de route wordt ter plaatse aangegeven).Meer informatie kun je vinden op: www.waag.org/circuitband______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).